Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Deset minut jógy denně vám změní život

Když vám několik lékařů nezávisle na sobě oznámí, že v pětadvaceti letech máte počínající artrózu a nic se s tím nedá dělat, můžete udělat dvě věci. Buď to vzdát a trpět po zbytek života bolestmi kyčlí a všeho možného, nebo lékařům nevěřit a vzít situaci do vlastních rukou.

28. 08. 2020

Od většiny bolestí, problémů se spánkem nebo s koncentrací vám pomůže jóga. Taková jóga, kterou může praktikovat úplně každý. Bez rozdílu věku. 

Dbejte na kvalitu, nikoliv kvantitu

Nemusíte se hned poohlížet po jógovém studiu a studovat, kde mají přijatelné ceny nebo nejlepší lektory. Pokud jste jógu nikdy předtím nepraktikovali a nevíte, do čeho jdete, zkuste se na internetu poohlédnout po kvalitním videu pro začátečníky. Začněte jemnou jógou, tu zvládne úplně každý a to i v případě, že trpíte chronickými bolestmi kyčlí, kloubů nebo například páteře či kolen.

Pokud vás jóga zaujme, bude potřeba si své jógové studio a lektora vyhlédnout. Proč? Protože se může lehce stát, že jednotlivé ásany (pozice) budete praktikovat špatně a spíše si ublížíte než pomůžete. Přitom abyste se zbavili všeho, co vás trápí, potřebujete dbát právě na kvalitu provedení jednotlivých ásan, nikoliv na kvantitu, tedy jejich množství.

Jógu praktikujte pravidelně

Mnozí si myslí, že musí cvičit hodinu každý den, nebo alespoň třikrát až čtyřikrát týdně, aby jim jóga k něčemu byla. Dál od pravdy být ale nemohou. Skutečně vám stačí jen deset minut jógy ráno po probuzení nebo večer před spaním, buď každý den nebo třeba jen obden. Důležitá je pravidelnost.

Dbejte však na to, abyste prováděli jen takové ásany, které jsou pro vás vhodné a které vás při jejich pravidelném procvičování zbaví bolesti. V každém jógovém studiu vám rádi poradí a popřípadě i pozice opraví, ať už na klasických skupinových hodinách nebo při soukromé lekci, která ale samozřejmě bývá dražší, neboť se lektor věnuje jen vám. 

Aby se vám lépe spalo

Jóga vám však pomůže nejen při bolestech, ale i když vás trápí lehké spaní. Pravidelných deset minut jógy před spaním dokáže hotové zázraky a i v tomto případě si, pokud nejste úplní začátečníci, vystačíte s videy na internetu. Vhodná videa hledejte pod heslem „jóga na dobrý spánek“. Jestliže se potřebujete po ránu rozhýbat, pomohou vám videa jemné ranní jógy. 

K TÉMATU  Jak na jarní detox? Dopřejte svému tělu očistu

Jóga vás zbaví stresu

Jste roztěkaní? Nedokážete se soustředit? Nebo jste ve stresu a nejste schopní se uvolnit? Meditujte. Videí s meditacemi všeho druhu existuje nepřeberné množství, navíc jsou meditace i součástí jógy. Naučit se vnímat jen sami sebe a nemyslet na nic, co vás trápí, je ovšem to nejtěžší ze všeho. Nebude vám na to stačit týden, nejspíš ani měsíc. Chce to čas, ale při pravidelném praktikování jógy a meditace se to naučí úplně každý.

Ze začátku však počítejte s tím, že vám myšlenky budou létat všude možně, bude těžké se soustředit jen na to, co je tady a teď, ale budete-li trpěliví, nakonec zjistíte, že jste třeba pět minut vůbec na nic nemysleli a jen si užívali vaši jógovou praxi. O pár týdnů později už to může být třeba deset minut, kdy budete vnímat jen sami sebe. Až nakonec dojdete do fáze, kdy si i hodinovou praxi užijete bez jakýchkoliv rušivých myšlenek a dalších elementů.   

Správné dýchání je základ

Správný dech neboli pránájáma je důležitější než samotná jógová praxe, tedy provádění jednotlivých ásan. Nenaučíte-li se správně dýchat, samotná jóga vám nepomůže. I v tomto případě najdete mnoho kvalitních videí, které vás naučí správnému dechu. Ale abyste si byli jistí, že správně dokážete zkombinovat dech a jednotlivé ásany, budete potřebovat zkušeného lektora, tedy alespoň pro začátek. 

Zlepšete si náladu

Potřebujete si zlepšit náladu? Není nic jednoduššího, než si dát každý den deset minut trochu náročnější jógy, například power jógy nebo vinyasa jógy. Lehce se zapotíte, protáhnete a v závěrečné šavásaně neboli v pozici mrtvoly si krásně odpočinete a naberete sílu do nového dne. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak investovat do péče o sebe, aniž byste museli utratit jedinou korunu

K TÉMATU  Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

Bylinky a recepty z nich na deprese, úzkosti a nespavost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!
Snímek Top Gun se ihned po svém uvedení roku 1986 stal kasovním trhákem a fenoménem, v čele s Tomem Cruisem a Kelly McGillis – a jeho oblíbenost přetrvává do dnešního dne. Je to prostě jeden z těch kultovních filmů, které byste měli alespoň jednou za život vidět. Film pojednává o prostředí elitních stíhacích pilotů, o stíhací škole v rámci amerického námořního loďstva a tohle jsou největší zajímavosti, které Top Gun provází.
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Nakupování potravin se za poslední měsíce posunulo na zcela jinou úroveň. Pryč jsou časy, kdy se stály fronty před supermarketem nebo kdy se zdlouhavě skládal nákup na pás a poté se následně s obrovským vynaloženým úsilím táhl domů.
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.

Výběr článků

Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Výběr kontaktních čoček je pro každého jejich nositele klíčovým. V dnešní době existuje celá řada variant kontaktních čoček, které mohou vyhovovat jednomu a druhému naopak méně, či vůbec. Jak tedy správně vybrat a nesáhnout vedle? Existuje několik možností, ale nejlépe vám pomůže váš oční specialista
Pouliční umělci mají nekonečně mnoho zaměření, a jedním z nich je i u nás málo viděná sprejomalba. Mistři tohoto oboru dokážou pomocí plechovek s barvou vytvořit neuvěřitelné skvosty doslova během minut. Svůj potencionální suvenýr tak vidíte přímo během jeho vzniku.

Nepřehlédněte

Také vás postihlo toto nepříjemné kožní onemocnění? Pak máte pravděpodobně problém sestavit si takový jídelníček, který by vám kožní potíže neprohluboval, ale naopak vám pomohl problémy zmírnit. Řešení ale existuje. Poznejte potraviny, které vám skutečně pomohou, i ty, které vám mohou ošklivě ublížit.
Do období menopauzy se ženy dostávají mezi 45. – 60. rokem, jde o období plné změn a také o období, kdy žena může začít přibírat na váze. I když se budete stravovat stále stejně a dělat všechno stejně, je možné, že najednou nedopnete kalhoty a celkově se vám změní postava. Což nemusí být úplně příjemné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek