Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Hit posledních let: Handmade kosmetika. Má však své výhody i nevýhody

Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
handmade kosmetika
Domácí kosmetika je hitem dneška! (zdroj foto: www.123rf.com)

02. 02. 2021

02. 02. 2021

Handmade kosmetika = rozmanité možnosti

Péče o krásu vždy byla a vždy bude nedílnou součástí lidské kultury. Každá žena chce být majitelkou bezchybné, svěží a zdravé pleti, a k tomu je potřeba věnovat své pokožce speciální péči. BIO handmade kosmetika s přírodními ingrediencemi a zcela bez chemie je to nejlepší, co můžeme pro svou pokožku, vlasy i nehty udělat.

Handmade kosmetika ovšem nabízí mnohem více možností, než jen vlastnoruční výrobu krémů, které se postarají o hydrataci a výživu pokožky. Díky stoupající oblibě handmade kosmetiky a velké popularizaci tohoto trendu můžete pro sebe a své okolí vcelku snadno vyrobit z přírodních ingrediencí například i šampon, rtěnku, mýdlo, parfém, oční stíny nebo dokonce samoopalovací krém. 

Kosmetika na míru

Používání umělých náhražek a chemických látek nejen v potravinách, ale i v kosmetickém průmyslu může být příčinou alergických reakcí, zapříčinit horší snášenlivost kosmetiky a způsobit nepříjemné podráždění pokožky. Právě to jsou hlavní důvody toho, proč se mnozí z nás stále častěji vracejí k přírodním produktům a surovinám.

Handmade kosmetika je proto skvělou alternativou v případě, že jste citlivější na některé složky často používané v běžné kosmetice. Vlastnoručně vyrobenou kosmetiku si můžete dle libosti namíchat na míru přesně podle potřeb své pokožky a podle toho, jaké kombinace vůní máte ráda. Budete mít navíc jistotu, co vaše kosmetika skutečně obsahuje, čímž předejdete podráždění či nežádoucím reakcím. 

Originální dárek

Dalším důvodem, proč se pustit do výroby vlastní kosmetiky, také může být touha obdarovat někoho ze svého okolí originálním dárkem. Zejména ženy nic nepotěší více, než s láskou vlastnoručně vyrobený dárek, který navíc díky přírodním surovinám podpoří jejich přirozenou krásu. Krásně zabalená handmade kosmetika dokáže přesně vyjádřit, co pro vás obdarovaná znamená.

Handmade kosmetika a její největší výhody

Handmade kosmetika nabízí mnoho benefitů a výhod. Nejenže budete mít čistě přírodní produkt a jistotu v přesném složení své kosmetiky, ale navíc získáte i zábavného koníčka. 

  • Handmade kosmetika je šetrná jak k přírodě, tak k pokožce
  • Obsahuje mnoho vzácných vitamínů a minerálů, které vaše pokožka jistě ocení
  • Při správném míchání a použití ingrediencí neobsahuje žádnou chemii
  • Handmade kosmetika snižuje riziko nežádoucích kožních reakcí
  • Podomácku vyrobená kosmetika není testována na zvířatech
  • Můžete si namíchat kosmetiku, která bude plně vyhovovat jak vaší pokožce, tak splňovat vaše preference (barvy, vůně)
K TÉMATU  Zahoďte předsudky a zkuste to: Proč byste měli pít šťávu z brambor?

Nevýhody podomácku vyrobené kosmetiky

S vlastnoručním mícháním domácí kosmetiky se pojí i několik nevýhod. Chyby, kterých se při výrobě handmade kosmetiky můžete neúmyslně dopouštět, mohou způsobit buď rychlé kažení kosmetiky, nebo dokonce nějakou nežádoucí reakci pokožky. Je proto potřeba řídit se především v začátcích, než si osvojíte určitý “cit pro míchání” několik zásad, aby byla zaručena nezávadnost kosmetiky, kterou vyrábíte. 

Dodržení hygieny a receptury

Zásadní při tvorbě domácí kosmetiky je důsledné dodržování hygieny. Dále je pak důležité přesné dodržování receptur a nepřidávat nic navíc mimo doporučené dávkování, protože tím minimalizujete riziko, že se vám podaří namíchat směs, která by pokožce spíše uškodila. 

Obsah surovin

Ačkoliv se v některých receptech může objevit mezi surovinami například čerstvé ovoce, raději se těmto postupům obloukem vyhněte. Nedostatečně usušené či čerstvé přísady v kosmetice se rychle kazí a tím kosmetiku znehodnocují.

Rozpouštění surovin v mikrovlnné troubě (vosk, máslo a podobně) rovněž není vhodným způsobem, jak si přípravu handmade kosmetiky usnadnit, jelikož tím se ničí mnoho cenných látek, jež jsou v přírodních olejích obsaženy. 

Barvení kosmetiky

Další, ne tak vzácnou chybou, je použití voskovek k obarvení kosmetiky – například lesků na rty nebo třeba rtěnek. Voskovky jsou zdrojem pestré škály chemických složek, které by handmade kosmetika rozhodně neměla obsahovat.

K obarvení vašich kosmetických produktů vám mnohem lépe poslouží koření, káva, kakao nebo usušené a rozemleté plody ovoce (borůvky, maliny) či pigmenty přímo určené k obarvení kosmetiky. Poslední nevhodnou přísadou do kosmetiky je vosk ze svíček. Stejně jako voskovky jsou svíčky plné chemie a vaší pleti by rozhodně taková handmade kosmetika neprospěla. 

Závěrem pamatujte, že naprostou samozřejmostí by pak měl být kožní test snášenlivosti každého vašeho výrobku. Naneste malé množství produktu na zápěstí a počkejte alespoň dvacet čtyři hodin, zda se neprojeví nějaká reakce. Pokud nevypozorujete zarudnutí, pálení či svědění, je pro vás použití kosmetiky bezpečné.

K TÉMATU  8 filmových love songů, při kterých tajeme jako zmrzliny

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kosmetika na míru i pro alergiky. Výroba domácí kosmetiky není složitá. Jak a s čím můžete začít už dnes

DIY: domácí kosmetika bez zbytečných chemikálií navíc. Snadno a rychle!

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O žádosti o ruku a následné svatbě sní asi každá žena. Manželství je obrovským krokem, a i když už bohužel dost často neplatí, že vydrží navždy, je třeba si to řádně promyslet. Jste s partnerem již delší dobu a chcete se posunout dál?
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
Postel ukrytá v knihovně nebo sedačka, která se sama přestaví na palandu. Chytré a praktické řešení prostoru doma nabízí originální nábytek budoucnosti. Tyto nápady ale nepůsobí jen jako snaha o získání prostoru za každou cenu. Mnohá řešení jsou vysoce praktická z důvodu účelnosti, jako zasouvací botník pod schody do patra.
Ještě jste neměli příležitost vyzkoušet arganový olej na vlastní kůži, respektive vlasy? Tak to je nejvyšší čas to napravit. Právě teď, když slunce svítí ostošest, vám hřívu ochrání před jeho škodlivými paprsky. Poklad s oříškovou vůní toho ale umí mnohem víc!
Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.

Výběr článků

Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!
Záleží nám na tom, jak se cítíme. Chceme vypadat stylově a šik za všech okolností a občas kvůli tomu děláme i věci, které nám ve skutečnosti tak úplně neprospívají. Nevěříte? Pokud nosíte brýle, nejspíš právě teď nastal čas na přehodnocení některých vašich návyků.

Nepřehlédněte

Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek