Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Velký přehled: Finanční změny, které přináší rok 2021

Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
finanční změny 2021
Co se s novým rokem změnilo ve světě financí? (foto: 123rf)

23. 02. 2021

Zrušení superhrubé mzdy 

Rok 2021 a velké finanční změny – i tak si ten letošní rok budeme pamatovat. Předně stojí za zmínění to nejdůležitější, a sice zrušení superhrubé mzdy. Tento návrh ležel ve sněmovně už nějaký ten pátek, ovšem nikdy se k tomu nikdo neměl. S příchodem koronavirové krize a doby, ve které bychom jako stát měli spíše šetřit, se však návrh začal zamlouvat a prošel.  

Je sice pozitivní, že si díky zrušení superhrubé mzdy přijdeme na více peněz, ovšem je otázkou, zdali tento návrh nemohl ještě chvíli ve sněmovně ležet. Je to však jen otázka spekulací, nyní se tak můžeme radovat z toho, že se nám na výplatní pásce objevuje o něco více peněz, než bylo zvykem.  

Ruku v ruce se zrušením superhrubé mzdy je také navýšení základní slevy na poplatníka a také změna limitu pro daňový bonus na děti. Toto všechno vede k nárustu čisté mzdy v letošním roce.  

Paušální daň pro drobné živnostníky 

Finanční změny 2021 se však netýkají jenom zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, ale také osob samostatně výdělečně činných. Právě ty mohly během letošního ledna využít možnosti registrovat se k paušální dani.

O tomto opatření se mluvilo déle, nyní došlo k poměrně rychlému realizování. Paušální daň byla stanovena na 5489 korun, které budou OSVČ každý měsíc platit. Součástí částky je však nejen daň z příjmů, ale také zálohy na sociální a zdravotní.  

S paušální daní tak naprosto odpadá povinnost podávat přehledy sociální a zdravotní pojišťovně, dále pak nutnost podávat daňové přiznání. Možnosti však mohli využít jenom živnostníci s obratem do jednoho milionu korun.  

Stravenkový paušál 

Mezi hlavní finanční novinky letošního roku se zařadil také stravenkový paušál. Od prvního lednového dne letošního roku mohou zaměstnanci dostávat místo stravenek klasické peníze. Jedná se o naprosto revoluční změnu, která zaměstnavatelům umožní poskytovat nejen závodní stravování a stravenky, ale také daňově zvýhodněný příspěvek na stravování ve vyplácené mzdě.  

K TÉMATU  Hledáte vánoční dárek pro syna i manžela? Objevte skvělé sady LEGO Technic!

Stravenkový paušál je osvobozen od daně a pojistného. Využít ho mohou i zaměstnanci, kteří doposud stravenky ani závodní stravování neměli.  

Zvýšení důchodů 

Stejně jako vloni, i letos se senioři dočkají navýšených důchodů. Pravidelně dochází ke zvyšování dvou složek každého důchodu. Zvyšují se o inflaci a také o polovinu růstu reálných mezd. Letos se základní výměra stejná pro všechny typy důchodů zvýší o šedesát korun, procentní výměr pak o víc jak sedm procent.  

Británie – odchod z EU 

Mezi finanční změny lze zařadit také odchod Velké Británie z Evropské unie. Brexit, o kterém se během loňského roku tak mluvilo, se naplnil a Velká Británie tak z Evropské unie odešla. S tím se však pojí i řada příplatků za služby nebo balíky, které se z VB posílají.

Pokud jste do nynějška objednávali z Velké Británie, nyní můžete být překvapeni nemalým poštovným. Tak pozor na to.  

Další změny, které nás mohou přímo ovlivnit 

Do nového roku jsme však nevstoupili jenom s hromadou finančních změn, ale vešli jsme do něj také s koronavirem na krku. Očekává se, že letos na jaře se krize, kterou nový typ onemocnění přinese, ukáže v celé své kráse a je jenom otázkou, jak moc nás ovlivní nebo kdo z krize vyjde jako vítěz.  

V každém případě stojí za podotknutí ještě jedna změna, která na nás může mít přímý vliv. Je jím nový prezident Spojených států amerických. Ke konci ledna se jmenovala nová hlava světové velmoci. Očekává se, že vztah mezi Evropskou unií a USA by se s demokratem v čelem měl zlepšit.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

4 tipy na mobilní aplikace, které pomohou se správou financí

Půjčit peníze může být problém. V rodině to je mnohem složitější, než známým lidem. Jak se zachovat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Že kondicionér svede divy jenom na hlavě? Co vás nemá! Rychlostí blesku „opraví“ ucpaný odpad, naleští kožené boty a pohodlně nahradí pěnu na holení. Ovšem pozor, dokáže vrátit do původní velikosti i sražené oblečení!
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Zvažujete, že svému dítěti začnete dávat kapesné a nevíte, kdy je nejlepší čas? Jak začít a co všechno dopředu promyslet?
Připoutejte se a připravte se na divokou jízdu, protože přichází čtvrtý díl našeho napínavého příběhu, který vás zavede hlouběji do labyrintu tajemství, vášní a rozhodnutí s dalekosáhlými důsledky. Ve světě, kde se osobní a profesionální životy nebezpečně proplétají, se naše hrdinka ocitá na prahu osudového setkání, které může změnit vše. Co se stane, když se vaše nejtajnější touhy střetnou s nečekanou realitou? V tomto čtvrtém dílu se ponoříme ještě hlouběji do příběhu plného napětí, nečekaných zvratů a odhalení, která mají moc otřást vaším vnímáním pravdy. Otevřete dveře do světa, kde každý výběr může navždy změnit vaši budoucnost. Nechte se pohltit příběhem, který je stejně provokativní, jako je neodolatelný.
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.

Výběr článků

Designová krbová kamna vypadají v obývajím pokoji navozují tu správnou atmosféru. Kamna Nordica spadají do střední a vyšší třídy, a kvalita tomu odpovídá. Některá mají varnou plotnu, jiná lze umístit přímo na zeď. Prohlédněte si galerii.
Dopřáváte si klasického turka? Mnoho z nás nedá dopustit na silnou kávu. Jakmile ji ale dopijeme, kávovou sedlinu, která zůstane na dně, bez milosti vyhodíme. To je ovšem škoda, protože lidově nazývaný lógr může u vás doma najít další využití.
Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?

Nepřehlédněte

S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
I když svou matraci pravidelně udržujete v dobrém stavu, je nutné ji občas i hloubkově vyčistit. Je známo, že spánkem trávíme třetinu svého života, takže byste měli svůj spací prostor udržovat opravdu čistý a voňavý, abyste si dopřáli skvělou noc. Přinášíme vám tipy, jak svou matraci opravdu skvěle vyčistit krok za krokem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek