Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Vaše práce vás nebaví? Nebojte se začít jinde znova v jakémkoli věku

Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Vaše práce vás nebaví? Nebojte se začít jinde znova v jakémkoli věku
zdroj: 123RF.com

30. 12. 2019

Nejste sama. Měnit obor je běžné

Přiznala jste si, že vás vaše práce nebaví. Možná jste si vysnila práci, kterou byste ráda dělala. Ale bojíte se o ní víc než uvažovat. Nebo si ani neumíte odpovědět na otázku, jaké povolání byste vlastně chtěla dělat. Jen víte, že to současné vás nenaplňuje. Nemějte obavy, nejste v tom sama. Mnoho lidí zjistí až v pokročilejším věku, že vlastně vykonávají profesi už jen z rutiny. Že je nenaplňuje, neobohacuje. A dokáží začít něco úplně nového. Jestliže máte alespoň představu, jakému oboru byste se chtěla věnovat, máte to jednodušší.

Nepodceňujte vzdělání. Vysněnou práci najdete dříve

Pokud potřebujete pro danou práci speciální vzdělání, začněte se rozhlížet. Stačí zadat slovo “rekvalifikace” do internetového vyhledávače. V současné době se nabízí nepřeberná spousta certifikovaných školení, rekvalifikačních kurzů, ale také bezplatných kurzů, seminářů a podobně. Vaše téma je třeba součástí oborů na některé z vysokých škol. V programech celoživotního vzdělávání naleznete široké spektrum specializovaných vzdělávacích programů.

A pozor, univerzity třetího věku nejsou jen zájmové vzdělávání pro důchodce. Vysoké školy často nabízejí programy 50+ a některé obory jsou přístupné i mladším ročníkům. Když se podíváte na webové stránky škol, zjistíte, jak pestrá nabídka zde je. Možná najdete téma, které vás nasměruje do vaší nové práce.

Když nevíte, co chcete

Je normální nevědět, co dál. Člověk může být v současném zaměstnání nespokojený, ale vlastně neví, jaká práce by byla ta pravá. Možná máte spoustu zájmů. Jednu chvíli si myslíte, že nejlepší bude mít malé bistro, ale hned nato vás napadne, že hlídání dětí bude lepší. A co teprve stát se fotografkou? Vždyť kamarádi vždycky tak obdivují vaše fotografie!

K TÉMATU  Zubní kaz. Pozor, číhá nejen ve sladkostech

Zhodnoťte si svoje zkušenosti

Někdy je těžké vyznat se sama v sobě. Ale v té chvíli to chce trochu systému a upřímnosti. Rovnou si odškrtněte všechny další možné práce, které vás nebaví. Zamyslete se nad svými silnými stránkami. Nelžete si. Sepište si, v čem jste opravdu dobrá. Co zvládnete a co ne. V čem vynikáte? Nezapomeňte ale také na to, v jakém prostředí se cítíte nejlépe. Jste raději sama nebo ve velké společnosti? Ráda pracujete v kolektivu nebo preferujete individuální zadání, do jehož plnění vám nikdo nemluví?

Chcete se realizovat nebo spíš vydělávat?

Můžete být sebelepší kuchařka, ale jestliže neumíte řídit lidi, nezkoušejte si otevřít bistro. Nezískáte respekt zaměstnanců. A pokud jste společenský tvor, asi z vás nebude spisovatelka. Spíš se poohlédněte po práci, v níž byste se často setkávala s lidmi. Co třeba reportérka v televizi? Občas nabízejí bezplatné stáže. Můžete si vyzkoušet, zda by vám takové zaměstnání sedlo. Ideální je získat kontakty na lidi, kteří pracují ve vámi vybraném oboru. Když si s nimi promluvíte, lépe zjistíte, zda byste se opravdu v takové práci našla.

Pokud se dáte na podnikání, nezapomeňte, že výdělek nepřijde druhý den. Může to trvat několik měsíců, než se vám vaše investice začne vracet. I na to musíte pamatovat a mít potřebnou rezervu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Blíží se Vánoce a s nimi také příjemné starosti s vybíráním vhodných dárků pod stromeček. Pokud máte doma nadšeného mladého konstruktéra, může být volba dárku snazší, než si myslíte. Sady LEGO Technic jsou totiž skvělým dárkem pro všechny milovníky stavebnic, techniky a inovací.
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Že kondicionér svede divy jenom na hlavě? Co vás nemá! Rychlostí blesku „opraví“ ucpaný odpad, naleští kožené boty a pohodlně nahradí pěnu na holení. Ovšem pozor, dokáže vrátit do původní velikosti i sražené oblečení!
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?

Výběr článků

V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.

Nepřehlédněte

Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.
Bílý pomerian se v psím kadeřnictví změní z rozcuchaného psíka v roztomiloučkého medvídka. Zaručujeme vám, že až tohle uvidíte, budete si ho chtít pořídit domů. Tohle štěně má absolutně sladký pohled, který nenechá nikoho chladným. Roztomilost je jeho největší zbraň.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek