Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.
Hlas Roxette už není. Zpěvačka Marie Frederiksson zemřela ve věku 61 let
zdroj: pinterest

11. 12. 2019

11. 12. 2019

Prohlášení o její smrti oznámila tisku rodina. Marie Frederiksson odešla v pondělí ráno ve věku 61 let. Problémy zpěvačky Roxette odstartovaly už v roce 2002. Tehdy dostala v koupelně záchvat, po kterém byla převezena do nemocnice. Magnetická rezonance odhalila mozkový nádor, který vypadal fatálně. Podle názoru lékařů měla Marie pouze 20 % šanci na přežití.

Zákeřná nemoc i následky dlouhé léčby

S potížemi se zpěvačka vypořádala během několika let, když v roce 2005 oznámila, že nemoc porazila. „Byly to dlouhé a těžké tři roky, ale hrozbu jsem překonala,“ nechala se tehdy po měsících ozařování a chemoterapie slyšet Marie Frederiksson. Znovu se učila číst i počítat. Nakonec se vrátila i na koncertní pódia. V letech 2011 a 2012 vyjeli Roxette opět na světové turné, ale v roce 2016 zpěvačka oznámila, že svoje aktivity končí v důsledku účinků své vleklé nemoci i následného léčení.

Svůj smutek vyjádřil i její dlouholetý profesní partner Per Gessle: „Čas běží tak rychle. Není to tak dlouho, co jsme spolu trávili dny i noci v mém malém bytě s nereálnými sny. A jaký sen jsme spolu nakonec dostali možnost sdílet! Jsem poctěn, že jsem mohl poznat tvůj talent a štědrost. Posílám lásku tobě i celé tvé rodině. Nic už nebude stejné.“

Hlas Roxette už není. Zpěvačka Marie Frederiksson zemřela ve věku 61 let
zdroj: pinterest

Skromné začátky a dobytí Ameriky

Oba dva se poprvé setkali na konci sedmdesátých let. Duo vzniklo později v roce 1986 na popud švédské nahrávací společnosti. Marie Frederiksson tehdy vystupovala jako zpěvačka, zatímco Per Gessle měl poměrně úspěšnou kapelu Gilene Tider. Ta zanikla, jakmile se muzikanti přejmenovali na Roxette.

V tomhle složení doslova udeřili na domovské Švédsko, ale celosvětový úspěch ještě nedorazil. Vše se změnilo, když jeden student, který se vrátil z výměnného pobytu zpět do Spojených států, přivezl domů jejich druhé album. V Minneapolis došel s hudebním nosičem přímo do rádia a Roxette rázem dobyli celou Ameriku. Začalo to rokem 1989 a singlem The Look, který se stal ve spojených státech hitem číslo 1. To se pak opakovalo se skladbami Listen To Your Heart, Joyride a It Must Have Been Love, která je známá i z legendárního filmu Pretty Woman.

K TÉMATU  Chřipka, viróza nebo nachlazení? Na očkování pozdě, na prevenci nejvyšší čas

Dvojice Roxette má na kontě více než 75 milionů prodaných studiových alb celosvětově, takže patří z hlediska prodejů mezi nejúspěšnější hudební umělce. Marie Frederiksson také vydala osm sólových alb. V roce 2018 vyšla k oslavě jejích šedesátých narozenin nová píseň Sign Me a Sogn.

Návrat na pódia a světové turné

Skupina se reformovala v roce 2009, když Marie viděla svého kolegu Pera hrát naživo na show v Holandsku a vystoupila zde jako improvizovaný host. „Neměla žádnou sebedůvěru a řekla, že už nemůže zpívat,“ řekl Per Gessle později. „Ale stejně vylezla na jeviště – a lidé šíleli. Křičeli napravo i nalevo. Po tomhle zážitku byla jako vyměněná a dva týdny poté mi zavolala, jestli neuděláme další album Roxette.

Nakonec vydali další tři a poslední z nich, Good Karma, vyšlo v červnu 2016. Pozůstalí Marie Frederiksson jsou její manžel, hudební producent Mikael Bolyos, a jejich dvě děti: dcera Josefin Bolyos (26) a syn Oskar Bolyos (23). Nám zůstanou navždy v paměti romantické balady i rockové hity Roxette.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
LED neon je moderní alternativou k tradičním neonovým trubicím. Jedná se o flexibilní světelné pásky, které jsou navrženy tak, aby napodobovaly vzhled a efekt neonu. Ovšem oproti těm tradičním, jak je známe, nabízejí mnoho výhod. A to jak z ekonomického, tak i ekologického hlediska.
Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
Grill párty, ale i tradiční české opékání se těší stále větší popularitě! Není tak divu, že se mění i zvyklosti ohledně vybavení letních teras či pergol. V současné době zde už nenajdete jen pohodlné posezení pro rodinu a přátele, ale i další kusy praktického nábytku, které poskytují cenný úložný prostor na věci, které je vhodné mít při trávení volného času venku po ruce.
Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Realitní makléři u nás nemají nejlepší pověst. V posledních letech se vnímání jejich práce v očích prodávajících i kupujících poněkud zlepšilo, ale přesto přibývá Čechů, kteří se rozhodnout pro dobrodružství v neprobádaném světě realit bez ostříleného průvodce. Určitý podíl viny na tom mají autoři článků ve stylu „jak prodat nemovitost ve třech krocích“. Možná jste podobný návod četli a došli k závěru, že realitku vůbec nepotřebujete. Třeba to tak skutečně bude – můžete to zjistit v rámci jedinečného online kurzu, který připravila MAXIMA REALITY.
Krabičkové diety jsou hitem dneška. Když chtějí lidé zhubnout, automaticky vyhledávají nutričního specialistu a žádají ho o vytvoření krabiček, které lidem nedovolí jíst nic jiného. Ovšem i když jsou krabičky často vychvalované, pravdou je, že mají i své nevýhody.

Výběr článků

Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Už máte zkušenost s rybičkami? Nebo své první akvárko teprve zakládáte? Ani v jednom případě se nemusíte ničeho bát. Chovat krevetky mohou klidně i začátečníci. Navíc jsou doslova a do písmene pastvou pro oko.
V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.

Nepřehlédněte

Znamení zvěrokruhu o nás prozradí mnohé. Napoví, které plemeno psa je pro nás tím pravým společníkem, prozradí i to, jaké jsou naše silné a slabé stránky. Dokonce upozorní na to, jakým jsme milencem. A kromě jiného i naznačí, jestli patříme mezi chytrá či méně inteligentní stvoření.
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek