Pátek , 18. 10. 2024

Lukáš

Ořechové skořápky najdou své využití. Zvládnou vyléčit kašel a další zdravotní problémy

Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Ořechové skořápky najdou využití. Dokáží vyléčit kašel a další problémy
zdroj: 123RF.com

K podzimu neodmyslitelně patří nejen padající listí a barevná různorodost přírody, ale i vlašské ořechy, kterých letos rozhodně není málo. Děláte si po večerech jejich zásoby s tím, že se budou hodit do vánočního cukroví, slaného pečiva nebo zeleninových salátů? Ořechové skořápky nevyhazujte! Dřív, než vezmete loupáček do ruky, byste o nich měli vědět pár věcí.

Medikament, který se nezdá

Plody ořešáku královského, které byly podle historiků oblíbené už v době raného středověku, doslova překypují množstvím prospěšných látek, a to včetně vitaminu E, flavonoidů, kyseliny ellagové a melatoninu. Všechny tyto cenné složky vykazují antioxidační působení, přičemž hrají důležitou roli v prevenci závažných zdravotních komplikací.

Pravidelná konzumace “vlašáků” je totiž spojována s nižším rizikem artritidy, Alzheimerovy choroby, rakoviny nebo cukrovky. Alespoň tak to sdělují závěry jisté studie publikované v magazínu Food and Function. Jejich protizánětlivé schopnosti rovněž tlumí alergie, astma či psoriázu, což je neinfekční onemocnění postihující kůži a nehty. Zrovna si říkáte, že si jich na základě těchto informací naloupáte o něco víc? Tím samozřejmě nic nezkazíte, ovšem budete sami proti sobě, když pak ořechové skořápky shrábnete do starých novin a bez výčitek je vyhodíte. Proč je to zásadní chyba?

Pro někoho odpad, pro jiného poklad

Málokdo tuší, že tvrdý obal, který chrání jádra, je bohatým zprostředkovatelem jódu, který prospívá štítné žláze. Sluší se zmínit, že tento orgán zasahuje do látkové výměny, krevního oběhu i srdeční frekvence, zatímco ovlivňuje trávení, bazální metabolismus, reprodukci, výkonnost nervů, svalovou vzrušivost i dýchání. Jedinečné složení skořápek však pomůže i v případě kašle. Ano, čtete správně. Jak si z nich připravit léčivý nápoj?

Minimum úsilí, maximum výhod

Přibližně 10 kousků skořápek povařte asi tak 30 minut v půl litru vody. Obsah hrnce poté nechte odstát dalších 15 minut a sceděnou tekutinu ochuťte medem. Tím je vaše práce u konce. Ořechový čaj rozpouští hleny a je báječným prostředkem na odkašlávání. Ulevuje již po dvou dnech “užívání”, ovšem jeho popíjení se doporučuje až do plného uzdravení. Nutno ještě dodat, že ho bez obav lze podávat i dětem.

K TÉMATU  Aby vás na dovolené nezastavila zácpa

A co vy, připravujete čaj z ořechového “odpadu”?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Oválné vany i umyvadla, dřevěné podlahy nebo přiznaný beton, a také všudypřítomná šedá barva podlahy nebo obkladů. To jsou koupelnové trendy pro rok 2019.
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.
Infinity Pool se nachází ve výšce 650 metrů nad zemí na vrcholu hotelu Marina Bay Sands v Singapuru. Bazén je 150 metrů dlouhý a dolů je to celých 57 pater. Výhled přímo z vody je famózní. Koupání tady je skutečně ojedinělým zážitkem a pro některé i pořádný adrenalin!
Vzhledem k neustálému nárůstu cen je obzvláště potřebné přemýšlet, co vše si opravdu nezbytně musíme pořídit a zároveň i kde výhodně nakoupíme. Zdražuje vše, zato výše platů zůstává prakticky stejná, a proto se řada občanů uchyluje k nouzovým řešením. Jedním z nich jsou nákupy v Polsku.
Stres a neustálý tlak na výkon v práci, strach ze selhání a z toho, že nebudete schopna dostát požadavkům okolí. To jsou některé z faktorů, které vedou u mnoha dříve výkonných a schopných lidí ke stresové poruše, známé jako syndrom vyhoření. Jak ho poznat a jak jej řešit?
Zajímá vás, jak udělat ze svého rande nezapomenutelný zážitek? V našem článku "Originální rande! Tipy na skvělé rande" vám přinášíme jednoduché a praktické rady, jak osvěžit vaše romantické setkání. Od netradičních míst po kreativní aktivity – pojďte s námi objevit nápady, které oživí vaše rande a vytvoří nezapomenutelné vzpomínky. Přečtěte si naše tipy a udělejte z každého rande jedinečný zážitek pro vás oba. Co tedy říkáte na to, abyste se společně vydali na nové dobrodružství lásky?
Karlovy Vary opět žijí filmem! Již druhý den probíhá 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který přilákal četné diváky i filmové hvězdy. Zahajovací ceremoniál a první víkend festivalu nabídl exkluzivní filmové projekce a oslavy, které označují pokračování desetidenního svátku kinematografie. Festival slibuje mnoho dalších zajímavostí a setkání s předními osobnostmi filmového průmyslu.
Pesimisté vám řeknou, že zvládat puberťáka je opravdu otřesné, a dá se jenom v co největším klidu vyčkávat, až toto náročné období přejde. Na straně druhé si můžete vyslechnut tvrzení, že právě v pubertě se z vašeho dítka stává dospělák a sklízíte plody toho, co jste v něm zaseli. Někdy se doslechnete, že pokud se dítěti adekvátně věnujete v předchozích letech, žádná puberta s ním vlastně necloumá. Ať už vnímáte situaci jakkoliv, pokud vás článek upoutal, zřejmě u vás v rodině nastávají změny spjaté právě s výchovou puberťáka.

Výběr článků

Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Nepřehlédněte

Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek