Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami

Jíst zdravě a prospět svému zdraví - to je hlavní úkol mnohých z nás. Dnes si stále více lidí uvědomuje fakt, že zdraví máme jenom jedno a že ho můžeme podpořit (nebo také zcela zruinovat) tím, co jíme. Pokud do jídelníčku zařadíte pečivo či smažené pokrmy, budete se cítit unavení a zdraví začne skomírat.
superpotraviny
Superpotraviny jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. (foto: 123RF)

28. 05. 2020

Jestliže však jídelníček naplníte superpotravinami, rázem se budete cítit zdravější a fit. Jenže co to superpotraviny vlastně jsou? 

Pokud hovoříme o superpotravinách, mluvíme o potravinách, jež jsou zvlášť bohaté na základní živiny, jako jsou vitaminy nebo minerální látky. Jsou to potraviny, které v sobě obsahují daleko více tělu prospěšných látek než jiné potraviny na trhu.

Patří sem například chia semínka obsahující až pětkrát více vápníku, než kolik se ho nachází v mléce, nebo do superpotravin spadá i obyčejné jablko, které je dokonce označované za nejzdravější superpotravinu světa.  

Borůvky se pyšní vysokým obsahem vitaminu C i spoustou vlákniny 

Seznam nejzdravějších superpotravin je skutečně obrovský, vypíchnout z něj lze třeba borůvky, které jsou v posledních letech oblíbené zejména u malých dětí. Borůvky jsou odborníky a nutričními specialisty označovány za superstar mezi zdravými potravinami, jelikož obsahují obrovské množství vitaminu C a spoustu vlákniny, kterou tělo potřebuje ke svému správnému a bezproblémovému fungování. Borůvky jsou známé například svým umem předcházet nebezpečné rakovině nebo jsou pomocníkem při léčbě obávané cukrovky.  

Zelený čaj nejen pro štíhlou figuru 

Mezi superpotraviny se řadí i zelený čaj, jehož tajemství bylo odhaleno už v dávném starověku. Už od pradávna je zelený čaj považován za opravdu účinný lék, který vyléčí nejednu srdeční chorobu či nejeden typ rakoviny (či alespoň předchází zmiňovaným obávaným onemocněním). Jeho největší zbraní jsou antioxidanty, které se v něm ukrývají ve velkém množství.  

Losos proti kardiovaskulárním nemocem 

Ryby obecně patří do skupiny superpotravin. Zejména losos je velice zdravý, funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. To ostatně potvrzují i mnohé výzkumy, které říkají, že při pravidelné konzumaci lososa dochází ke snížení vzniku nemocí srdce.

Kromě bílkovin obsahuje i omega-3 mastné kyseliny, které tělo ke svému fungování potřebuje, ale které si bohužel není schopno vyrobit samo. Omega-3 mastné kyseliny se tak do těla dodávají právě v podobě potravin nebo případně v podobě doplňků stravy.  

K TÉMATU  Čarujeme s celerem: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené

Špenát pro červené krvinky i lepší vitalitu 

Vzpomínáte si na animovanou pohádku o Pepku Námořníkovi? Pepek Námořník získal obrovskou sílu ve chvíli, kdy si dopřál plechovku zeleného špenátu. I když nad špenátem řada lidí ohrnuje nos, jedná se o jednu z nejzdravějších superpotravin. Ukrývá se v něm až dvanáct procent doporučené denní dávky vápníku a kromě toho i vitamin K. K jeho schopnostem patří podporovat funkci červených krvinek a zvyšovat vitalitu člověka. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.
„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.
Televize Óčko přináší do českého televizního éteru odvážný formát, který rozvířil vody ve Velké Británii i dalších zemích. Naked Attraction, seznamovací reality show, která odhaluje více než jen osobnost svých účastníků, nyní otevírá dveře castingů pro svou tuzemskou verzi. V této jedinečné soutěži se účastníci představují v nejupřímnější formě – zcela bez oblečení, což umožňuje odlišný pohled na výběr potenciálního partnera. Odvaha stát se součástí Naked Attraction může účastníkům přinést nejen nové zážitky, ale možná i lásku jejich života.
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Teplákové soupravy rozdělují lidi do dvou skupin. Na ty, kteří na ně nedají dopustit a nosí je během celého roku. A na ty, kteří se jim vyhýbají. Soupravy jsou pohodlné a vypadají velmi dobře. Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste jim dát aspoň jednu šanci. Uvidíte, že nebudete litovat.
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.

Výběr článků

To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?

Nepřehlédněte

Přítomnost a pohlazení chlupatého přítele je více než povzbudivé. Tyto němé tváře dokážou povědět více, než by se zdálo. Tak jak pes pomáhá člověku, děje se samozřejmě i naopak. Zodpovědní pánové psů se o svá zvířata pečlivě starají, a dokonce v některých případech i pomáhají rodit štěňátka.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek