Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

STOP rychlému tloustnutí. Co nedělat, abychom nepřibrali?

Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
tloustnutí
Jak nepřibrat? (zdroj foto: www.123rf.com)

14. 12. 2020

Zejména kvůli letošnímu létu se řada z nás snažila zhubnout přebytečná kila, která se na břiše a dalších partiích objevily během vánočních svátků nebo během oslav nového roku. Zatímco některým se povedlo zhubnout podle plánů, jiným se podařilo zhubnout alespoň něco. Obě skupiny se však bojí tloustnutí.

Ať už se pyšníte větším či menším úspěchem, nedovolte, aby se kilogramy zase vrátily. Přece jenom jste se dlouhé týdny potili, abyste je ze svého života dostali pryč. Jak jsme zmínili, díky vyhýbání se několika věcem se předejde rychlému tloustnutí. Co tedy zaručeně nedělat? 

Přestaňte pít sladkosti 

Většinou v kině si s sebou do sálu bereme kromě popcornu také Coca-Colu nebo Fantu či jinou sladkou limonádu. Jenže to je velká chyba. Pití sladkostí stojí za rychlým ztloustnutím. V ideálním případě si s sebou do kina vezměte jenom vodu, která vám stejně dobře zažene žízeň jako sladká limonáda.  

Kromě sladké limonády se však vyhněte i sirupům, bublinkovým nápojům a samozřejmě také džusům, jelikož v těch se ukrývá nejvíce cukru. A pozor také na sladká cappuccina a ledové kávy, kam se přidává řada sladkých vylepšováků.  

Stop neustálému povalování 

Před nedávnem jsme se všichni uchýlili do pohodlí domovů, jelikož venku se rychlostí blesku šířila nová choroba, která dostala název COVID-19. Drtivá většina lidí se snažila zůstávat o víkendech doma, taktéž se z domu pracovalo a ve volném čase se sledovaly seriály.

Jenže tato karanténa z mnoha lidí udělala pecivaly, kteří ani v době, kdy už mohou zamířit do parku nebo na hřiště, raději preferují povalování.  

Jenže povalování a nedostatek pohybu hezké figuře zrovna neprospívá, spíše naopak. Metabolismus se při neustálém ležení začíná zpomalovat, čímž se zpomaluje i spalování tuků. Tělo se začíná tukem obalovat a viditelně začínáte tloustnout. A veškerá snaha za poslední měsíce se rázem rozplyne, ani nestihnete mrknout okem.  

K TÉMATU  Na co se připravit, pokud budete slavit Vánoce v Asii?

Neustále držíte nějakou dietu 

Stále se mezi námi najdou ženy, které cvičení v posledních měsících moc nedaly a které se snaží nahnat ztracené týdny nejrůznějšími dietami. Jenže s dietami by si nikdo neměl zahrávat, zejména ne s těmi extrémními, které dodržují mnohé celebrity.

Diety nejsou dlouhotrvající řešení a většinou natropí daleko víc škody než užitku. Sice se mnohdy podaří během pár dní zhubnout několik kilogramů, ale v následujících týdnech žena přibere dvojnásobek své shozené váhy. Říká se tomu jojo efekt, který je tou hlavní nevýhodou veškerých diet.  

Daleko lepší je vsadit na úpravu jídelníčku, ze kterého vyhodíte především sladkosti, bílou mouku a také sladké limonády a šťávy. Naopak do něj zakomponujete více potravin plných bílkovin, zeleninu a samozřejmě i jistou míru ovoce.  

Přeháníte to se solí 

Sůl nad zlato! Tak se praví v jedné známé české pohádce. A ono na tom něco bude. Sůl je v gastronomii nepostradatelná, dává jednotlivým jídlům chuť. Bohužel i sůl, bez které si vaření nedokážeme představit, může za rychlé tloustnutí.

Se solí by se to zkrátka nemělo přehánět. V tomto případě platí pravidlo – se solí s mírou. Pokud budete jíst hodně slaná jídla, brzy budete na své váze, na které jste začínali. Vrátí se vám pracně nabrané kilogramy, navíc i nafouknuté břicho a oteklost.  

Jíte až příliš zdravých potravin 

Sice se odborníci shodují na tom, že člověk by měl jíst především zdravé potraviny, na druhou stranu se nikde nepíše, že zdravé potraviny jsou zároveň dietní potraviny. I když možná milujete jídlo, pamatujte na to, že ani v případě zdravého stravování se nedoporučuje jíst toho příliš.

Všeho s mírou. Dodržujte pravidelnost, jezte 3x-5x denně a zbytečně se nepřecpávejte, i když vám jídlo nadmíru chutná. Vyplatí se jíst po menších porcích zdravé, pestré a vyvážené pokrmy.  

K TÉMATU  Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč se mi nedaří zhubnout? Důvod může být hned několik

Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Postel ukrytá v knihovně nebo sedačka, která se sama přestaví na palandu. Chytré a praktické řešení prostoru doma nabízí originální nábytek budoucnosti. Tyto nápady ale nepůsobí jen jako snaha o získání prostoru za každou cenu. Mnohá řešení jsou vysoce praktická z důvodu účelnosti, jako zasouvací botník pod schody do patra.
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.

Výběr článků

Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Venku klesly teploty. To je nejvyšší čas udělat si úklid v šatníku. I vánoční svátky mohou být dobrým časem pro zbavení se nepotřebného oblečení. To ostatní počká pěkně na jaro.
Infinity Pool se nachází ve výšce 650 metrů nad zemí na vrcholu hotelu Marina Bay Sands v Singapuru. Bazén je 150 metrů dlouhý a dolů je to celých 57 pater. Výhled přímo z vody je famózní. Koupání tady je skutečně ojedinělým zážitkem a pro některé i pořádný adrenalin!

Nepřehlédněte

Přítomnost a pohlazení chlupatého přítele je více než povzbudivé. Tyto němé tváře dokážou povědět více, než by se zdálo. Tak jak pes pomáhá člověku, děje se samozřejmě i naopak. Zodpovědní pánové psů se o svá zvířata pečlivě starají, a dokonce v některých případech i pomáhají rodit štěňátka.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek