Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Olivie (43): Postihla nás povodeň a začínáme znovu. Mám ale strach o rodiče

Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
povodeň
Povodeň je učiněnou katastrofou. Jaké může mít následky? (zdroj foto: www.pixabay.com)

25. 09. 2020

Blesková povodeň

Kdo nezažil, nepochopí. Už milionkrát jsem se ptala sama sebe: „Jak může jedna bouřka způsobit tolik škody?“ Odpověď se nikdy nedozvím. Je to pár týdnů, co se Naší poklidnou vesnicí po dlouhém období sucha přehnala ničivá bouře. Problém tkvěl v tom, že se mrak zastavil přímo nad námi, a odtud se nehnul.

Klidný potůček se proměnil během několika krátkých hodin v dravou řeku, která brala vše, co jí přišlo do cesty. Během několika desítek minut nám kolem domu protékala hrozivá a ničivá síla. Nedala nám šanci, abychom si zachránili alespoň to málo, co jsme měli.

Voda šla rychle nahoru

Ne nadarmo se tomuto monstru říká blesková povodeň. Koryto potůčku se tak rychle dalo do běsnícího řevu, že jsme neměli žádnou šanci, abychom si zachránili i to základní, co jsme měli. Místo zahrádky jsme viděli jen kalnou blátivou řeku. Skleník po chvíli popraskal a vzala jej voda.

Viděli jsme, jak nám voda bere auto, které nebylo možné zachránit. Byla to taková rychlost, že jsem nevěřila vlastním očím! Ten den jsem měla volno z práce a děkuji bohu, že jsem mohla být doma. Hlavně kvůli svým rodičům.

Psa jsme už nikdy neviděli

U našeho domku v klidné vísce byl vždy nějaký pejsek. I Azor, kterého jsme měli dva roky, již patřil pevně do naší rodiny. Jelikož se vše strhlo tak rychle, neměli jsme šanci jej zachránit. Když začala ta nekonečná průtrž mračen, pes si zalezl do boudy.

Po chvíli jsme viděli, jak se na zahradě začíná objevovat voda, proto jsme běželi ven, abychom jej zavolali do bezpečí. Místo zahrádky se ale během pár vteřin proměnil v hrozivou řeku. Nikdy bych nevěřila, že budeme muset bojovat o život. Když vše polevilo, hledali jsme všude, ale pejska jsme oplakali a smířili se s tím, že jej už nikdy neuvidíme.

K TÉMATU  Zázrak nového života: Fenka vrhla neuvěřitelných 13 štěňat

Proč tak rychle stoupala voda?

Musím říct, že i když jsme přišli o milovaného pejska a spoustu cenných věcí, na kterých nám záleželo, měli jsme vlastně ještě štěstí. Lidé kousek po proudu dál dopadli ještě mnohem hůř. Na vině bylo dřevo, které voda vzala.

To udělalo u jednoho z mostů obří hráz, a proto se voda začala tak neskutečně rychle zvedat. Hráz se stále plnila běsnící vodou, až nakonec proměnila klidný a nenápadný potůček v dravou bestii.

Když povodeň opadla, byla to hrůza

Prvotní šok, kdy jsme viděli za okny tu hrůzu a modlili se, aby nám voda nevtrhla do domu, vystřídala úplná bezmoc. Jak voda rychle přišla, tak i odešla. Ale ta spoušť, co za sebou zanechala, byla nepopsatelná.

Není to voda, co je úplným zlem. Skutečné peklo představuje jemné a smrduté bahno, které pokryje naprosto všechno. Voda opadla, a z pozemku nám zůstala jedna velká páchnoucí hrouda bahna. Co všechno nám voda na pozemek naplavila, jsem ani nechtěla přemýšlet.

Rodiče to nezvládají

Mí rodiče mají okolo 70 let, a nikdy před tím nic tak hrozivého nezažili. Bezmoc, kdy se jim kolem oken prohnala hrozivá povodeň, nebyli schopni zpracovat. Celá rodina pracujeme na odklízení všech škod a na tom, abychom vytvořili nový plot i zahradu.

Rodiče se snaží, co jim síly stačí, ale po pár hodinách vždy odejdou do domu s pláčem. Tolik práce, kolik je vytvoření krásné zahrady stálo, a najednou je všechno pryč. Každý den smutní i pro pejska, kterého měli velmi rádi.

Po hrozivém zážitku se raduji z každého dne, který mám. Když se nám podařilo dát do kupy základní fungování domu a jakž takž vyklidit zahradu, těším se z toho, že zase bude lépe. Rodičům jsme se rozhodli pořídit nějaké menší štěňátko a poslat je do lázní, ať si od všeho odpočinou.

K TÉMATU  Petra (29): O svém těhotenství jsem se dozvěděla až v pátém měsíci! A celou tu dobu jsem brala drogy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nikola (37): „Stalker mě málem připravil o rozum.“

Judita (24): Mám krásné tělo, ale šťastná nejsem. Z malíře i fotografa se vyklubali úchylové

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S novým rokem přichází i řada předsevzetí, mezi nimiž jasně vévodí redukce tělesné hmotnosti. Pokud si i vy přejete zhubnout a nechcete samotnému hubnutí věnovat mnoho času nebo ten čas na dlouhé cvičení jednoduše nemáte, určitě vás zaujme Power Plate. Proč je tento druh cvičení tolik oblíbený a jak je možné, že můžete redukovat tuk během pár minut?
Když se dva partneři rozhodnou nastoupit společnou cestu, je to vždy dojemný okamžik. Tohle svatební video ale patří určitě mezi ty nejdojemnější!
Pokud si neprojdete speciálními genetickými testy, pravděpodobně ji nikdy neodhalíte. Přitom patří mezi nejnebezpečnější choroby na světě. Způsobuje trombózu a v těch nejkrajnějších případech také plicní embolii.
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!
Rozvod, rozchod, nevěra, výpověď z práce, smrt blízké osoby, nemoc, to vše bychom mohli označit jako životní krize. A nejen to, důvodů životních krizí je mnoho. Životní krize potkají během života každého člověka a některým z nich se nelze vyhnout.
Proti chřipce se můžete dát očkovat a v případě, že nemoc propukne, lze vsadit na běžně prodávaná syntetická léčiva. Zkusit ale můžete bylinky i sílu přírody.
Chladné počasí už je tady, tak kde se zahřát, abyste zároveň udělaly něco pro své zdraví a kondici? Hot jóga nebo-li cvičení ve 42 stupních by mohlo být přesně ono. Příjemně vyhřátá místnost v kombinaci s jógou. Zkusily jsme, jaké to je!
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!

Výběr článků

Teplákové soupravy rozdělují lidi do dvou skupin. Na ty, kteří na ně nedají dopustit a nosí je během celého roku. A na ty, kteří se jim vyhýbají. Soupravy jsou pohodlné a vypadají velmi dobře. Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste jim dát aspoň jednu šanci. Uvidíte, že nebudete litovat.
Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.

Nepřehlédněte

Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…
Mladých a talentovaných autorů nebo autorek není nikdy dost. Jednou z nich je i Kristýna Freiová, která je absolventkou Literární akademie. Ta na sebe nedávno upozornila vydáním své již druhé knihy. Ta se jmenuje Nesmrtelný hrabě a je volným pokračováním jejího debutu knihy Galilejec. Kniha je plná fantastických příběhů, ale zamýšlí se také nad podstatnými životními otázkami.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek