Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Vonné svíčky jako nebezpečná dekorace. Opravdu mohou způsobit rakovinu?

Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Vonné svíčky jako riziková dekorace. Opravdu mohou způsobit rakovinu?
zdroj: 123RF.com

Svíčky už zdaleka nejsou jen pouhým zdrojem světla a tepla. Bývají totiž neodmyslitelnou součástí vánočních svátků, romantických chvil ve dvou, narozeninových oslav i okamžiků posledního rozloučení s našimi blízkými. Věrně slouží také při magických rituálech, odstraňování negativních energií, relaxaci, meditaci či prostém navození útulné domácí atmosféry. Používány jsou ale i k léčení, odpuzování hmyzu nebo čistění uší. Jaký vztah k ním máte vy? Pokud si potrpíte vonné svíčky, měli byste vědět, že jejich záře je spojována s jistými zdravotními riziky. A to bez legrace!

Temná stránka oblíbená dekorace. Čeho se bát?

Většina dnešních svící se mimo jiné skládá i z parafínu, což je odpadní produkt, vznikající při destilaci ropy. Tato nažloutlá směs bývá následně chemicky bělena a dezodorizována, přičemž je zpracovávána na vosk. Při jejím zažehnutí se mohou uvolňovat toxické a těkavé sloučeniny, a to včetně acetonu, benzenu a toluenu, což jsou známé karcinogeny. Jde tak vlastně o stejné chemikálie, vyskytující se v emisích automobilových paliv. Zvyšují riziko alergií, astmatických záchvatů nebo kožních vyrážek. Tedy alespoň takový názor zastávají odborníci z americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), kteří se na vonné svíčky zaměřili v jedné ze svých studií.

Rakovina nebo závratě. Vyberte si

Tamní experti se netají ani tím, že zmíněná světelná ozdoba má i další krajně nežádoucí vedlejší účinky. Podle nich vlivem obsaženého acetaldehydu a formaldehydu dráždí oči, nos i hrdlo, zatímco poskytuje příhodné podmínky pro vznik respiračních chorob, závratí a bolestí hlavy. Tím to ale bohužel ještě nekončí.

Specialisté ze jmenované organizace varují i před tím, že přítomné polycyklické uhlovodíky, stejně jako plyn zvaný akrolein, mohou sehrát klíčovou roli ve vývoji rakoviny, srdečních infarktů i mozkových příhod. Kdekoho teď asi napadne, že bude lepší se výrobkům s knotem raději vůbec nepřibližovat. Ostatně, i tak přece splní svůj dekorativní účel. Vidíte to stejně? Pravdou je, že toto “opatření” vůbec nic neřeší.

K TÉMATU  Toužíte po levnějších energiích? Vyrábějte si je sami. Dnes už je to snadné

I tma škodí. Ani nevíte, jak moc

Poznatky jiné studie, tentokrát uskutečněné na americké University of South Florida, naznačují, že parafínové svíčky šíří nízké hladiny benzenu i v případě, že nejsou zapálené. Jeho částice pak pronikají přímo do plic a jsou absorbovány krevním oběhem, takže se snadno rozšíří do každého orgánu i buňky v těle. A to se pochopitelně nemusí obejít bez následků.

Jak často používáte vonné svíčky vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
Je kabelka vaší nepostradatelnou společnicí, bez které málokdy vyjdete z domu? Přesně pro vás jsme sepsali průvodce, jak si takovou dokonalou kabelku vybrat, aby byla nejen elegantní, ale i praktická. A hlavně ladila k vaší postavě!
Drží vás stále novoroční předsevzetí? Jste stále odhodlaní zhubnout povánoční kilogramy nebo jste se rozhodli zhubnout nezávisle na tom, že je začátek roku, který se obvykle v duchu plnění novoročních předsevzetí nese? Možná vás trápí, že kilogramy nejdou dolů tak rychle, jak byste očekávali. Na vině může být pomalé spalování. To naštěstí lze podpořit, a to spalovači tuků. Tedy opravdu se jedná o něco, co funguje? Nebo jsou to jenom dobře propagované produkty slibující nám štíhlou a sexy postavu?
Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
Nevěra zasáhne fatálně každý vztah. Může však být také poučením a východiskem pro vybudování vztahu lepšího.
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Najednou zasvítí sluníčko do oken, venku rozkvetou keře a hned vám svět připadá mnohem veselejší. Jaro už je tady, a to nejen teplotami venku. Velikonoce jsou za necelý měsíc, a tak je ten správný čas vnést jarní náladu také do vašeho domova.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?

Výběr článků

Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Děti jsem nikdy nechtěla, a to můj přítel dobře věděl. Myslela jsem si, že náš vztah je jasně nastavený, že jsme domluvení a nic to nezmění. Právě i podle toho jsem si partnera vybírala. Dnes je ale všechno jinak, i když jsme si dávali pozor, já otěhotněla a dostala jsem se do nepříjemné situace.

Nepřehlédněte

Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek