Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Předmanželská smlouva chrání váš majetek nebo dědictví. Co si ohlídat

Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Předmanželská smlouva chrání váš majetek nebo dědictví. Nepodceňujte ji
zdroj: 123RF.com

07. 08. 2019

Předmanželská smlouva znamená společné nebo oddělené jmění

Termín předmanželská smlouva v českém právním řádu nenajdete. Podle občanského zákoníku jde o majetek budoucích nebo stávajících manželů. Protože takovou smlouvu můžete uzavřít před vznikem manželství, ale také kdykoli v manželství.

Vhodná úprava majetkového vypořádání je především tehdy, když jsou poměry snoubenců nevyvážené. Například žena vlastní prosperující firmu, zatímco muž je slibným IT vývojářem, ovšem prozatím s běžnou výplatou. V takovém případě je vhodné uzavřít smlouvu o oddělení jmění, nebo jeho zúžení. Může se do budoucna stát, že manželčina firma zkrachuje a IT vývojář vydělá stamilióny na počítačové hře. Pokud by měli společné jmění, mohou být dluhy vymáhány i z výdělku manžela. Jestliže bude jmění oddělené, výdělku manžela se neúspěch manželčiny firmy nemusí dotknout.

Co smlouva vyřeší

V majetku manželů existují dvě hlavní kategorie. Tzv. zákonný majetkový režim mají všichni manželé, kteří se vzali a žádnou smlouvu neuzavřeli. Vzniklo společné jmění manželů (SJM) a to obsahuje veškerý majetek, který manželé po svatbě nabyli. A patří sem i dluhy. Do SJM nepatří pouze majetek, který slouží osobní potřebě a majetek nabytý děděním a darem.

Druhou kategorií je smluvený majetkový režim. Ten může být buď naprosto oddělený, takže po svatbě bude mít každý dál svůj vlastní majetek a svoje dluhy. Nebo může být jmění společné, ale zúžené nebo rozšířené.

Zúžené jmění je vhodné například tehdy, když se jeden z manželů rozhodne během manželství podnikat. Aby se předešlo nepříjemnostem při investicích do podnikání, může se jmění zúžit tak, že si manželé vyčlení částku, která je určena k podnikání, a o celou plánovanou firmu zúží společné jmění. Ale budou mít dál spolu například dům, auto a další.

Rozšířené jmění se používá tehdy, když má jeden z manželů před svatbou majetek, který chce, aby oba užívali společně. Může jít například o zděděný činžovní dům. Dědictví do společného jmění zákonem nepatří, ale je možné je právě o to rozšířit.

K TÉMATU  Domácnost bez chlapa. Jaké to má výhody, které byste měly ocenit? Není všechno tak černé, jak to vypadá. Užívejte si to!

Nechte smlouvu zapsat do veřejného seznamu

Smlouva o majetku musí být sepsána formou notářského zápisu. Právníci doporučují nechat ji zároveň zapsat do Seznamu smluv o manželském majetkovém režimu. Není to sice povinné, ale je to výhodné. Instituce, s nimiž jednáte, například banka při půjčce apod., jsou povinny si tyto informace vyhledat a vy nemusíte stále někde smlouvu předkládat a dokazovat její existenci.

Je předmanželská smlouva dobrou ochranou před dluhy?

Jestliže se jeden z partnerů za trvání manželství zadluží, budou bez předmanželské smlouvy muset tyto dluhy splácet oba manželé. Výjimkou podle občanského zákoníku je, když dluhy nadělá jeden z manželů bez souhlasu toho druhého a půjčené peníze nebyly použity na společnou domácnost.

Ovšem výklad občanského zákoníku z roku 2014 smlouvu o odděleném jmění znejistil. Odborníci se shodují, že bude trvat minimálně deset let, než se náhled na problematiku sjednotí a ujasní. Takže nyní je na soudu, zda ke smlouvě o odděleném jmění v případě exekuce přihlédne či ne. Jestliže ji například uzavřete v době, kdy jeden z vás začal podnikat, může to být u soudu vykládáno jako účelové jednání a v případě dluhů může být do exekuce zahrnut i majetek, který byl smlouvou oddělen.

Proto se doporučuje v případě, že jeden z manželů vlastní například značný majetek získaný před manželstvím, zřízení svěřenského fondu, jehož majetek je exekučně nepostižitelný.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!
Sedavé zaměstnání se bezpochyby vždy nějak odrazí na našem zdraví. Nejde jen o stav páteře a celých zad, ale mohou se objevit i zdravotní potíže rukou od jejich nevhodné a dlouho neměnné pozice. Zároveň trpí vaše klouby, můžete mít větší sklony k nadváze. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jestli i když musíte pracovat, nešlo by se vždy třeba po hodině práce na chvilku protáhnout a svému tělu trochu ulevit.
Toužíte pod dokonale hladkém prostředí ve vašich intimních partiích? Pravidelně se holíte a používáte nejlepší metody holení, krémy a pěny, ale stále vás obtěžují občasné pupínky vzniklé v důsledku zarostlého chloupku? Chcete se jich zbavit jednou provždy, aby vaše intimní partie byly neodolatelně hebké a hladké?
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?

Výběr článků

Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  

Nepřehlédněte

Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek