Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Znáte pupalku? Pomáhá nejen proti stresu. Jak přistupovat k pěstování?

I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
pupalka
Pupalka může zdobit i vaši zahrádku. Prozradíme, jak na její pěstování. (foto: 123RF)

22. 11. 2021

Pokud přemýšlíte nad tím, jakou rostlinu budete nově pěstovat ve své zahrádce, pupalka dvouletá rozhodně stojí za zvážení. Co je velice zvláštní a zajímavé, je to, že rozkvétá až pozdě večer – z jejích jasně žlutých květů se tak můžete radovat až v noci. Mnozí botanici ji označují za noční svíci, protože právě v době, kdy všechno kolem utichá a uléhá ke spánku, ona se probouzí a ukazuje všem nočním návštěvníkům cestu.  

Kromě toho se jí také přezdívá i večerní růže, královna nocí nebo také večerní petrklíč.  

Pupalka se pyšní i mnoha zdravotními benefity 

Ještě, než přejdeme k jejímu pěstování, stojí za zmínku jedna věc, a sice pyšní se řadou zdravotních benefitů. V tradiční lidové medicíně se využívá jako celek – použitelné jsou tedy jak listy, tak i semena, květ a kořen.  

K jejím zdravotním benefitům patří kupříkladu to, že bojuje velice efektivně se stresem a posiluje imunitní systém. Dodává tělu energii nebo ulevuje od mnoha ženských potíží. Pokud vás tedy k jejímu pěstování nepřesvědčilo to, že bude v noci pomyslným ukazatelem směru, její zdravotní benefity nyní rozhodly.  

Jak pěstovat pupalku dvouletou 

Mnozí botanici si ji nemohou vynachválit. Je to nejen krásná a zajímavá rostlina, která se pyšní blahodárnými účinky na lidské zdraví, ale také je zcela nenáročná na pěstování. Dobře snáší sucho, i když raději byste ji měli sem tam zalévat. Pozor si dejte na přemokření, to jediné ji může zahubit.  

Při sázení pupalky volte spíše místo, kde je hlinitopísčitá půda. Stanoviště by zároveň mělo být slunné, na sluníčku se rostlině nadmíru daří.  

Se sázením vyčkávejte až do letních měsíců – semena rostliny se sází zpravidla v červenci. Pokud to v červenci nestihnete, čas máte ještě do konce září – to je však nejzazší měsíc. U pozdějšího setí by už semena nemusela dobře naklíčit.  

K TÉMATU  Vyberte si povlečení do horkých letních nocí i sychravé zimy. Víme, jaký materiál je nejlepší

Rostlina už do zimy vytvoří takovou přízemní růžici listů, vykvete ale až druhým rokem v období jejího sázení.  

Pupalka dvouletá v květináči 

I když to tak možná vypadá, pupalku nemusíte pěstovat jenom na zahradě v záhonu. Můžete ji zasadit i do květináče. Krásně vám ozdobí okenní parapety třeba v obývacím pokoji. Rozhodli jste se k tomuto kroku? Vyberte hlubokou nádobu – v té se rostlině bude skvěle dařit.  

Při výběru správného místa volte spíše slunné stanoviště. Nejlepší místo je třeba terasa, balkon nebo střešní zahrady. Když však rostlinu necháte na okenním parapetu, kam za ní sluníčko bude moct, uděláte také dobře.  

O pupalce dvouleté: 

Již bylo zmíněno, co je její zvláštností. Co však zmíněno nebylo, tak to, že květy pupalky uvadají po čtyřiadvaceti hodinách. Květy velice příjemně voní a otevřou se vám kolem šesté hodiny večerní, kdy očekávají, že je opyluje noční hmyz.  

Pokud byste se chtěli vydat po stopách této rostliny, najdete ji volně kvést kupříkladu na teplých stráních nebo velice často podél železničních tratí. Daří se jim i na březích řek a potoků, také v lomech nebo v rumištích a na staveništích. V posledních letech však stále častěji okupují i zahrádky u rodinných domků.  

Pupalka je léčivou rostlinou. Už dlouhá léta se využívá velice aktivně v lidové medicíně. Za jejími zdravotními benefity stojí především velký obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin.  

Zatímco nyní se z této rostliny dělá hlavně pupalkový olej, který ulevuje od mnoha zdravotních neduhů, dříve se používal především odvar z kořene a listů. Ten se používal například při léčbě astmatu a při jiných dýchacích potížích. Naklepané listy zase posloužily jako obklady na onemocnění kůže a nálevy z květů ulevovali od nepříjemného kašle, který lidem nedal v noci spát.  

K TÉMATU  Pokojové rostliny udržíte zdravé, když budete dbát těchto zásad

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chyby při pěstování orchidejí. Pěstitelé, netrapte své rostliny

Pěstování aloe vera: mějte doma bylinku, která vás spasí od popálenin

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Mnoho lidí začíná hubnout především s dietou, protože je to nejjednodušší způsob, jak změnit své každodenní stravovací návyky. To je správný směr, ale nestačí, pokud chcete na svém těle skutečně zapracovat a zhubnout. Je také nutné správně přizpůsobené cvičení a k tomu budete potřebovat vybavení a příslušenství!
Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.
Každý z nás má v sobě tři hlavní aspekty; vnitřní žena, vnitřní muž a vnitřní dítě. Máme-li všechny tři v rovnováze, žijeme harmonický život. Nemáme-li, začnou určité oblasti v našem životě skřípat.
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.

Výběr článků

Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Víte, kolik tekutin by měl denně vypít pes a kolik kočka? A jak včas rozpoznáte dehydratované zvíře, kterému jde o život? Naučíme vás to. A poradíme také optimální domácí podmínky, za které vám chlupáč poděkuje!

Nepřehlédněte

Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek