Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je “in”. Chceme ji i v Česku

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

06. 11. 2019

Ano, ještě skoro před nedávnem jsme byli zvyklí v restauraci na UHO (univerzální hnědé omáčky) ze závodních jídelen. Zvykli jsme si také na čínské a indické restaurace, na ty ale byly čekací lhůty. Dnes je doba jiná. Češi chtějí jíst kvalitně a jsou ochotni si za to i zaplatit. Jak se změnily od té doby naše stravovací návyky? A jak na to reaguje současná gastronomie?

Nahlédnutí do minulosti

Na počátku 90. let 20. století se začala projevovat liberalizace obchodu, která umožnila rozsáhlý dovoz potravinářských výrobků i surovin. Značně vzrostla nabídka potravinářských výrobků a široký sortiment umožnil lepší výběr. Podstatně se zlepšilo i zásobování ovocem a zeleninou. Na to si jistě i mnozí z nás pamatujeme.

Všeobecně došlo ke zvýšení zájmu lidí o výživu. S ohledem na ekonomickou situaci se ale začalo vnímat hlavně finanční hledisko. I z tohoto důvodu lidé u nás začali hojně kupovat potraviny v akci a nevšímali si moc kvality. Důležité bylo dobře jídlo pořídit. Bez ohledu na jejich výživnou hodnotu, senzorickou jakost a často i zdravotní závadnost. Dokonce se objevil i jistý návrat k dřívějším stravovacím zvyklostem.

Masivní nástup obchodních řetězců

S bojem proti tomuto trendu napomohlo otevírání trhu. Pro následných několik let bylo charakteristické masivní pronikání velkých potravinářských řetězců do České republiky. I na to si jistě vzpomínáte. Nabídka potravinářských výrobků významně vzrostla a jejich cena se stala mnohem příznivější. Byla tu konkurence a konkurenti se museli snažit. Dělali doslova psí kusy, což bylo kolikrát nejen na úkor nás spotřebitelů, ale i výrobců.

Fast foody

A pak přišel obrovský fenomén – rychlé a levné občerstvení. tzv. fast foods. Oblibu si získaly zejména u mladých a dá se říci, že jejich popularita trvá dodnes. Jako všechno, mají své výhody i nevýhody. Nevýhodou je poměrně jednostranná výživa, pokrmy jsou zpravidla hodně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.

K TÉMATU  Velký přehled: Finanční změny, které přináší rok 2021

Televize, knihy a zábava

Podle odborníků je za hybnou oblast celé české gastronomie považován ještě jeden fenomén. Televizní pořady, knihy a další zábava zabývající se vařením a fascinací jídlem všeobecně se v Čechách asi nejvíce skloňuje společně s osobou šéfkuchaře, gastronoma a moderátora Zdeňka Pohlreicha. Je jasné, že jeho pořad byl povedený, i když koncepce vychází ze zahraničního pořadu. Jemu se zřejmě podařil husarský kousek, jelikož se z gastronomie stalo společenské téma.

Aby bylo o čem mluvit

Proč to říkáme? Dneska sledujeme podobné gastronomické pořady nejen kvůli informacím a receptům, ale také kvůli tomu, abychom byli tzv. v obraze, abychom mohli probírat dění v televizi ve společnosti našich přátel. Je také prokázáno, že diváky víc baví sledovat přípravu jídla v televizi než vaření samotné.

Obliba kvalitní gastronomie roste

I přes obrovský přísun aktuálních trendů v gastronomii, jako jsou Fusion cuisine, wellness food, sous vide a mnohých dalších a přes fakt, že jenom v hlavním městě můžete ochutnat okolo 60 nejrůznějších kuchyní, však Češi stále vyznává velkou pětku. Přes 85 procent z nás totiž stále dává přednost hlavně řízku, guláši, svíčkové, smažáku a vepřo-knedlo-zelu!

Ne, nechceme teď popřít všechno, co zaznělo výše. Situace není vážná, jak to vypadá. TOP 5 si zkrátka pamatujeme a často je uvádíme, i když tyto jídla už nejsou na našem každodenním pořádku. Jsou to hluboko zakořeněné vzpomínky z našeho mládí. Podle statistik totiž rapidně vzrostl zájem o informace o správném životním stylu. Češi tedy zjevně mění styl svého stravování. A to je dobře.

A co vy? Patříte k nim také?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by si nepřál, aby bylo doma pořád uklizeno a čisto za cenu jen minimálního úsilí? Koupelna bývá jablkem sváru v mnoha domácnostech. Vousy v umyvadle, poplivané zrcadlo, vlasy v odtoku a seznam pokračuje… Následující tipy a triky na vybavení koupelny vám usnadní úklid jednou pro vždy.
Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Růži, královnu květin, můžete použít v kosmetice i v kuchyni. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou. Je skvělá pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a pro alergiky. Vyrobte si ji doma. A ještě mnohem víc.
Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Celé léto jste strávila v teniskách, protože vám sráží sebevědomí neposlušný vbočený palec? Nechodíte kvůli němu ani na pedikúru? V tom případě vám prozradíme, jak na něj vyzrát, abyste další léto byla do sandálů připravená.
Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Ženy i muži často mateřská znaménka podceňují, ale to se nevyplácí. Nikdy nemůžete vědět, jestli v sobě náhodou neskrývají strašáka v podobě rakoviny. Proto si nechávejte znaménka nejenom pravidelně kontrolovat, ale také se o ně správně starejte.

Výběr článků

Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.

Nepřehlédněte

Chcete svého partnera obdarovat krásnou, novou a stylovou peněženkou? Rozpadá se mu ta stará v ruce? Možná si pokládáte otázku, která z nabízených bude tou nejlepší. Je třeba si uvědomit, že pánové uvažují trochu jinak a že i jejich požadavky na tento módní doplněk se mohou lišit. Předně se tak moc nekouká na celkový design.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek