Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dítě a mobilní telefon. Odkdy ho má školák mít a čím se řídit při výběru

Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Mobilní telefon pro dítě. Čím se řídit u výběru smartphonu pro malé školáky
zdroj: 123RF.com

29. 08. 2019

29. 08. 2019

Mezi klasickou výbavu dětí už dnes patří i smartphone. Nosí je s sebou hlavně kvůli bezpečnosti, to je pohled rodičů. Děti samotné mají chytré zařízení hlavně na hraní, a pokud mají dostupná data, potom na sledování YouTube a Instagramu. Mezi ostatními vrstevníky se vaše ratolest bez mobilu téměř neobejde. Je to jako nekoupit lego, které mají všichni spolužáci ze třídy. Bránit interakci s ostatními není moudré, ale všechno má své meze a hranice.

Mobil do první třídy? Ne!

Průzkumy ukazují, že zhruba třetina rodičů dává mobil do rukou už prvňákovi. Jejich argumentem je výše zmíněná bezpečnost a možnost zavolat pro obě strany. Spousta rodičů ale s tímhle nesouhlasí a stojí si za tím, že takto malé dítě prostě smartphone vlastnit nemá. Obecně panuje názor, že dítě vlastní mobil většinou od deseti let, což dokazují i čísla z průzkumů. Výjimku by tak mohli tvořit malí žáci, kteří dojíždějí. Zeptejte se sami sebe: opravdu vám dítě zavolá? A je to nutné, když ho po škole vyzvednete nebo jde rovnou do družiny? Dříve se děti bez mobilního telefonu také obešli a zpravidla se nic nestalo. Kontrola dítěte v družině je zbytečná a zavolat můžete případně paní učitelce (v nejnutnějším případě).

Dvě mouchy jednou ranou

Spousta rodičů přenechává dítěti svůj vlastní telefon, když si pořídí nový. To je celkem rozumná volba, protože pokud není na odpis, v podstatě nezatěžujete rodinný rozpočet a dítě už s vaším telefonem nejspíš umí i zacházet, pokud mu ho občas půjčíte.

Nemusí mít ani poslední model ani velký display

Buďme k sobě upřímní. Malí školáci nepotřebují ani poslední model telefonu nebo smartphone z nejvyšší řady značky. Starší potomci si ho nejspíš vyberou sami, ale děti z prvního stupně základní školy lepší přístroj ani neocení. Vlastnosti takového přístroje za tisíce v žádném případě nevyužijí a parametry telefonu pro ně nemají žádný význam. Chtějí velkou obrazovku, to je celé. Stejně tak není moudré do dětského telefonu investovat z hlediska možné ztráty přístroje, případně nevhodného zacházení a manipulace.

K TÉMATU  Jak by hrdinové minulosti komunikovali v době dnešních technologií? Klasické příběhy jako Romeo a Julie by dnes možná skončily úplně jinak!

Internet pro malé školáky není

Mobilní telefon pro dítě do deseti let by neměl mít předplacený přístup k internetu. Je to jako kdyby vás rodiče ve stejném věku nechali celý den sedět u kreslených seriálů. Prostě se neodlepíte a děti to mají dnes úplně stejně s platformami jako YouTube. Obsah na internetu doslova hltají a jak varují psychologové i lékaři, není to dobře pro jejich vývoj. Menší děti by neměly dostávat do rukou telefony vůbec, žáci na prvním stupni by potom měli mít alespoň omezená data, případně je nemít vůbec. Ať se připojí až doma na wi-fi, kde jste i vy.

Všechno je nakonec pouze na vás, na rodičích. Dnes je doba internetová a před tlakem okolí děti neubráníte, i tak je ale v pořádku seznamování s technikou a virtuálním světem odložit. Nejlepší bude nějaký kompromis s jasně stanovenými pravidly.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Odhodláváte se začít cvičit? V tom případě by vám mohly pomoci ty správné aplikace, s nimiž bude pohyb mnohem jednodušší a zábavnější. Proč? Protože v nich uvidíte své výkony, pokrok, kterého jste dosáhli a také se můžete porovnávat s ostatními.
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
V každodenním kolotoči práce a rodiny se objeví neočekávaný zvrat, když hlavní hrdinka narazí na dohodu, kterou uzavřela s tajemným mužem. Tato dohoda nezahrnuje pouze vášnivý románek, ale také odměny a výzvy, které otřesou jejím každodenním životem. S dilematem mezi láskou a povinnostmi se musí rozhodnout, co je pro ni skutečně důležité. Román "Každodenní kolotoč" od Teri Kerot slibuje napínavý příběh o lásce, vášni a životních rozhodnutích, které nás provázejí každým dnem
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!
Šišky borovice mohou posloužit jako dekorace i samotné. S tímto návodem ale z šišek vytvoříte miniaturní vánoční stromečky. Ideální bude zapojit do jejich výroby celou rodinu. Co říkáte, nejsou krásné?
Zvoní budík - je zase ráno. Probouzíte se polámaní, s viditelnými kruhy pod očima a s padajícími očními víčky. Znovu jste se pořádně nevyspali. Už se to táhne několik dní a stále nevíte, jak svůj spánek opět zkvalitnit a prodloužit. Ty probděné noci se začínají projevovat na vaší pracovní výkonnosti i na náladě, kterou nemáte zrovna nejlepší. Možná za špatným spaním vězí tři věci. Jaké?
Vlastníte chytrý telefon? V tom případě byste v něm měla mít nainstalované i chytré aplikace. Které že to jsou? Samozřejmě jde o aplikace, které ocení každá moderní žena.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
Ať už jste snila o svých svatebních šatech od svých pěti let a znáte přesné specifikace, jak by měly vypadat, nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela, máme pro vás rady, jak si vybrat svatební šaty. Ono vybrat někdy ten perfektní kousek může být pěkný stres. Nemluvě o tom, že si musíte ještě vybrat šaty na převlečení, které si oblečete na recepci v pozdějších hodinách. Jak tedy na to?
V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
V době, kdy se digitální svět neustále vyvíjí, přinášíme inspirativní příběhy žen, které si vyšlapaly cestu k úspěchu ve světě technologií. Přečtěte si o výzvách, které překonaly, a inovacích, které přinesly. Tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že technologický sektor není jen doménou mužů.

Výběr článků

Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?
Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?

Nepřehlédněte

Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Zapomeňte na čas a peníze v místním kosmetickém salonu. Postupujte podle těchto jednoduchých receptů a nechte se hýčkat dokonalou domácí maskou na obličej. Buďte zase krásná a mějte vláčnou pleť bez jediného pupínku. Která obličejová maska je vaše nejoblíbenější?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek