Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

Sebevědomí dítěte je ve značné míře ovlivněno tím, jak k němu přistupují jeho rodiče a lidé, kteří jsou s ním v pravidelném kontaktu. Jen stěží si představíte, že by vyrostl zdravě sebevědomý člověk z dítěte, které denně slyší věty ve stylu: „Jsi úplně k ničemu.“ „Z tebe nikdy nic nebude.“ „Jak můžeš být sakra tak nešikovný?“ Takových podobných vět můžeme najít mnoho. Naopak, sami jistě víte, jak vás zahřeje na duši, když si od někoho vyslechnete:“ Tobě to ale dneska sluší!“ nebo „Jsi moc šikovná.“
rodina
Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité. (zdroj foto: www.flexjobs.com)

30. 09. 2020

Děti slýchají věty podobného typu dnes a denně. Kolikrát si ani neuvědomujeme, jak je můžeme právě nějakým takovým hodnocením ranit a poznamenat ten obrázek, který mají o sobě utvořený. A z takového raněného človíčka sebevědomé dítě nevyroste.

Někdy se zkuste třeba jen pár hodin sledovat a vnímat, co svému dítěti říkáte. Třeba vás pak napadne, co by se na tom dalo změnit, aby si ten dospělák, co z něj vyroste, mohl v potřebné míře důvěřovat.

Chvalte úspěchy

První rada je zřejmě ta, která napadne většinu lidí automaticky. Někdy však na pochvaly v každodenním shonu zapomínáme a sypou se z nás pouze výčitky. Myslete tedy na to, že když se vašemu dítku něco povede, pochvala je opravdu na místě. A jen chvalte!

Neshoďte celé ocenění tím, že v závěru podotknete: „Ale ještě máš co zlepšovat.“ Nebo „Kdyby ti takhle šly i jiné předměty.“ Pak si dítě místo pochvaly odnáší spíš pocit z kritiky na závěr.

S kritikou opatrně a chytře

Po prvním doporučení vás zřejmě napadne, že přece jen nemůžete dítě pořád chválit. Občas je třeba dát najevo, že se nám něco nelíbí. Dávejte ale pozor, ať poukážete na to, co vám vadí na chování dítěte, ne na něm samotném.

Neříkejte, jaký je hrozný, co to je za darebáka nebo nešiku. Ohodnoťte jen jeho chování. Hodí se říct, co ve vás vyvolává, jak se cítíte, když něco dělá.

Jděte vlastním příkladem

Těžký, ale velmi důležitý bod. Pokud chcete, aby se dítě chovalo určitým způsobem, předveďte mu to na sobě. Děti se ve značné míře učí napodobováním dospěláků a část jejich chování bude přejata od vás. Pokud chcete, aby se umělo prosadit, dokázalo říct „ne“, nebo se ozvalo, jakmile s něčím nesouhlasí, dělejte to samé.  

K TÉMATU  Zámecké zahrady a parky. Skvělý tip na romantickou procházku nebo výlet s rodinou

Ponechejte dětem samostatnost

I když kolikrát tušíte, že dítě ještě něco nemusí úplně zvládnout, nechte ho, ať to zjistí samo. Neustálá konstatování: „Na to jsi ještě malý.“ „Tomu nerozumíš.“ „To nezvládneš.“ by ho jen odradila a příště by si danou věc vůbec nechtělo vyzkoušet.

Důvěřujte dětem dostatečně na to, aby se učily zvládat činnosti samostatně. Pokud se to nezdaří, nevadí, chyby přece dělá každý a příště to bude zase o něco lepší.

Podporujte jeho zájmy a zajímejte se o něj

Každý vynikáme v něčem jiném a úspěchem je to, když si dítě nalezne v životě oblast, která ho opravdu baví. Neváhejte ho na téhle cestě podpořit a zajímejte se o to, co momentálně dítě ve svém životě řeší. Třeba jsou teď pro něj důležité vztahy ve třídě. Ptejte se, s kým se kamarádí, proč se naopak s někým nebaví. Dokážete mu tím, že je pro vás důležité a berete vážně to, co právě prožívá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vychovávám dítě sama bez táty aneb matky samoživitelky a jejich trable. Co je trápí ze všeho nejvíc? A jak si s tím poradit?

Rodičovské typy k popukání. Poznáte se i vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete cvičit? Chtěli byste mít jakýkoli pohyb, ale nemůžete se k tomu prostě dokopat? Pokud ano, pak pokračujte ve čtení! Tento článek bude pro vás velkou motivací, proč s pohybem začít! Jak vám může změnit život doslova k nepoznání...
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
Bílá kuchyně se může už od prvního pohledu zdát jako jasná výhra. Je to barva, která se hodí ke všemu, je nadčasová a nesmrtelná. Možná máte představu, že bílá kuchyně vydrží roky, protože nikdy nevyjde z módy. Navíc už se nemůžete dočkat, jak se vyřádíte na doplňcích, protože k bílé se přece hodí všechno. Bílá kuchyně ale má i své stinné stránky. Znáte je?
Během akce Beach for Disney Sand Magic 2018 vyrostly na pláži nizozemského Oostende obrovské skulptury z písku. Oslavily tak 90 let od vzniku Mickey Mouse, ikonické postavičky studia Disney. Díla z písku představují jednotlivé pohádky, ale dominantou je kouzelný hrad, který má společnost v logu.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Když si prohlížíte své fotky z dovolené, rozhodně nevypadáte jako módní ikony z časopisů a sociálních sítí? Poradíme vám zaručené fígle módních blogerek. Rozhodně zapomeňte na to, že nejste fotogenická. Jen musíte zaujmout tu správnou pózu a úhel - a výsledek bude úchvatný! Už se těšíte na nové fotky?
S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.

Výběr článků

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
Řada lidí interiér svého domu v průběhu života změní, zrekonstruuje, aby byl hezčí a modernější. O každém to ale neplatí.

Nepřehlédněte

Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek