Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Předškolní děti by měly zvládat pár hlavních úkonů. Jakých?

Přejete si, aby z vašeho dítěte pomalu ale jistě rostla sebevědomá osobnost, která se v životě neztratí? V tom případě budete muset trochu přehodnotit své chování k vlastním potomkům. Když jim totiž dáte trochu nezávislosti a odpovědnosti, velmi jim tím pomůžete. Co by měly doma zvládnout předškolní děti?
předškolní děti
Jaké vlastnosti a schopnosti mají mít předškolní děti? (zdroj foto: www.pixaba.com)

24. 08. 2021

Otřepané fráze

Samozřejmě všichni víme, že děti předškolního věku musí umět pozdravit, samy se obléknout nebo se představit a vědět, kde bydlí. U zápisu se zkouší i další schopnosti dítěte – například poskládat skládačku, a podobně.

Pokud jste kvůli pandemii čínského viru měli i vy letos zápis pouze online, jistě jste dostali seznam toho, co by dítě mělo před nástupem do školy umět. No jo, ale to jsou základní věci. Kde máme základ sebeobsluhy, který bude nutně potřebovat. Kde máme sebevědomí?

Kroužky jsou fajn, ale…

Pokud už váš potomek chodil do nějakého kroužku, může to být výhodou. Je zvyklý, že je potřeba být v určitý čas na určitém místě, a zřejmě se tam také trochu osamostatnil. Abyste mu do života co nejvíce pomohli, je ale potřeba, aby si vše potřebné ke kroužku chystal sám. Nechte mu dostatečný čas, třeba den dopředu, a pouze zkontrolujte, zda má nachystané převlečení nebo potřeby. Nekárejte, pouze jej poproste, aby se zamyslelo nad tím, co chybí. Kroužky jsou skvělý výcvik k samostatnosti, ale pouze v případě, že dítěti dovolíte, aby se zapojilo.

Co umím doma, to mi pomůže v samostatnosti

Předškolní děti byste měli postupně učit, ať zvládají naprosto samy některé úkony. Nemusíte je pokaždé chválit, ale než si dovednost zautomatizují, hodí se to. Potěší je, když uvidíte, jak se snaží. Později toho na ně nebude moc a až přijde školní docházka a s ní nové zodpovědnosti a nutnost samostatné sebeobsluhy, budou v klidu a pohodě.

Prádlo do skříně dávám sám

Dítě tak postupně veďte k tomu, aby si bez vašeho dohledu a naprosto samostatně dokázalo například uklidit všechno čisté a vyžehlené oblečení zpět do své skříně. Nechte mu čas, kdy mu do pokoje vložíte koš s jeho čistým prádlem, a ono si jej pomalu a samo uklidí zpět do skříně. Nedokonalosti nekárejte, snažte se mu vysvětlit, proč je třeba, aby bylo oblečení pěkně poskládáno.

K TÉMATU  6 tipů, jak proměnit dětský pokojíček v prostor pro školáka

Dokážu prostřít pro všechny. Nachystám svačinu

V rámci stolování je samozřejmostí, že dítě samo dokáže prostřít pro všechny členy domácnosti. Někdy jej nechte, aby nachystalo třeba svačinu nebo večerní jídlo samo, podle svých schopností. Samozřejmě nejen pro sebe, ale i pro ostatní členy domácnosti. Zejména v létě, kdy je dostatek čerstvé lokální zeleniny, to dokáže velmi snadno. Poté si dítě uklidí samo talíř a zamete pod svým jídelním místem.

Předškolní děti by měly často vyklízet myčku. Samozřejmě ostré předměty budete mít na starost vy, ale zbytek již zvládne samo. Čisté nádobí může nechávat na kuchyňské lince, protože ještě nedosáhne do vrchních skříněk.

Sám se umyju, učešu a převleču

Samostatná hygiena je další výhrou do života. Vyčistit si zuby, umýt se, učesat a převléknout, to by měla být v předškolním věku samozřejmost. Dítěti pak jen zuby dočistěte a případně mu pomozte s opláchnutím vlasů od šampónu. Když se pak ocitne třeba ve škole v přírodě, nemusí se obávat, že to nezvládne.

Předškolní děti zvládnou udělat někomu radost

Mezi další schopnosti dítěte, které je třeba rozvíjet, je i sociální cítění. Když vidí, že je maminka unavená, mělo by být schopno nabídnout něco, co ji potěší. Nakreslit obrázek, vytvořit jí pro radost třeba DinoPark nebo klidně zoologickou zahradu z kostiček. Učte své děti, že je v pořádku, když se ke svým blízkým chovají mile. Zároveň si tak uvědomí, že nejsou středobodem vesmíru. Jejich sebevědomí přirozeně poroste.

Přejete si, aby dítě postupné osvojování těchto činností bavilo? Jděte jim příkladem! Pusťte si k domácím pracím veselou hudbu a udělejte si třeba mikrofon z vařečky. Zpívejte si. Předškolní děti budou přirozeně považovat „povinnosti“ jen za další hru.

K TÉMATU  Nejoblíbenější babiččiny recepty, které vás vrátí do dětství

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznat vadu řeči u dítěte a co s tím?

Jak naučit dítě chodit na nočník? Není to taková věda!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Módní průmysl zažívá boom v mnoha ohledech. Na scénu se vrací devadesátkové trendy, mini střihy jsou po letech znovu v popředí a geometrické tvary na vrcholu. A právě u posledního zmíněného se pozastavíme. Pokud totiž chcete oživit své outfity, proč nezačít právě u vzorovaných modelů, které rozzáří váš šatník?
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
Na slavnostním večeru v pražském O2 universu se rozdávaly prestižní Ceny Anděl, přičemž sobotní gala byla svědkem ocenění nejlepších z nejlepších na české hudební scéně. Středem pozornosti se stala kapela November 2nd, která si odnesla ocenění za Nejlepší album, ale světla reflektorů se soustředila i na umělce jako Anna K, David Koller a Viktor Sheen, kteří rovněž zaznamenali významná vítězství.
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Zahradní fontány, vodotrysky nebo kašny. Obzvlášť v paprscích slunce vypadá voda krásně, ale stejně tak navodí její podsvícení v noci příjemnou atmosféru. Fontány se liší tvarem i velikostí, dají se pořídit jako celek nebo nechat sestavit přímo na vaší zahradě. Jedno mají ale společné - jejich pohybující se třpytivá voda pro vás bude během relaxování venku stejně uhrančivá, jako táborák během letního večera.
Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.

Výběr článků

Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.

Nepřehlédněte

Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek