Středa , 01. 05. 2024

Blahoslav

Tipy na jógu v tropech – utečte před všední šedí

Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Vydejte se do teplých krajin za jógou. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.

Tomuto typu pobytu se říká „yoga retreat.” Zahrnuje cvičení jógy, meditaci, zdravé stravování a další wellness a v posledních letech se stal vysoce vyhledávaným. Zúčastnit se můžete organizovaného jógového pobytu, či si udělat svůj vlastní.

Dnes už existuje spousta resortů, které nabízejí tento typ rekreace, nebo k němu poskytující vhodné prostředí. Lidé za jógovými pobyty vyrážejí celoročně, zvláště ale v zimních měsících, kdy pomáhají k načerpání energie. Nejpopulárnější destinace k praktikování jógy jsou proto v krajích s krásnou přírodou a celoročně příjemným klimatem. Kam jinam za jógou vyrazit, než tam odkud pochází a kde má největší tradici – do Asie.

Jógový ráj jménem Bali

Světově proslulá krása indonéského ostrova Bali přímo vybízí k regeneračním pobytům. Rajské pláže s bílým i sopečným pískem, palmové háje, vodopády a divoká příroda plná tropické vegetace. Právě to poskytuje jedinečnou příležitost všechno vypustit a soustředit se jen na kultivaci svého těla a duše prostřednictvím jógy.

Na ostrově Bali žije převážná část indonéské hinduistické menšiny. Právě proto se Bali stalo vyhledávanou destinací pro takzvaný spirituální turismus. Turisté zde vedle praktikování jógy navštěvují chrámy, tradiční lázně nebo centra holistické medicíny.

Klíčovou destinací jógy na Bali je město Ubud. Jógová studia lze však dnes již najít i v menších vesnicích či přímo na plážích na jihu ostrova. Zakládají je tu jak místní, tak zahraniční jogíni, kteří se na mystickém Bali rozhodli usadit. Vedle jógy lze balijskou kulturu objevovat i prostřednictvím tradiční obřadů či kurzů tance nebo vaření.

Ať už se rozhodnete zúčastnit se organizovaného jóga pobytu, nebo prostě jen vyrazíte na Bali na dovolenou, při které se budete sami soustředit na jógu a wellness, příležitostí zde najdete nepřeberné množství. Cvičit samozřejmě můžete na plážích i v hotelu. Spousta hotelů jako Anantara Seminyak Bali Resort k tomu poskytuje ideální zázemí.

K TÉMATU  Jak podnikat na mateřské: co musíte vyřídit?

Za jógou do Thajska

Thajsko je v oblasti wellness již zavedenou destinací. Tuto pověst mu vydobyly především tradiční thajské masáže. Svůj význam má však i z hlediska jógy. Stalo se oblíbeným mezi jogíny všech úrovní a společně s Indií je to místo, kam se nejčastěji jezdí pravidelně vzdělávat lektoři jógy.

Tato jihovýchodní země uchvacuje nejen svou tropickou přírodou a plážemi jako z katalogu. Turisty, především ty toužící po spirituálním zážitku, sem lákají též významné památky buddhistického světa. Vyhledávaná je i zdravá thajská kuchyně, která se díky množství ovoce, zeleniny a koření skvěle hodí právě k regenerační dovolené.

Hlavními centry jógy v Thajsku jsou Bangkok, Chiang Mai a ostrovy, zvláště pak Koh Phangan s živou jogínskou komunitou i populární Koh Samui. Pokud se za jógou vypravíte právě do Thajska, stojí za to vyzkoušet i thajskou jógovou masáž, kombinaci thajské masáže s klasickou jógou, kdy masér cvičícímu asistuje a pomáhá jeho tělo protahovat do jednotlivých jógových pozic.

Maledivy – jóga uprostřed Indického oceánu

Pestrá kultura Malediv je výsledkem mísících se vlivů okolních zemí. Právě z nedaleké Indie, kolébky jógy, se tato forma cvičení a duchovní praktiky na odlehlé ostrovy dostala.

Maledivy tvoří spousta malinkých ostrovů s překrásnými plážemi omývanými azurovými vodami Indického oceánu. O soukromí tu rozhodně není nouze. Právě takové prostředí vytváří dobré podmínky k tomu, odtrhnut se od okolního světa a soustředit se jen na sebe a na svou regeneraci.

Prvotřídní zázemí k vaší dovolené zajistí luxusní bungalovy přímo na vodě, díky kterým jsou Maledivy vyhledávané. Rezorty jako Sun Island Resort & Spa poskytují špičkové služby, krásné prostředí a postarají se o vaše nezapomenutelné spirituální zážitky, jako třeba cvičení jógy při západu slunce nad Indickým oceánem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Produkty s nakousnutým jablíčkem patří dlouhodobě k hitům. To ostatně prokazuje i fakt, že společnost Apple stojí na bedně v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. A pravděpodobně se ještě nějaký ten pátek mezi první trojkou udrží. Přináší totiž neustále nové a nové produkty, které jsou s obrovským zájmem a nadšením kupovány. Vezměme si takové Apple Watch – to je produkt budoucnosti, nemyslíte? Jen hrstka lidí však ví o všech věcech, které hodinky umí a ovládají.
Léto skončilo a i když bývá na podzim chladno a zataženo, nemělo by vám to zkazit náladu. Raději přijměte období, které právě přichází, a inspirujte se nápady na kouzelné podzimní dekorace. S jejich pomocí můžete originálně vyzdobit váš domov uvnitř i zvenku a přizpůsobit atmosféru barvám za okny.
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
V nejnovějším dílu Výměny manželek došlo k nečekanému zvratu, když Martina nevydržela ani týden a opustila náhradní rodinu plnou špíny, chaosu a neposlušných dětí. Přečtěte si, jaké šoky a překážky ji přiměly k předčasnému odchodu z domácnosti, která ji přivítala do svého středu. Drama, emoce a nevídané situace – to vše v nejnovějším dílu, který rozvířil divácké diskuse.
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?

Výběr článků

Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.

Nepřehlédněte

Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek