Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Funkční prádlo není jen termoprádlo. Jak funguje a podle čeho si vybrat

Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?
Funkční prádlo: jaké druhy rozlišujeme, jak funguje a které si vybrat
zdroj: 123RF.com

09. 01. 2020

Krátký pohled do historie

Funkční prádlo a oblečení se vyvíjí už od dob, kdy lidstvo žilo v tlupách. Mění se pouze jejich materiály. Už stovky let se používají přírodní materiály bavlna a vlna. Bavlna pot nasaje a drží uvnitř. Prádlo je mokré, přilepí se na tělo a to je nepříjemné v jakémkoli počasí. Vlna tento problém nemá, ale donedávna byla zažitá jako “kousavý” materiál, který vyvolával i ekzémy a alergie.

Funkční prádlo není jen termoprádlo. Vyberete si v zimě i v létě

Pojmem funkční prádlo se v současné době označuje takové prádlo, které při fyzické zátěži odvádí od pokožky pot a s ním spojenou vlhkost. Většinou do dalších vrstev oblečení nebo prostě na povrch látky. Takže v podstatě transportuje pot z těla a následně odpařuje vlhkost a rychle schne. Tělo tak zůstává v suchu.

Tento typ oblečení je vhodný po venkovní sport i pro jakékoli jiné cvičení. Jiné si obléknete v létě na kolo, a jiné – termoizolační, které nejen odvádí plot, ale zároveň izoluje zimu – si vezmete na lyže. Ale jeho použití je mnohem širší. Je ideální pro fyzickou práci, kdy jeho vlastnosti zajišťují tělu komfortní ochranu před nepřízní počasí. Funguje tedy každé prádlo, ovšem dnes si můžeme vybrat z materiálů, které zaručí našemu tělu příslušný komfort v různých prostředích a při mnoha odlišných činnostech.

Umělá vlákna z ropy nebo ovčí vlna? Obojí má pro i proti

Vlákna, z nichž se funkční prádlo vyrábí, mohou být vlněná nebo umělá. Zatím nejúčinnější je ovčí vlna. Funkční prádlo z ovčí vlny má skvělé termoizolační vlastnosti, je příjemná na omak a antibakteriální, aniž by bylo třeba do ní cokoli přimísit. Ze syntetických vláken se používá polypropylen (PP, POP), polyester (PES) a polyamid (PAD). Kombinují se s lycrou, aby oblečení bylo elastické, a také s ionty stříbra, které zajišťuje antibakteriální ochranu.

K TÉMATU  Kmenové buňky: Účinný pomocník v kráse nebo klamavý trend?

Možná si to ani neuvědomujete, protože za funkční prádlo se označuje v současné době pouze prádlo určené ke sportování a jiným fyzickým výkonům. Ovšem vlákna, z nichž se funkční prádlo vyrábí, se používají i při výrobě běžného oblečení. Možná nosíte bambusové spodní kalhotky, ponožky nebo halenky s příměsí polyesteru. A už to tady máme. Funkční je tak dnes vlastně všechno kvalitní oblečení.

Vyznejte se v pojmech

Až si půjdete koupit novou bundu na hory nebo kalhoty na zimní běhání, mohou vás některé pojmy zaskočit. Zaměřte se především na druh materiálu a účel, k němuž oblečení potřebujete. A pamatujte si základní pojmy:

  • Bambus: vlákno z přírodních zdrojů, takže ekologické, ale zároveň ekonomické. Má skvělé termoizolační vlastnosti. Dýchá a udržuje tělo při pocení v suchu, vlhkost absorbuje až 4x lépe, než bavlna. Ničí bakterie, neutralizuje nepříjemný zápach a nevyvolává alergie. Zároveň izoluje, takže v zimě hřeje, v létě chladí.
  • Merino: vlněné prádlo, vhodné především od + 10 do – 20 °C. Ideální materiál pro termoprádlo, tedy první vrstvu, kterou si v chladném počasí obléknete přímo na tělo.
  • Peří: přírodní materiál, který patří k nejlepším tepelným izolantům. Tělesnou vlhkost absorbuje pomalu, část odvádí úplně ven a část vlhkosti pomáhá regeneraci peří. Vynikající vlastností je jeho opakovaná komprese. Dokáže se nafouknout a vytvořit tlustou vrstvu vzduchu, nebo z něj můžeme vzduch vymáčknout, a pak taková bunda nebo spacák zabere minimální prostor. Nesmí však přijít do kontaktu s vodou, pak se zbortí jeho struktura a ztratí schopnost akumulovat teplo.
  • Coolmax: syntetické vlákno, unikátní modifikace polyesteru. Má speciální žlábky, které snadno odvádí vlhkost. Nejlepší použití je na letní sporty, protože zároveň pomáhá ochlazovat přehřáté tělo.
  • Fleece (flís): má dobré izolační vlastnosti, nízkou hmotnost, minimální nasákavost. Vlhkost se dobře přenáší z těla ven. Ideální je jako druhá vrstva. Na rozdíl od jiných materiálů hodně žmolkuje.
  • Membrány: existují porézní a neporézní. Porézní nejsou strečové a mají v sobě miniaturní dírky (asi 1000x menší, než kapka vody). Voda zvenku se do nich “nevejde”, ale pára zevnitř může projít ven.  Neporézní membrána funguje na jiném principu, ale výsledek je stejný. Zvenku do sebe nenasaje tekutinu, ale zevnitř pošle ven vlhkost (odborníci tento způsob přirovnávají k houbě na nádobí). Mezi membránové tkaniny patří například Gore-tex, Drilite a další.
  • Softshell: kombinace několika syntetických materiálů. Je mechanicky odolný, nepromokavý, větruvzdorný, ale přitom prodyšný a poskytuje dobrou tepelnou izolaci. Hodí se tedy jako poslední vrchní vrstva, event. zároveň jako druhá vrstva místo fleecu. Nehodí se však do tepla. Ideální je do chladného proměnlivého počasí.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Léto, období jako stvořené k seznamování a flirtování. Není divu, že se lidem zapalují lýtka a potěšení hledají v náruči nové lásky. Jenomže po prvotní zamilovanosti přichází na scénu něco vážnějšího. Muži a ženy se navzájem oťukávají a zjišťují, že ne vždy se k sobě hodí.
I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Taky aby ne, vždyť prospívají mozku i paměti. Zároveň snižují riziko obezity a cukrovky. Víte, že je můžete čerpat třeba z vajec, listové zeleniny, mandlí nebo chia semínek?
Někomu stačí plátno a barvy, jinému zase obyčejné skici a tužky. Jenže mezi umělci se najdou i takoví, kteří se chtějí od ostatních zcela odlišit. Ke své tvorbě používají nepochopitelné až odporné pomůcky jako je menstruační krev, zvratky nebo moč. Lahůdka.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Starat se o jedno malé dítě může dát pěkně zabrat. Dvě potrápí ještě víc, ale co teprve šest prcků? Tahle kočičí máma to nemá jednoduché, ale rozhodně ví, že nemá smysl se zbytečně stresovat!

Výběr článků

Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Představte si, jaké by to bylo, kdybyste měli každý den úsměv na tváři. Kdyby se vám dařilo v práci, ve škole, ve vztazích a měli byste krásné zdraví. Ano, tohle všechno je možné a to za pomocí pozitivního myšlení. Už jen tohle všechno může být velkou motivací, abyste začali myslet pozitivně! Protože ty výsledky stojí opravdu za to. Jak ale na to? Jak se od stresu, smutku a strachů dostat k lepšímu myšlení?
Známe to i z dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu. Synek bohatého obchodníka je vypasený tlouštík, zatímco děti z chudých poměrů jsou hubené. Takhle to bylo během historie lidstva prostě pravidlem. To se ale teď poprvé obrací. Děti bohatých jsou štíhlejší, zatímco ty z chudých rodin častěji tloustnou.

Nepřehlédněte

Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.
Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek