Poznejte své chutě
Když si na obalu kávy přečtete složení, dozvíte se, jaký typ kávových zrn převládá. Ve většině případů narazíte na odrůdu kávy Arabika, nebo Robusta. Arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, Robustu najdete i v nižších oblastech. Chuť Arabiky je lehce nakyslá s jemnou chutí. Robusta má naopak silnou, až mírně nahořklou chuť. V současnosti se nejvíc preferují kombinace obou směsí, ve kterých převažuje Arabika. Opravdu silné a kvalitní espresso si však připravíte právě ze 100% zrn Arabika. Počítejte však s tím, že si za váš šálek kávy trochu připlatíte.
Obsah kofeinu
Odrůda Arabika obsahuje méně kofeinu než odrůda Robusta. Obsah kofeinu však ovlivňuje i pražení kávy. Mnoho lidí se domnívá, že čím je káva déle pražená (a tím pádem tmavší), tím víc kofeinu obsahuje. Opak je však pravdou, nejvíce kofeinu obsahuje právě krátce pražená zrna.
Kontrolujte obal
Na obalu kávy najdete všechny potřebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, která má ve složení napsané jen 100% káva. Nebudete vědět, v jakém poměru jsou zkombinované jednotlivé odrůdy, a taková káva vám nemusí chutnat. Vždy si kontrolujte také datum pražení. Káva se má zkonzumovat čerstvá, proto je ideální ji spotřebovat přibližně tři týdny po pražení. Určitě se vyhněte kávě, která byla pražená před 6 a více měsíci.
Zrnko vs. kapsle
Milovníci kvalitní kávy si rádi dopřejí špičkovou vzpruhu i doma. Jaký kávovar na domácí přípravu zvolit? U většiny spotřebitelů zatím vede čerstvě namletá zrnková káva. Nákupní cena kvalitního přístroje na zrna se však může vyšplhat do závratných výšek. Výhodou kávovaru na kapsle je časově nenáročná příprava, minimální údržba přístroje, delší trvanlivost kávy v uzavřených kapslích a sympatická pořizovací cena. Jedna porce vždy obsahuje přesné množství kávy vhodné na přípravu nápoje. Samotná výroba je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne každý. Zvolit si můžete také intenzitu, například káva L’OR nabízí čtyři druhy intenzity espressa. Balená je v hliníkových kapslích, které zajistí, že čerstvě namletá káva si v nich dlouhodobě uchová své aroma a chuť. Dostupná je na rozdíl od jiných značek i v běžných supermarketech.
Správná příprava
Ať už zvolíte kávu zrnkovou, mletou, či instantní, vždy byste měli dbát na správnou přípravu. Určitě jste si všimli, že káva z vašeho domácího kávovaru časem mění chuť nebo tvoří slabší pěnu. Může to být způsobené vaší nedostatečnou starostlivostí o kávovar. Nezapomínejte proto na pravidelný servis. Čemu se vyhnout při zalévání kávy? Nepoužívejte vařící vodu. Nechte ji po uvaření odstát a zalévejte kávu vodou s teplotou okolo 85 stupňů. Podle profesionálů je káva zalitá chladnější vodou kyselejší, zatímco ta zalitá horkou vodou sladší. Pokud máte doma vodu příliš tvrdou, je lepší na přípravu kávy použít vodu filtrovanou.
Jak si vychutnat kávu od profesionálů
V první řade je důležitý šálek. Ten by měl být před tím, než se dostane do kontaktu s vašim espressem, nahřátý. Vhodnější jsou menší šálky se silnější stěnou, ve kterých espresso tak rychle nevychladne. Ke každému espressu byste v kavárně měli dostat i malou skleničku vody. Ta slouží k tomu, abyste si mohli před vychutnáním kávy opláchnout svoje chuťové buňky. Preferujete větší kávu, ideálně s mlékem? Profesionál vám vždy naservíruje šálek kávy a horkou vodu zvlášť. Do kávy nepatři ani studené mléko. Časy malých plastových mlíček jsou už dávno pryč, v dobré kavárně dostanete ke kávě malou konvičku s ohřátým mlékem. Můžete si tak vyladit kávu přesně podle vašich preferencí.