Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Bolí vás záda? Vyzkoušejte jednoduché cviky na záda, které uleví

Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
cviky na záda
Od bolesti zad uleví jednoduché cviky. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

16. 03. 2021

První cvik: Protažení zad a boků

Cviky na záda nejsou těžké. Začněme tím prvním. Posaďte se do tureckého sedu a zvedněte jednu ruku kolmo ke stropu. Následně se s nádechem začněte naklánět na protilehlou stranu. Abyste se nepřevážili, můžete druhou ruku položit na zem, nejprve dlaní a později i loktem, pokud to bude třeba.

S výdechem se pak vraťte do počáteční polohy. Na každou stranu byste se měli natáhnout pětkrát, strany je lepší vystřídat až po dokončení jedné série.

cviky na bolast zad
Jak se účinně zbavit tuku v oblasti zad a podpaží? Zacvičte si tyto cviky!

Ulevte si od bolesti zad díky tomuto cviku. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Druhý cvik: Protahování v tureckém sedu

Mezi cviky na záda patří i cvik na protažení zad možná znáte ze školy. Sedněte si na pohodlnou podložku, překřižte nohy do tureckého sedu a ruce si dejte za hlavu. Zhluboka se nadechněte, vytrčte hrudník a nechte lokty směřovat od sebe a vzhůru. S pomalým výdechem tlačte lokty dolů a k sobě tak, abyste skončili s kulatými zády a v mírném předklonu. Celý cvik opakujte pětkrát.

cviky
Cvik v praxi. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Třetí cvik: Protažení břicha

Lehněte si na břicho tak, abyste měli horní stranu chodidel na podlaze. Mírně roztáhněte nohy tak, abyste mezi kotníky měli zhruba 20 až 30 centimetrů mezeru. Pak zvedněte hlavu a horní část trupu, ruce si opřete o podlahu v předloktí. Lokty by měly svírat pravý úhel, dlaně byste měli mít na podlaze.

S nádechem vytáhněte hlavu dopředu podobně, jako to dělají želvy. S výdechem se vraťte do původní pozice. Tento cvik byste měli opakovat pětkrát. Je dobré soustředit se na hluboké a plynulé dýchání, cvik samotný je jinak velmi nenáročný.

cviky
Cvik v praxi. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Čtvrtý cvik: Protažení mezižeberních svalů

Klekněte si na paty a následně odtáhněte kolena od sebe. Do prostoru mezi ně se položte a natáhněte ruce tak daleko, jak to jde, aniž byste cítili nepříjemný tlak či pnutí. Pak začnete rukama pomalu pohybovat ze strany na stranu, jako kdybyste se snažili vytírat podlahu.

K TÉMATU  Výzva na pár minut: Fungují ultra krátká cvičení?

Dýchejte pravidelně, měli byste vydržet zhruba 30 vteřin. Pohyb by měl být pomalý a plynulý, nenuťte se do poloh, které jsou vám nepříjemné.

cviky na záda
Jak vypadá cvik v praxi? (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Cviky na záda 5: Protažení zad a krku

Tento cvik byste měli vynechat, trpíte-li závratěmi, neboť při něm budete hlavou dolů. Postavte se rovně s chodidly zhruba na úrovni ramen. Ohněte kolena, jako když jedete na lyžích, a předkloňte se. Hruď se snažte přitisknout ke stehnům. Ruce spojte nad hlavou, kde se chytíte za lokty.

S hlubokým nádechem se ke stehnům přitiskněte ještě více, s výdechem povolte. Také u tohoto cviku byste měli vydržet pět opakování, ale pokud na vás jdou mrákoty, můžete skončit dříve.

cvik
Cvik v praxi. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Šestý cvik: Protažení rukou a ramen

K tomuto cviku budete potřebovat popruh na jógu, ale hravě si vystačíte třeba se šálou, nebo i s kusem provazu. Postavte se tak, abyste kolem sebe měli dostatek prostoru. Nohy mějte mírně rozkročené, chodila zhruba na úrovni ramen. Popruh držte v obou rukou za zády podobně, jako když skáčete přes švihadlo.

S nádechem vyvraťte ruce tak, aby vnitřní strany předloktí mířily od těla. Na konci pohybu je mírně odtáhněte od sebe. S výdechem je vraťte do původní polohy. Cvik je dobré pětkrát zopakovat.

cviky na záda
Takto vypadá cvik v praxi. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Sedmý cvik: Protažení hrudníku a ramen

Klekněte si na všechny. Ruce byste měli mít těsně u sebe, kolena mohou být roztažena zhruba na šířku 30 až 40 centimetrů. Z této polohy se s nádechem pomalu přetočte tak, abyste zvedli jednu ruku kolmo ke stropu, zatímco druhá je stále na zemi. Trup by měl pohyb ruky následovat.

Pružnější jedinci skončí v poloze, kde hledí na strop, méně pružní by se měli zastavit předtím, než ucítí nepříjemný tah. Při výdechu se vracíme do původní pozice, ale pak pokračujeme v pohybu tak, aby ruka skončila celou paží i předloktím na zemi. Opakujeme pětkrát, pak vyměníme ruce.

cviky na záda
A takto vypadá cvik v praxi. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Jednoduché cvičení na bolest zad vám pomůže zbavit se trápení. Mnohdy lépe než prášky

Jak se účinně zbavit tuku v oblasti zad a podpaží? Zacvičte si tyto cviky!

Cviky na doma, které fungují! Vyzkoušejte to a uvidíte

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.
Stejně jako učení se sedět, plazit se a chodit, je i cvičení na nočník dovedností, které se vaše dítě musí naučit. Zatímco většina dětí je připravena zahájit trénink na toaletě mezi 18 měsíci a 3 lety, existuje několik dalších dovedností, které musí dítě zvládnout, než může trénink začít. Nočník se nejlépe provádí, když je fyzický a emoční vývoj vašeho dítěte ve správném bodě.
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.
Mnoho lidí nad brokolicí ohrnuje nos, ale zkuste jí dát šanci a třeba vyzkoušejte různé možnosti její přípravy. Pokud vám v nějaké podobě zachutná, vaše zdraví to jistě ocení. Přináší nám totiž celou řadu blahodárných látek.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Muži jí leželi u nohou, ženy v její blízkostí pukaly závistí. Byla krásná, talentovaná, ale osud se s ní nemazlil. Seznamte se s jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších hereček, které se kdy ve filmovém světě objevily.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.

Výběr článků

Sváteční atmosféra, radostné děti, a přitom… co s těmi dlouhými vánočními prázdninami? Dnešní článek na Dámské Lize vám přináší hravé rady a tipy, jak s dětmi aktivně a s úsměvem přežít Vánoční prázdniny. Od kreativních vánočních dílen až po rodinná dobrodružství, přinášíme vám inspiraci, jak si užít tuto časově náročnou, ale zároveň kouzelnou dobu s plným srdcem a lehkostí.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.

Nepřehlédněte

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek