Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy

Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: 123RF.com

09. 08. 2019

Poznejte své chutě

Když si na obalu kávy přečtete složení, dozvíte se, jaký typ kávových zrn převládá. Ve většině případů narazíte na odrůdu kávy Arabika, nebo Robusta. Arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, Robustu najdete i v nižších oblastech. Chuť Arabiky je lehce nakyslá s jemnou chutí. Robusta má naopak silnou, až mírně nahořklou chuť. V současnosti se nejvíc preferují kombinace obou směsí, ve kterých převažuje Arabika. Opravdu silné a kvalitní espresso si však připravíte právě ze 100% zrn Arabika. Počítejte však s tím, že si za váš šálek kávy trochu připlatíte.

Obsah kofeinu

Odrůda Arabika obsahuje méně kofeinu než odrůda Robusta. Obsah kofeinu však ovlivňuje i pražení kávy. Mnoho lidí se domnívá, že čím je káva déle pražená (a tím pádem tmavší), tím víc kofeinu obsahuje. Opak je však pravdou, nejvíce kofeinu obsahuje právě krátce pražená zrna.

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: L’OR

Kontrolujte obal

Na obalu kávy najdete všechny potřebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, která má ve složení napsané jen 100% káva. Nebudete vědět, v jakém poměru jsou zkombinované jednotlivé odrůdy, a taková káva vám nemusí chutnat. Vždy si kontrolujte také datum pražení. Káva se má zkonzumovat čerstvá, proto je ideální ji spotřebovat přibližně tři týdny po pražení. Určitě se vyhněte kávě, která byla pražená před 6 a více měsíci.

Zrnko vs. kapsle

Milovníci kvalitní kávy si rádi dopřejí špičkovou vzpruhu i doma. Jaký kávovar na domácí přípravu zvolit? U většiny spotřebitelů zatím vede čerstvě namletá zrnková káva. Nákupní cena kvalitního přístroje na zrna se však může vyšplhat do závratných výšek. Výhodou kávovaru na kapsle je časově nenáročná příprava, minimální údržba přístroje, delší trvanlivost kávy v uzavřených kapslích a sympatická pořizovací cena. Jedna porce vždy obsahuje přesné množství kávy vhodné na přípravu nápoje. Samotná výroba je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne každý. Zvolit si můžete také intenzitu, například káva L’OR nabízí čtyři druhy intenzity espressa. Balená je v hliníkových kapslích, které zajistí, že čerstvě namletá káva si v nich dlouhodobě uchová své aroma a chuť. Dostupná je na rozdíl od jiných značek i v běžných supermarketech.

K TÉMATU  5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii

Správná příprava

Ať už zvolíte kávu zrnkovou, mletou, či instantní, vždy byste měli dbát na správnou přípravu. Určitě jste si všimli, že káva z vašeho domácího kávovaru časem mění chuť nebo tvoří slabší pěnu. Může to být způsobené vaší nedostatečnou starostlivostí o kávovar. Nezapomínejte proto na pravidelný servis. Čemu se vyhnout při zalévání kávy? Nepoužívejte vařící vodu. Nechte ji po uvaření odstát a zalévejte kávu vodou s  teplotou okolo 85 stupňů. Podle profesionálů je káva zalitá chladnější vodou kyselejší, zatímco ta zalitá horkou vodou sladší. Pokud máte doma vodu příliš tvrdou, je lepší na přípravu kávy použít vodu filtrovanou.

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: L’OR

Jak si vychutnat kávu od profesionálů

V první řade je důležitý šálek. Ten by měl být před tím, než se dostane do kontaktu s vašim espressem, nahřátý. Vhodnější jsou menší šálky se silnější stěnou, ve kterých espresso tak rychle nevychladne. Ke každému espressu byste v kavárně měli dostat i malou skleničku vody. Ta slouží k tomu, abyste si mohli před vychutnáním kávy opláchnout svoje chuťové buňky. Preferujete větší kávu, ideálně s mlékem? Profesionál vám vždy naservíruje šálek kávy a horkou vodu zvlášť. Do kávy nepatři ani studené mléko. Časy malých plastových mlíček jsou už dávno pryč, v dobré kavárně dostanete ke kávě malou konvičku s ohřátým mlékem. Můžete si tak vyladit kávu přesně podle vašich preferencí.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes jsme si již navykli komunikovat běžně přes internet, dozvídat se o kamarádech na sociálních sítích, každý den rozeslat několik e-mailů. Stejně tak jako nám však toto umožňuje velmi efektivně pracovat a být neustále ve spojení, mohou nás právě tyto technologie na druhé straně výrazně ohrožovat.
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Vraťme se společně na hudební scénu, kde se jedna z nejoblíbenějších českých zpěvaček, Anna K, po dlouhých šesti letech vrátila s novým albem, které nese název "Údolí včel". Pro fanoušky to bylo dlouhé očekávání, a jejich trpělivost byla odměněna. To, co nám Anna K přináší na této desce, je nádherný návrat do světa hudby a zároveň připomínka toho, že tato zpěvačka má stále mnoho co nabídnout.
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!
Děti a mobilní telefony, to je časté téma k rodičovské diskuzi. Nikomu se nelíbí, kolik času u displejů chytrých zařízení děti tráví. Sami rodiče jim přitom přístroje dávají do rukou nebo jim jdou špatným příkladem. Navenek jsou nespokojení, ale zároveň si tak usnadňují práci a nechávají dítě zabavit se po svém. V jiných případech jim sami ukazují, kolik času u telefonu sami tráví. Proč to není dobře a jak situaci řešit?
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.

Výběr článků

Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.

Nepřehlédněte

Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek