Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Tipy a triky, jak se zbavit potravinových molů krok za krokem

Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!
jak se zbavit molů
Moli umí člověka potrápit. (foto: 123RF)

11. 05. 2021

Jak poznat potravinové moly

Jak se zbavit molů? Nejdříve je třeba je definovat.

Potravinové moly lze identifikovat poměrně snadno. Jsou malí, okřídlení, s černými tečkami na křídlech. A nacházejí se v potravinách. To je hlavní a spolehlivý identifikátor. Jejich nejoblíbenějšími skrýšemi jsou sáčky s moukou, krabice cereálií, rýže a prakticky většina sypkých potravin.

Dobrou zprávou je, že i pokud je omylem upečete a sníte, což samo o sobě zní dost odpudivě, nic se vám nestane. Potravinoví moli nejsou nebezpeční. To ale neznamená, že bychom si je doma měli chovat.

Krok 1: Zbavte se napadených potravin

První krok je jednoduchý: zbavte se všech napadených potravin! Nekompromisně! Důkladně prohledejte mouky, sáčky s oříšky, cereálie, müsli, rýži a další. Preventivně vyhoďte i potraviny, které se jako napadané nejeví, ale jsou umístěny vedle těch napadených. Všechno hoďte do pytle na odpadky a okamžitě ho běžte vyhodit do popelnice.

Krok 2: Generální úklid pokračuje

Vše důkladně vysajte. Popadněte vysavač a veškeré police a povrchy ukliďte. Jakmile budete hotovi, vezměte hadřík a znovu všechny povrchy přečistěte. Jelikož jsou tito škůdci poměrně rychlí, raději ukliďte pořádně a vše. Kromě polic i podlahy, okolí kořenek, šuplíky – zkrátka vše, co vám přijde pod ruce.

Jak se zbavit molů? Prevence je klíčem

Jakmile budou veškeré potraviny z domu, je důležité nepolevit. Právě jste vyhrály bitvu, ale válka stále trvá.

Šup s nimi do mrazáku

V případě, že je vám líto některé potraviny vyhodit, existuje ještě jedna možnost, jak je zbavit molů – umístit je do mrazáku. Tam je ponechte alespoň čtyři dny. Během této doby veškerá potenciální nakladená vajíčka, která se mohou v potravinách vyskytovat, zmrznou, a tím pádem bude surovina víceméně bezpečná. Zda ji zkonzumujete, či nikoliv, to už je na vás.

K TÉMATU  Přírodní úklidové prostředky: uklízejte domácnost bez chemie

Plastové, skleněné či kovové nádoby

Mouky a další sypké potraviny po příchodu z obchodu okamžitě přesypte do jiné nádoby. Ideální jsou plastové, skleněné nebo třeba kovové boxíky. Ty koupíte v libovolných domácích potřebách. Jelikož mají potravinoví moli malé zoubky, papírovými obaly se rychle prokoušou a vydají se škodit dál. Zastaví je pouze pevné materiály, se kterými si jejich mini zoubky neporadí. Buďte na ně tedy připravené a všechny „rizikové“ suroviny uchovávejte v boxech.

Pasti, pasti, pastičky

Aby se situace s moly již neopakovala, připravte se na nejhorší. Nakupte si v drogerii speciální pasti a přípravky proti molům a rozmístěte je po kuchyni.

Ocet a máta

Pokud něco molům opravdu smrdí, jsou to ocet a máta. Kdykoliv budete uklízet kuchyň, vzpomeňte si na to. Ať už do vody přidáte pár kapek octa nebo mátového oleje, spolehlivě tím moly odeženete.

Běh na dlouhou trať

I přesto, že se u vás mohou moli vyskytnout jen jednou – a po důkladném úklidu se již nevrátit, je dobré být stále ve střehu. Dodržováním několika základních pravidel snížíte šanci, že pokud si je přinesete domů z obchodu, neohřejí se u vás dlouho.

  • Všechny sypké suroviny ihned po příchodu z obchodu přesypte do uzavíratelných boxů.
  • Původní obaly okamžitě vyhoďte do koše!
  • Kuchyňské povrchy, police a skříňky omývejte octovou či mátovou vodou.

V případě potravinových molů platí staré dobré pořekadlo: čistota – půl zdraví. I když by se spíše dalo parafrázovat: čistota – mol zmizí!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit octomilek v domácnosti – rychle a bez větších výdajů

Jak bojovat se škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Tato stavba klame tělem. Na první pohled vypadá jako obyčejná stodola, ale uvnitř se skrývá moderní rezidence. Obrovský prostor v prvním patře, překrásný dřevěný interiér a obrovské prosklené čelo budovy, skýtající výhled na nedaleké hory. Kdo by nebral takové bydlení?
Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?
Ekologická a přátelská vůči přírodě. Přesně taková je udržitelná móda, která se za poslední roky stala doslova hitem. Co vlastně představuje a v čem má tento alternativní přístup k módě své kouzlo?
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
Ucpal se vám odpad a hledáte nejlepší způsob jeho čištění? Dáme vám rychlé tipy na čištění "po domácku" a poradíme, na koho se obrátit.
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Ráda darujete, nebo naopak dostáváte květiny? Pak vás jistě bude zajímat, jaký význam jednotlivé květiny mají. Někdy se může dokonce stát, že obdarovaná osoba ví, jakou má která květina symboliku, a může ji tak váš výběr dokonce i urazit. Ptáte se proč? Pak čtěte dál.
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.

Výběr článků

Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.
Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
Ryan Reynolds a Blake Lively jsou v současnosti jedním z nejoblíbenějších párů v Hollywoodu. Je úžasné pozorovat, jak se spolu smějí, pošťuchují se na sociálních sítích a navzájem se pracovně podporují. Ačkoliv letos oslavili teprve deset let od svatby, které stvrdili očekáváním čtvrtého dítěte, věříme, že téhle dvojici to vydrží klidně i dalších padesát let.

Nepřehlédněte

Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek