Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Našli jste přisáté klíště? Jak ho správně odstranit a co vám může hrozit?

Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.

28. 06. 2020

28. 06. 2020

Klíšťata patří mezi přenašeče mnoha onemocnění, a proto je důležité vědět, jak přisáté klíště odstranit a jak snížit riziko přenosu infekce.

Jak správně odstranit klíště

Pokud patříte mezi ty, kteří přisáté klíště potírají olejem či mastí, děláte velkou chybu, protože klíště vyvrhne obsah svých střev přímo do rány, čímž se riziko přenosu nákazy zvyšuje. Nesnažte se ho vytáhnout prsty či pinzetou, ale použijte speciální kartu na bezpečné vytáhnutí klíštěte. Je-li klíště příliš malé na použití karty, použijte vlhké vatové tyčinky a vyviklejte ho. Místo přisátí důkladně vydesinfikujte. Speciální karty na bezpečné vytahování klíšťat lze zakoupit v lékárně. Klíště spláchněte do záchodu. Pokud se vám klíště podařilo odstranit, ale v ráně zůstala kusadla, zůstaňte v klidu, z kusadel infekce nehrozí a tělo na ně bude reagovat jako na zadřenou třísku (vyhnisají nebo odpadnou).

Bylo klíště infekční?

Lokální reakce po přisátí klíštěte vždy nemusí nutně znamenat nákazu lymeskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou. Po klíštěti někdy dochází k lokální reakci, která časem zmizí. Mnozí klíště vyhazují a zbytečně si pak lámou hlavu, nebylo-li infekční. Naštěstí lze zjistit, zda bylo klíště infikováno, a tak lze předejít mnoha zdravotním komplikacím. Klíště tedy nevyhazujeme, ale vložíme do igelitového sáčku, který pečlivě uzavřeme a odešleme do laboratoře na vyšetření. Seznam laboratoří, které klíště vyšetří, najdeme na internetu.

Lymeská borelióza

První příznaky boreliózy jsou pozorovatelné několik dní až týdnů po infekci. Objevuje se červená skvrna s bílým středem v místě přisátí klíštěte. Nemocný může mít horečku, trpí celkovou únavou a malátností. Skvrna se rozšiřuje i do několika desítek centimetrů. V mnoha případech ale příznaky nemocný nemá a borelióza přechází do druhé fáze. Tato fáze začíná po dvou až dvanácti týdnech od přisátí klíštěte a po cca třech měsících odeznívá. Nemocný trpí bolestmi kloubů, otoky kolenního kloubu, bolestmi svalů aj. Třetí fáze se objeví několik měsíců až roků po infekci, kdy dochází k zánětlivým projevům na kůži, zánětem kloubů a zánětlivým onemocněním mozku a míchy, srdce nebo oka.

K TÉMATU  Psychika ovlivňuje váš zdravotní stav. Jak si pomoci?

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida začíná chřipkovými příznaky, spojenými s malátností, únavou a bolestmi svalů a kloubů, bolením hlavy, případně i teplotou. Potíže ustoupí a člověk se cítí zdráv. Někdy se další příznaky neobjeví a vytvoří se imunita. Existuje skrytá forma onemocnění, kdy se po nákaze neobjeví ani chřipkové stavy. Často se po několika dnech bezpříznakového období objeví klinické příznaky, které jsou mnohem závažnější. Virus napadá mozek, což se projevuje bolestí hlavy, zvracením, světloplachostí, třesy, vysokou horečkou aj. Těžší forma onemocnění je život ohrožující, může dojít i k zástavě dýchání nebo srdeční činnosti. Proti klíšťové encefalitidě naštěstí existuje účinné očkování.

Jak se bránit?

Nechte se očkovat!

Při pobytu v přírodě používejte repelenty!

Posilujte imunitu!

Zdroj: https://kliste.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přírodní odpuzovače klíšťat. Jsou skutečně účinné a jak náročné jsou na výrobu? Vyzkoušeli jsme

Komáři a mouchy útočí. Vyrobte si domácí přírodní repelent a připravte se na otravný hmyz

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
Jaro se pomalu přelévá do léta, a tak začínají lidé řešit, jak budou vypadat v plavkách. Ať už u českých řek, rybníků či bazénů, nebo někde u moře. A přiznejme si, že po roce všemožných protiepidemických opatření, zavřených tělocvičen a fit center nebo zákazu lyžování je ve formě jen málokdo. Proto byste mohla ocenit cvičení pro zpevnění zadečku, která zaručeně fungují.
Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.
Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?

Výběr článků

Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.
Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.

Nepřehlédněte

Udržování zdraví na pracovišti je klíčové pro produktivitu, spokojenost a celkovou pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak si udržet fyzické a mentální zdraví i během náročných pracovních dnů. Poradíme vám, jak efektivně řešit stres, najít čas na pravidelný pohyb a zdravě se stravovat, i když jste zaneprázdněni pracovními povinnostmi. Navíc zvýrazníme význam psychické odolnosti a technik odpočinku, které pomohou zachovat klidnou mysl a pozitivní postoj. Tyto tipy vám umožní nejen lépe se cítit, ale také zvýšit vaši efektivitu a spokojenost v práci.
Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek