Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Na podzim nechte kožichy a kulichy doma, dokud nebudou mrazy. Slaďte oblečení s počasím

Zvlášť v přechodných obdobích typu jaro a podzim to na ulicích vypadá velmi pestře. Někdo má i přes podzimní období ještě dnes kraťasy a sandály, zatímco jiný už obléká péřovku a kulicha. Co je zdravější? Jaké oblečení zvolit v přechodném období?
Na podzim nechte kožichy a kulichy doma. Slaďte oblečení s počasím oblečení s počasím
zdroj: 123RF.com

16. 10. 2019

Nerespektujte roční období. Oblékejte se podle počasí

Ráno bývá na většině českého území lehce nad nulou. U nás v Praze v poledne pak kolem 10 stupňů. Tenhle týden je extrém, protože dokonce přišlo babí léto. Někdy je to i na tričko s krátkým rukávem. Přesto jsem v metru viděla spoustu holek v zimním oblečení. Jedna byla v kožichu, druhá měla teplé kotníčkové boty, z nichž jí koukaly teplé ponožky. Další tři měly pletené čepice přes uši. A spousta dalších péřovky.

Není na zimní oblečení brzy? Samozřejmě že s největší pravděpodobností koukáte na předpověď počasí. Zkuste se podle toho také obléknout. Proč hned kulicha v deseti stupních, když můžete dát na hlavu pěkný klobouček nebo kšiltovku? A nebo kulicha navléct ráno, když odjíždíte z Pece pod Sněžkou do Prahy, a v poledne nechat hlavu prostovlasou. Ještě není čas, aby vám hlava vymrzla.

Vrstvy jsou na podzim ideální volbou

Jestliže si půjdete koupit trenčkot nebo nějaký podzimní kabát, v dobrém obchodě vám chytrá prodavačka poradí, ať si vezmete o číslo větší. A dobře ví, proč. Rukávy u kabátu mají být trochu delší. Jestliže na sobě nemáte svetr, ale triko, i objem kabátu musí být volnější. A to právě kvůli vrstvení oblečení. Dostanete pod něj top, na top tenčí či silnější svetr nebo sako. Právě podle venkovní teploty. Trenčkot zabrání větru a vodě, aby se vám dostala na kůži. A v teplé kanceláři prostě jednu vrstvu svléknete.

Nezapomeňte na vesty

Abyste se cítily v teple, více než péřovka poslouží lehká košilka pod top nebo naopak pěkná vesta na blůzu. Může být látková, pletená, vzorovaná, jednobarevná. Vesty už dávno nejsou jen praktickým volnočasovým kouskem do chladnějších dnů, ale módní nezbytností. V nabídce obchodů najdete elegantní vesty, někdy prodloužené, často s vázačkou v pase, které vypadají skvěle například přes slim kalhoty nebo k rovné sukni. Vybírat si můžete z celé řady barev a provedení. 

K TÉMATU  Moderní i retro radiátory. Topení může mít jakýkoli design

Užijte si podzimní obouvání

Stejné je to s botami. Jestliže není venku deštivo, můžete nosit normální tenisky, lodičky, mokasíny. Prostě širokou škálu obuvi, na kterou jste v létě zapomněly. V teplejším počasí si můžete užívat i látkové baleríny.
Dobrou volbou jsou nezateplené kozačky. Pro slunečné počasí mohou být jen látkové, nebo ze semiše či podobných materiálů. Jakmile nastane chladnější počasí, zvolte kožené modely.

A když prší? Prakticky jakýkoli materiál se dnes dá ošetřit voděodolným sprejem. Jen v době dešťů vyřaďte boty s ozdobnými otvory, do kterých opravdu i svrchu prší. Pro procházky s dětmi a výlety do přírody můžete při špatném počasí si nazujte barevné trendy holínky.

Využijte úplety. Podzim je pro ně ideální čas

Úplety a především ručně pletená móda vede již několik let žebříčky oblíbenosti podzimní módy. Zkuste pletená ponča, peleríny, vlněné kabátky, dlouhé kardigany či objemné svetry. Pokud je doplníte třeba jednobarevnými úzkými kalhotami, kotníčkovými botami a baretem, neuděláte chybu.

Prostě experimentujte. Nenavlékejte hned na sebe péřovky a kožichy. Představte si, že v nich budete muset chodit následujících pět až šest měsíců.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Taky se vás dotkla koronavirová krize po finanční stránce? V tom případě pravděpodobně přemýšlíte nad tím, jak rodinný rozpočet trochu “nakopnout”. Naštěstí lze vykonávat rovnou několik prací z domova, pro kterou se rozhodnete vy?
Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Že jste se rozhodly začít chodit na jógu? Protože umí protáhnout tělo, zpevnit, zklidnit. Jenže těch druhů! Která je tedy vhodná pro vás? Zjistili jsme to za vás.
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Co navodí Štědrovečerní náladu více než vánoční dekorace? Tyhle překrásné kousky si jednoduše vyrobíte doma a výsledek je úžasný. Hodí se i jako dárek!
Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!

Výběr článků

Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Jak zabalit vánoční dárek? Použít vánoční papír, nebo si ho nechat zabalit od profesionálů? Nebude pak obal dražší než vlastní dárek? Doma vyrobený obal může povýšit vánoční dárek o třídu výš. Navíc to bude jedinečný originál. Tak se do toho pusťte.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?

Nepřehlédněte

Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek