Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Úklid ve skříni. Udělejte si pořádek, přišel čas svetrů a kabátů

Venku klesly teploty. To je nejvyšší čas udělat si úklid v šatníku. I vánoční svátky mohou být dobrým časem pro zbavení se nepotřebného oblečení. To ostatní počká pěkně na jaro.
Úklid ve skříni. Udělejte pořádek, přišel čas vyměnit trička za svetry
zdroj: 123RF.com

16. 12. 2019

Každé pololetí průvan v šatníku

Vezměte úklid ve skříni pěkně z gruntu. Když už uklízíte pře svátky, nezapomeňte ani na skříň. Všechno oblečení, které už v zimě neobléknete, vytáhněte, rozložte a prohlédněte. Zjistíte, že některé věci jste třeba celou sezónu neměly na sobě. Proč je dál schovávat? Cokoli jste neoblékly minimálně jednou za rok, už asi neobléknete a není třeba nechávat. Darujte to dál, prodejte, vyhoďte, záleží na stavu, ve kterém se oblečení nachází. Třeba vaše doposud oblíbené džíny vyšly dávno z módy, jsou opotřebené nebo trochu těsné. Možná jste počítaly, že do nich jednou zhubnete.

Budete to opravdu nosit?

Pečlivě zvažte, zda má cenu nacpat si skříň věcmi, které za rok zase vytáhnete a stejně neobléknete. Raději oblečení vyřaďte a věnujte na charitu. Kontejner na textil nebo charitativní obchod určitě poblíž vašeho bydliště najdete. Jestliže je vám oblečení opravdu líto, zkuste je nabídnout v bazaru nebo vyměnit s kamarádkou.

Co si necháte, o to se dobře postarejte

I takové kousky, které jste měla na sobě jen párkrát, vyperte, případně dejte do čistírny. Připadá vám to zbytečné? Není. I ve skříni a v bytě se také práší. A každé nošení znamená trochu potu a nečistot z venkovního prostředí. Zkontrolujte zipy, utržené knoflíky a další nedostatky. Co lze opravit, opravte nebo doneste ke švadleně. Jestliže objevíte nevypratelné skvrny, oblečení vyhoďte. Pořádný úklid ve skříni znamená, že není prostor pro nostalgii. Stejně byste ho příští rok nenosily.

Žehlení znamená hygiena

Vše, co se má žehlit, vyžehlete. Možná si říkáte, že se oblečení v krabicích nebo pytlích stejně zmačká a na jaře budete žehlit znovu. Tak trochu máte pravdu – zřejmě budete. Přesto to není zbytečná práce. Žehlením získává oblečení nejen svůj původní tvar, ale dochází k ničení mikroorganismů. Navíc dojde k efektivnímu uzavření vláken, která se při praní otevřou, aby mohla pustit špínu a nečistoty. K uzavření sice pomáhá aviváž, ale nejedná se o stoprocentní účinek, toho docílíte jen žehličkou.

K TÉMATU  Neposypaný chodník, nefunkční osvětlení i sousedův čoudící komín pomůže vyřešit speciální mobilní aplikace. Je to snadné!

Vakuové pytle šetří úložné prostory

Pokud máte dost místa, můžete složené oblečení narovnat do krabic a uložit na vhodné místo v bytě či v komoře. Nespornou výhodu mají vakuové úložné pytle. Uložíte do nich oblečení, vzduch odsajete vysavačem a je hotovo. Ve skříni ušetří až 75 % místa. Výhodou je ochrana uloženého oblečení před prachem, vlhkem, pachy a moly. Ale faktem je, že ať tam oblečení uložíte jakkoli pečlivě, stejně se vakuováním trochu pomačká. Pak budete muset na jaře některý kousek přežehlit.

Postarejte se o boty, sandály i pantofle

Přiznejte se, máte ještě letní boty v botníku? Zkontrolujte je a umyjte. Pokud mají sešlapané podrážky nebo jiné nedostatky, dejte je do opravny. Poté podle povahy povrchu obuv ošetřete vhodným krémem, impregnací či jiným prostředkem a uložte.

Do krabic nebo do sáčků?

Praktický trik pro uložení bot jsou látkové sáčky. U některých firem jsou takové pytle součástí balení při nákupu. Pokud je nemáte, dají se koupit. Většina firem sice nabízí pytle hlavně na dětské přezůvky, ale občas se dá najít méně “infantilní” vzor. Pokud se trochu kamarádíte s šicím strojem, stačí obyčejná podšívkovina nebo šusťákovina, pár minut a skvělý obal na boty je hotový. Vaše oblíbené boty, například nějaké společenské, uložte do jejich krabice, zatímco ostatní stačí v obalech do jedné velké krabice. Dejte je tam připravené, nakrémované a opravené.

Vidíte. To je najednou místa. A ani to nebolelo. Na jaře se vám vynaložené úsilí vrátí, uvidíte.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.
Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.
All beige outfity. Nekončící trend, který bychom už mohli označit pomyslnou značkou nadčasovost. Za těch pár let, co tu s námi je, by si to zasloužil. Stejně jako černá, bílá či námořnicky modrá patří i béžová mezi barvy, se kterými nikdy nešlápnete vedle.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případu onemocnění karcinomem prsu, což odpovídá více než 133 pacientům na 100 tisíc obyvatel. Jedná se o jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Mezi nejagresivnější formy patří zánětlivá rakovina prsu.
Jeden z nejvzrušivějších momentů každého roku nastal, vyrážíte na dovolenou. S tím je ale spojená řada povinností a výzev, mezi něž patří balení. Pro někoho je tato aktivita zcela zábavná, a navíc ještě umocněná o těšení se. Pro druhé balení představuje zase stres, který chtějí mít co nejdříve za sebou.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.
Je tomu několik dnů, kdy Lela Ceterová a Karlos Vémola oznámili, že jdou od sebe. Složité životní období prožívali již nějaký čas, a v poslední době se dokonce nakazili koronavirem, kterým onemocněla i jejich několikaměsíční dcerka.

Výběr článků

Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!

Nepřehlédněte

S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek