Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dovolená s domácími mazlíčky nebo bez nich. Zbytečně je nestresujte

Blíží se vaše dovolená a vy přemýšlíte, jestli vzít svého domácího mazlíčka s sebou. Myslíte, že mu bez vás bude smutno, ale jak se bude cítit na pláži nebo na horách? Pes může chodit s vámi, ale kočka? Ať se rozhodnete odjet sama a mazlíčka svěřit do péče jiné osoby, nebo pojede s vámi, příprava se vyplatí.
Dovolená s domácími mazlíčky nebo bez nich
zdroj: 123RF.com

23. 07. 2019

Dovolená s domácími mazlíčky může být stres. Zvažte, zda to vydrží

Dovolená s domácími mazlíčky nebo bez nich? Toť otázka.

Dovolená je vás odpočinek, ale pro zvíře může být stresujícím zážitkem cestování i pobyt na neznámém místě více, než když ho bude hlídat doma spolehlivá osoba. Neznamená totiž, že když váš pes miluje vodu, bude nadšený z cesty k moři. Možná by byl spokojenější u babičky na chalupě? Stejně to platí pro menší zvířata.

Morče, králík, kanárek, rybičky. Nechte je doma nebo svěřte sousedům

Jestliže máte menší zvířata, která nepotřebují častou péči a přítomnost člověka, nechte je doma. Morčeti, králíkovi či kanárkovi bude stačit, když je přijde každý druhý den někdo zkontrolovat, dá jim čerstvé jídlo, vymění podestýlku, vyčistí klec. Případně nechá králíka chvíli proběhnout. Možná se najdou příbuzní nebo přátelé, kteří si vezmou takového mazlíčka na ten týden nebo dva k sobě domů. To je ideální. Budete bez starostí, že je zvířátko bez dozoru.

Pes se přimkne k pánovi, kočka k domovu. Změna je náročná

Obecně platí, že kočky bývají závislé na svém prostředí a jeho změna může být významným zdrojem stresu. Dovolená tak pro ně není vhodný nápad. Pes se novému prostředí přizpůsobí lépe, pokud je s ním jeho pán. Ovšem i pro některé psy může být dlouhá cesta a změna prostředí stresující. Zvláště, pokud necestujete po republice, ale jedete na dovolenou stovky kilometrů. Zvažte, zda to váš pes zvládne bez jakékoli újmy.

Pokud pojede s vámi, informujte se na pravidla a pojištění

Většinou cestují na dovolenou psi. Jestliže jste se rozhodli, zkontrolujte, zda má váš mazlíček veškeré potřebné očkování. Jestliže nemá čip, nechte ho označit. Ujistěte se, že má obojek se štítkem obsahujícím vaše kontaktní údaje. Nechte mu vystavit pas pro domácí zvířata, který vydá certifikovaný veterinář.

K TÉMATU  Turecko a Mallorca: Dvě destinace, kde si můžete přivonět k létu už dnes

Vezměte si s sebou lékárničku s jeho potřebami a dostatek vody a krmiva. Pokud váš pes nebude po dobu cesty v přepravní kleci, musí být připevněný postrojem k bezpečnostnímu pásu. Samozřejmě nesmí cestovat na předním sedadle. Nikdy psa nenechte vystrkovat hlavu z okénka a nikdy ho nenechte samotného v zaparkovaném autě.

Nezapomeňte na cestovní pojištění. Nabízí jej řada pojišťoven a kryje zejména náklady na veterinární péči v zahraničí i pojištění odpovědnosti za případnou škodu. 

Kam se psem po Evropě?

V Itálii je vhodná severní oblast či jezera. Na placené pláže vás nepustí, ale můžete se pohybovat na neplacených úsecích, pokud tam není vyznačený zákaz.  Bez problémů je cestování se psem do Chorvatska. I tam existuje řada psích pláží, například na Istrii, v Opatiji, Crikvenici, na Krku či ve Splitu. Výborná dovolená s pejskem je v Rakousku i ve slovenských Tatrách.

Necháte ho raději doma? Hlídání je dostupné doma i v hotelu

Dnes existuje mnoho možností hlídání domácích mazlíčků. Jestliže není možné umístit jej do rodiny nebo k přátelům, zajistěte mu profesionální hlídání. Je to možné v psím hotelu nebo individuálními hlídači. A to jak u vás doma, tak v hostitelské rodině. Určitě to bude dobrá volba pro kočky a psy, kteří se lépe cítí ve svém prostředí a mají stres ze změny a cestování.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Spokojená žena po mateřské dovolené je cílem projektu Vedeme k úspěchu. Zároveň je i velkou motivací tří žen, které stojí za workshopy a rozvojovými kurzy pro maminky. Originalita, zábava a interaktivita kurzů vznikla spojením zkušeností a energie personalistky Světlany Pozníkové, rozvojové koučky Marcely Hlaváčkové a markeťačky Jany Rosenbergerové.
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.

Výběr článků

Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Vinný sklípek vyžaduje podzemní prostor, kde si budete moci naplno vychutnat tu pravou atmosféru posezení s přáteli nad sklenkou vína. Pokud sklepní prostory nemáte, můžete originální způsob uskladnění vína vymyslet i v kuchyni nebo obýváku.

Nepřehlédněte

Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek