Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?

Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.
zkumavka
Vysoký cholesterol je zdravotní problém, který přináší řadu rizik. (zdroj foto: 123rf.com)

02. 06. 2020

02. 06. 2020

Některým pacientům jsou předepsány léky, jiným postačí režimová opatření, jejichž základem je úprava životního stylu s důrazem na zdravé stravování. Vysoký cholesterol je důsledkem nezdravého životního stylu, takže dobrá zpráva je, že jeho hladinu lze změnou životního stylu snížit.

„Zlý“ a „hodný“ cholesterol

Většina z nás si pod pojmem cholesterol představí jen cholesterol, který je označován jako „zlý“. Důležité je ale vědět, že kromě „zlého cholesterolu“ existuje i cholesterol pro tělo nezbytný, tzv. „hodný“ cholesterol (HDL). Zlý cholesterol (LDL) zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Je-li jeho hladina v krvi příliš vysoká, je nutné jeho hladinu snížit.

Pokud nevíte, jak jste na tom s cholesterolem, nechte si jeho hladinu preventivně změřit u praktického lékaře. Zdravotní rizika tělu hrozí, překračuje-li hladina 3 mmol/l. Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje mnoho faktorů, které jsou ale naštěstí námi ovlivnitelné.

Vyhněte se konzumaci nevhodných potravin

Nechcete-li se potýkat s mnoha zdravotními obtížemi, vyhněte se hlavně tučnému masu, uzeninám, slanině, máslu, smetaně, tvrdým sýrům, potravinám s obsahem palmového oleje a různým pochutinám jako jsou sušenky, brambůrky. Snížíte-li příjem nasycených mastných kyselin, snížíte také riziko vzniku celé řady onemocnění. Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů, a proto je vhodné připravovat jídlo v páře nebo využít jiné technologie zpracování potravin.

Potraviny snižující cholesterol

V jídelníčku by měly převládat potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin. Patří mezi ně ryby, například makrela nebo losos, obsahující tělu prospěšné omega 3 mastné kyseliny, ořechy (například kešu) a mandle, různé druhy semen (slunečnicová nebo dýňová semena), avokádo, rostlinné oleje a tuky (řepkový, slunečnicový, olivový a kukuřičný olej nebo olej z vlašských ořechů). Doporučeno je jíst libové maso, nízkotučné mléčné výrobky.

K TÉMATU  Proč začít s bikram nebo hot jógou? Seznam benefitů je dlouhý
smažení
Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů. (zdroj foto: pixabay.com)

Vláknina jako prevence kardiovaskulárních onemocnění

Ve zdravém, pestrém a vyváženém jídelníčku nesmí chybět dostatečné množství vlákniny. Každý dospělý člověk by měl denně tělu dodat alespoň 30 gramů vlákniny. Vlákninu obsahuje především ovoce a zelenina, celozrnné pečivo a celozrnné cereálie, luštěniny, ořechy a semena. I když se to může zdát příliš, tak podle zásad zdravého stravování by měl každý sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně.

Omezte alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko mnoha onemocnění a může zvýšit i hladinu cholesterolu. To samé platí i o kouření. Kouření navíc poškozuje vnitřní výstelku cév a usnadňuje usazování cholesterolových plátů uvnitř cév.

Pohybem ke zdraví

Jedním z doporučení ke snížení cholesterolu je také dostatek aktivního pohybu. Doporučeno je alespoň 30 minut aktivního pohybu denně. Je jen na vás, jakému druhu pohybu se budete věnovat. Velké oblibě se poslední dobou těší běh, ale pokud máte zdravotní obtíže, budou stačit svižné procházky.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Zahrňte do pitného režimu jablečný džus. Posílí vám imunitu a podpoří srdeční kondici

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?
Sprchování nebo koupání jsou každodenní činnosti. Většinou se k nim schyluje po ránu, ale jindy také večer po náročném dni v zápřahu. Mnoho lidí však k této fázi hygieny přistupuje ekonomicky a spíše se nekoupou, než koupou. Čím víc se budu sprchovat či koupat, tím větší poplatky se na dům budou vztahovat, říkají si. Jelikož ale mluvíme o nezbytnosti, prozraďme si, co je z tohoto pohledu lepší čili ekonomičtější.  
Růže jsou překrásné a mohou mít mnoho podob, navíc patří k odolným a také k nejstarším rostlinám, které se pěstují. Můžete si je vysadit do záhonků, ale i do květináčů. Vždy vám budou dělat radost nejen tím, jak vypadají, ale i tím, jak voní. Jak se o ně ale správně starat? Co potřebujete k tomu, aby růže kvetly dlouho?
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Vánoční stromek získává ve většině českých domácností jednou ročně opravdu výraznou roli, protože obzvláště pro naše nejmenší je symbolem splněných přání a naděje. Je tedy potřebné jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Jak vybrat vánoční stromek, aby byl dokonalou ozdobou jakéhokoli prostoru, najdete v následujících řádcích.
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?

Výběr článků

Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. O čem bude a co prozradil sám Mádl?
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?

Nepřehlédněte

Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Módní trendy obuvi na podzim a zimu 2019 přinášejí řadu stylů. Od jednoduchých, přes potištěné, barevné, vzorované, šněrovací, až po boty ve vojenském stylu. V zimě pak jasně vedou kožešiny. Pro chladné období si vyberte alespoň dva nové modely. Jeden do práce a do města, druhý pro vycházky do přírody a pro výlety na hory. Jaké zimní boty zvolit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek