Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Komáři a mouchy útočí. Vyrobte si domácí přírodní repelent a připravte se na otravný hmyz

Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
Vyrobte si domácí repelent
zdroj: 123RF.com

04. 07. 2019

Sprej proti hmyzu s esenciálními oleji

Esenciální oleje jsou skvělé proti hmyzu. Repelent z nich je velmi účinný. Hmyz odpuzuje jakákoli kombinace těchto esenciálních olejů: citronella, geranium (muškát), estragon, citron, tymián, cedr, levandule, badyán, eukalyptus citronový,  rozmarýn, máta.

Vyrobte si vysoce účinný repelent

Můžete použít například tento poměr: 30 kapek muškátu, 30 kapek citronelly, 20 kapek eukalyptu, 20 kapek levandule, 10 kapek rozmarýnu. Oleje nakapejte do lahvičky s rozprašovačem. Přidejte 1 polévkovou lžíci vodky nebo lihu a dobře protřepejte. Přilijte půl hrnku vilínové vody a znovu protřepejte. Přidejte 1 lžičku glycerínu a protřepejte. Nakonec přidejte půl hrnku vody a znovu protřepejte. Místo vody můžete použít také ocet, který účinkuje silněji. Protože voda a oleje mají tendenci se od sebe oddělovat, protřepejte dobře před každým použitím.

Nemáte esenciální oleje? Zkuste bylinky

Varianta s bylinkami je sice trochu méně účinná, ale většinu věcí budete mít doma po ruce. A tak si můžete výrobu repelentu vyzkoušet třeba ještě dnes. Stačí 240 ml (hrnek) destilované vody, půl hrnku vilínové vody (případně lihu) a sušené nebo čerstvé bylinky, například v kombinaci levandule, máta, rozmarýn, tymián, šanta kočičí, několik hřebíčků. Vodu svařte se 4 polévkovými lžícemi bylinek, rozmixujte, přikryjte a nechte vychladnout. Poté sceďte a smíchejte s vilínovou vodou.

Experimentujte a najděte si svůj oblíbený repelent

Proti hmyzu pomůže i kombinace podobných ingrediencí. Stačí ocet, voda nebo 40% líh, vílínová voda, rostlinný glycerin, nebo místo něj kokosový olej a bylinky. Mimochodem, Vilín virginský je okrasný opadavý keř podobný lísce, který hojně používali již indiáni jako kouzelnou bylinu. Je součástí mnoha lékopisů i dnes, protože má prokazatelně silné léčivé účinky. Působí jako antioxidant, je silně protizánětlivý a používá se také v léčbě ekzémů a lupénky.

K TÉMATU  Domácí řasenka, která funguje! Zkuste si ji vyrobit. Překvapí vás!

Voňavá a účinná je vanilka. Smíchejte vilínovou vodu s vanilkovým extraktem a je hotovo. Jako rychlý pomocník poslouží, když si na pulsující části těla (za uši, na krk, do podpaží) natřete rozemnutou čerstvou levanduli, mátu nebo bazalku. Účinný je také vavřínový nebo levandulový olej.

Nezapomeňte na kožní test

Repelent, stejně jako jiné domácí přípravky, nejprve otestuje na menší části kůže, třeba na noze. Pak je teprve používejte na ostatní místa na těle. Některé oleje nemusí být pro citlivou pokožku příjemné. Stříkejte je tedy na oblečení a ne na holou kůži. Dopřejte ochranu proti klíšťatům dětem, když jdete do lesa. Jestliže si vyjdete do přírody nebo k vodě, odlijte repelent do malé lahvičky a přestříkejte se jednou za dvě až tři hodiny.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Dokonalý trávník už pro vás nemusí být jen pouhý sen. A to navzdory tomu, že máte doma děti či psa, kteří dávají zahradě každý den zabrat. S triky, které vám představíme v našem dnešním článku, pro vás bude údržba trávníku hračka.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Pulty obchodů během zimních měsíců plní exotické ovoce nejrůznějších druhů. Vánoční svátky klepou na dveře a touha po plné štědrovečerní tabuli, ze které je neustále co ujídat, se o to víc násobí. Ta touha bude ostatně silnější než peněženka, která brzy na to zapláče. V případě ovoce se však nezdráhejte, protože řada z rozličných exotických druhů je zdraví velmi prospěšná a co důležitějšího si přát o Vánocích než zdraví.
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.

Výběr článků

Jedna z nejznámějších rolí, kterou proslula anglická herečka Kate Beckinsale, je upírka Selene. Skoro to ale vypadá, že recept na věčné mládí objevila i ve skutečném životě.
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.

Nepřehlédněte

Amber Rachdi bydlí v americkém městě Troutdale a většina jejího mladí se točila kolem enormní obezity, vážila totiž neskutečných 300 kilogramů. Tato mladá žena po jistý čas vůbec neřešila, množství a skladbu svého jídelníčku, proto se prakticky vyjedla až do extrémních rozměrů. Zdravotní stav jí ale donutil zhubnout. Jak se jí to podařilo? Pojďte se podívat.
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek