Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak šel čas s plavkami. Jaké plavky se budou nosit letos?

Plavky neodmyslitelně patří k létu. Jelikož se plavková sezona blíží rychlostí blesku, mělo by se zmínit to, jaké plavky se nosily dříve, a jaké se budou nosit letos.

22. 07. 2020

Pokud patříte k milovníkům módy, pak moc dobře víte, že se jednotlivé trendy mění každým rokem a že každá sezona přináší nové kousky, nad kterými někdy zůstává rozum stát. Ne vždycky to však bylo o bikinách a plavkách plných flitrů. Věděli jste, že vůbec první plavky byly koupací župany? 

S prvními podobami plavek se poprvé setkáváme v 18. století 

I když jsou dvoudílné ženské oděvy, které se velice nápadně podobají současným bikinám, vyobrazeny například na freskách pocházejících ze starověkých Pompejí, s plavkami v pravém slova smyslu se setkáváme až daleko, daleko později. Dříve se však nemluví o plavkách, ale o koupacích oděvech, které například v 18. století nevypadaly nijak působivě. Z počátku se totiž nejednalo o oděv podobající se spodnímu prádlu, ale jednalo se spíše o koupací župany, případně koupací košile, ve kterých ženy trávily čas ve vodě, aby se osvěžily.  

Později se koupací oděv vyšvihl do trochu jiné podoby, a sice do podoby koupacích šatů. To už mluvíme o 20. století, kdy se uskutečnila taková drobná revoluce ve světě plavek. Je však třeba říct, že koupací šaty nebyly nijak komfortní, i když měly délku po kolena. 

Vše se změnilo ve dvacátých letech 

Koupací župany, koupací košile, koupací šaty – to vše byly prvotní podoby plavek. Ženy v tehdejší době nechtěly ukazovat ani kousek holé kůže, ale to se naštěstí změnilo ve dvacátých letech minulého století, kdy se holá kůže konečně odhalila. Tou dobou holá kůže nebyla důvodem žádného pohoršování, naopak se to stalo přijatelným.  

Díky tomu se módní návrháři mohli utrhnout ze řetězů a mohli tvořit modely, které jsou nám už dobře známé. Vůbec první bikiny se světu ukázaly v roce 1946 a kupodivu se právě k tomuto střihu (kdy spodní díl sahal nad pupík) vracíme i nyní ve 21. století.  

K TÉMATU  Judita (24): Mám krásné tělo, ale šťastná nejsem. Z malíře i fotografa se vyklubali úchylové

Šedesátá léta a více holé kůže 

Plavky zažily doslova bouřlivá léta v šedesátých letech, kdy si už nikdo nebral servítky. Šedesátá léta jsou v módě označována za revoluční. Lidé se nebáli nosit to, co se jim líbí. Nebáli se vyčnívat z davu. Co se týče plavek, v této době se začaly vyrábět z elastických materiálů a vrchní díly plavek začínaly vypadat jako push-up podprsenky. Kalhotky se začínaly snižovat a už nesahaly nad pupík. Začaly se objevovat také spodní díly v podobě tang, ale to až po roce 2000. Do té doby se nosily především méně vyzývavé bikiny nebo jednodílné plavky různých střihů. Plavková móda před rokem 2000 byla velice ovlivněná kultovním seriálem Pobřežní hlídka. 

Co se nosí nyní? 

Již bylo zmíněno, že se móda začíná inspirovat minulostí. Proto nikoho nepřekvapí fakt, že letos se budou nosit především jednodílné plavky inspirované především zmiňovaným seriálem Pobřežní hlídka. Kupodivu letošní plavková sezona patří plavkám podobajícím se vůbec prvním bikinám. Čili nosit se budou bikiny, jejichž spodní díl sahá až vysoko nad pupík. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Těhotenská móda na léto aneb i s bříškem se můžete cítit jedinečná a sexy

Plavky podle typu postavy: najděte si na léto ideální model

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?
Výrazná změna zasáhla do české hudební scény, když zpěvák, hudebník a skladatel David Koller oznámil svůj odchod ze skupiny Lucie. Informaci potvrdil i jeho manažer Tomáš Staněk, ačkoliv zatím zůstává tajemstvím, co přesně stojí za touto změnou.
Recept, který pro vás dnes máme, patří zcela výjimečně mezi ty náročnější. Ale výsledek rozhodně stojí za to. Tohle lehce netradiční vánoční cukroví si totiž okamžitě zamilujete. Kromě toho s ním uděláte skvělý dojem i na tu nejpřísnější tchýni.
Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Každý rodič má vůči svému potomkovi vyživovací povinnost. A tato povinnost nemizí ani v případě rozvodu. Spousta rodičů tak přispívá na své dítě, i přesto, že spolu již nesdílí jednu domácnost a dítě je ve střídavé, nebo výhradní péči druhého rodiče. Jenomže co dělat, když bývalý partner přestane posílat alimenty? Zjistili jsme to pro vás.
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?

Výběr článků

Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.

Nepřehlédněte

Plesová sezóna je tu! Jaká událost čeká právě vás? Při výběru šatů a doplňků záleží na akci, na kterou se zrovna chystáte. Není ples jako ples. Vždy sledujte nejen dress code, ale také současné trendy. Co si letos můžete dovolit?
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek