Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Rozešli jste se. Jak připravit dítě na novou partnerku jeho otce?

Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Bezmezná mateřská láska. Zdroj: 123RF.com

03. 03. 2020

Jaký si přejete výsledek?

Zavřete oči a představte si, jak chcete, aby setkání proběhlo. Setkání s cizí ženou, která se v životě vašeho dítěte bude objevovat i v případě, že si to vy sama bohužel nepřejete. Při této představě se zkuste co nejvíce oprostit od svých pocitů a věnujte plnou pozornost právě pocitům vašeho dítěte. Potřebujete, aby se s novou paní seznámilo v pohodě a v klidu, a aby situaci v rámci svých možností pochopilo? Výsledek, který byste si pro své dítě měla přát, je porozumění a pohoda.

Matka s dítětem
zdroj foto: freepik.com

Jak to ale udělat v případě, že jsme se rozešli ve zlém?

Zde nastává chvíle, kdy se láme chleba. Nejraději byste bývalému vyškrábala oči, a to jeho nové koště nemůžete ani vidět? A dokonce mají tu drzost, že si na víkend berou to nejcennější, co vám život dal – vaše dítě? Budeme k vám upřímní – pokud své dítě skutečně milujete a přejete si, aby jeho cesta životem byla schůdná, budete muset situaci zkousnout a následně se za dobře zvládnutý stres odměnit.

Je tady nová paní, zlatíčko…

Když budete ke svému dítěti dočista upřímní, vaše úsilí padne na úrodnou půdu. Zkuste to třeba takto: „Zítra pojedeš za tatínkem a setkáš se s novou tetou. Mají se s tatínkem rádi. I když je to pro mě těžké, tak jim to moc přeji a chci, ať je ti s tatínkem a novou tetou hezky. Určitě to společně zvládneme.“ Nemusíte tak lhát a přetvařovat se, že se vám nová teta líbí, ale zároveň dítěti dopřejete opěrný pocit – „společně to zvládneme.“

Dítě a nová matka
Zdroj foto: freepik.com

Jak rozhodně ne?

Udržet nervy na uzdě je někdy nad lidské síly. Stále ale musíte myslet na to, že vám jde o pocity a dobro vašeho vlastního dítěte. Když budete, třeba jen pro sebe, nahlas spílat a nadávat nad svou bídou z nové ženské, setkáte se s nechápavým výrazem v obličeji svého dítěte, které právě ztratilo půdu pod nohama. Frustrace z toho, že jeho milovaná maminka někoho tak hluboce nesnáší, jej bude provázet po celý život a ovlivní jeho vztahy. Nadechněte se a zatněte zuby. Tohle vaše dítě slyšet nepotřebuje.

K TÉMATU  Co dělat v karanténě? Aneb ať aktuální období netrvá dlouho!

Příběh ze života

S Janou se Petr rozešel dva měsíce před plánovanou svatbou – dlouho jí nechtěl prozradit, že důvodem, proč ji nechává samotnou se společným dítětem, je jeho kolegyně z práce Dominika. Janu to natolik zlomilo, že se nedokázala od zrady oprostit. Jejich čtyřletý syn bydlel s ní a na občasné návštěvy jezdil za otcem a jeho novou ženou. Jana vždy dopředu říkala, jak hrozná Dominika i Petr jsou, jak mohli něco tak ohavného udělat. Jana Petrovi syna ani nechtěla posílat, při předávání se navíc hádali. Čtyřleté dítě rostlo a postupně se u něj začaly objevovat silné poruchy chování, deprese, hyperaktivita, a v deseti letech se tento kluk poprvé pokusil o sebevraždu. V klinickém rozboru psychologa bylo uvedeno, že dítě se cítí vinno za matčinu bolest. Touto cestou jít určitě nechcete.

Odměna na konec

Dokázala jste dítěti vysvětlit, že se v jeho životě vyskytne nová teta, a přitom jste ukočírovala emoce? Gratulujeme, právě jste složila zkoušku na vysoké škole života. Vaše dítě ví, že vám nová situace není příjemná, ale zároveň mu nepodsouváte svůj pohled na věc. Sotva zaklapnou dveře za vaší ratolestí, volejte kamarádce a vyrazte na společnou procházku, do fitka, na fitbox, nebo si společně dejte extra porci šlehačky do kávy, a odměňte se za to, že jste to zvládla!

Uf, je to za vámi! Gratulujeme!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Výběr kontaktních čoček je pro každého jejich nositele klíčovým. V dnešní době existuje celá řada variant kontaktních čoček, které mohou vyhovovat jednomu a druhému naopak méně, či vůbec. Jak tedy správně vybrat a nesáhnout vedle? Existuje několik možností, ale nejlépe vám pomůže váš oční specialista
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.

Výběr článků

Lenčiny problémy začaly již na střední škole. Patřila mezi holky se střední postavou, vynikala ve sportu, a měla dobře našlápnuto na svou vysněnou vysokou. Vše se ale změnilo, když se jí nevydařil vztah, do kterého vkládala tolik nadějí.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?

Nepřehlédněte

S drobnými popáleninami se chtě nechtě občas potýká každý. Děti se často popálí nepozorností, když se motají kolem kuchyně. Dospělí pak při různých grilováních a táborácích, když přecení své síly, podcení sílu ohně, nebo se jim pod vlivem alkoholu zhorší koordinace pohybu a odhad. Pokud jsou popáleniny vážné, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Ale s těmi mírnějšími si můžete snadno poradit i bez doktorů. Inspirovat se můžete třeba radami našich babiček.
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek