Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Rýma je nepříjemné virové onemocnění. Jak ji léčily naše (pra)babičky?

Všude kolem sebe vidíte v zimním období reklamy, jak máte jednu chvíli úplně ucpaný nos a stačí pár kapek "zázračného" přípravku a už se vám skvěle dýchá. Bez ohledu na všechny kapičky stále platí staré přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Jak s ní zatočit?
Rýma je nepříjemné virové onemocnění. Jak ji léčily naše (pra)babičky?
zdroj: 123RF.com

21. 02. 2020

Co je to rýma a jak ji léčí odborníci?

Rýma je onemocnění sliznice dutiny nosní. Způsobují ji viry, které se šíří především vzduchem. Běžná rýma má, jako každé onemocnění, několik fází. A proto se jí nemůžete zbavit za jeden den. Můžete však nosu podstatně ulehčit, a to i za pomoci bylinek, soli a dalších dostupných metod. Nosní kapky jsou sice dobrá věc, ale i na takový “obyčejný” lék je třeba dát pozor a přečíst si návod k použití. Některé totiž mohou být lehce návykové a ty mají pak v návodu napsáno, že se mohou užívat jen omezený počet dní.
Také když máte stále ucpaný nos a neustále kapete a kapete, můžete sliznici spíš podráždit, než uklidnit. Vyzkoušejte tedy pár jednoduchých tipů z dob, kdy lékárna nebyla na každém rohu a lidé se snažili pomoci si doma.

Slaný roztok na výplach nosu a inhalace eukalyptu

První snahou je samozřejmě uvolnit ucpaný nos. K tomu vám může pomoci slaný roztok, který si jednoduše připravíte doma. Lžíci soli rozpustíte v misce vlažné vody. Dejte třeba na lžíci, nebo se prostě nakloňte nad misku a nasajte do jedné nosní dírky, nechte působit a za deset sekund skloňte nos a nechte tekutinu vytéct. Opakujte u druhé nosní dírky. Jogíni si takto čistí nos denně, bez ohledu na rýmu.

Solný roztok si můžete nalít do lahvičky s kapátkem a používat místo kapek. Nebo si kupte v lékárně speciální konvičku na výplach nosu. Třetí variantou je inhalace, kterou lze provádět jak se solným roztokem, tak s olejem. Vhodný je olej sezamový, eukalyptový nebo bylinný (olej, v němž se louhovaly bylinky). Pár kapek můžete také nakapat na polštář, bude se vám lépe dýchat i spát.

K TÉMATU  Pijte ovoce a zeleninu. V tekuté formě získá tělo více vitamínů

Nezapomínejte pít hodně tekutin, léčivé čaje a kombinovat vhodné bylinky

Inhalovat můžete také směs bylinek. Stačí je dát do vody a chvíli povařit. Počítejte tak se 4 lžícemi sušených bylinek na půl litru vody. Vhodný je například list černého rybízu, květ černého bezu, heřmánek, majoránka, tymián, oregano, mateřídouška, máta, šalvěj či rozmarýn. Pěstujete-li si doma rýmovník, máte ideální rostlinu. Z rýmovníku můžete uvařit čaj, nebo si jen utrhnout list a průběžně k němu čichat.

Čaje jsou další variantou, která se bude hodit. Když máte rýmu, vynechte alkohol a kávu. Ani černý nebo zelený čaj nejsou ideální variantou. Tělo potřebuje dodat tekutiny, tak si vytvořte svou bylinkovou směs. Nezapomeňte na skvělý lipový květ, zázvor a šípky. Ty mají hodně vitamínu C, který oslabené tělo také potřebuje ve zvýšeném množství.

Rýma je nepříjemné virové onemocnění. Jak ji léčily naše (pra)babičky?
zdroj: 123RF.com

Dobře vám udělá polévka, česnek a křen

Klasický slepičí vývar podpoří vaši imunitu a hodí se při každé nemoci. I když máte “jen” rýmu, udělejte si čas a uvařte si ho. Rýmu sice přímo nevyléčí, ale určitě podpoří vaši imunitu také česnek a křen. Jsou lidé, kteří mohou jíst česnek i syrový, například na chléb s máslem. Pokud nejste tento typ, udělejte si třeba sýrovou pomazánku se spoustou česneku. Nebo uvařte klasickou česnečku. Už při její konzumaci a vdechování horké páry se vám pročistí nos. A navíc do sebe dostanete spoustu užitečných vitamínů a látek.

Asi nejste pamětnice tzv. křenových placek, které naše prababičky používaly na spoustu bolestí těla a kloubů. Ale dobrým receptem, který se používá stále, je nastrouhaný křen smíchaný s medem. Když si vezmete třikrát denně lžičku, pročistí vám to nejen nos, ale také slzní kanálky. Křen posiluje organismus a má silné antibiotické a antiseptické vlastnosti.

K TÉMATU  Detox vaše tělo očistí a nabije vás novou energií

Co na odřený nos a okolí?

Po pár dnech smrkání začne bolet odřený nos. Můžete si mastičku koupit nebo vyrobit doma. Skvělá je například majoránková mast. Pokud nejste na rýmu připraveni dopředu, vyrobte si ji rychle z másla. Tři lžíce másla rozpusťte v misce ve vodní lázni, přidejte lžičku majoránky a nechte pět minut prohřívat. Pak odstavte a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte. Pro větší účinnost můžete vmíchat 3 kapky eukalyptového oleje. Nechte v lednici zchladnout a mast je připravena k použití. Nedělejte ji však do zásoby, je přece jen z másla a dlouho nevydrží. V lednici tak maximálně 14 dní.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.
Když jsem se zamilovala do Jáchyma, po čase mi prozradil, že má dceru. Ta žije s matkou a jejich rozchod nezvládá. A mě si zařadila na seznam lidí, které nebude mít už z principu ráda. Dcera je prostě nejvíc.
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?
Téměř každá žena touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout, jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů, kterou platí za drastické shazování kilogramů nebo nepochopené hubnoucí praktiky, je ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou pro vždy správně? Poradíme vám, jak na to!
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.

Výběr článků

Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.

Nepřehlédněte

Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek