Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Výlet parním vlakem je ideální program na víkend. Kde se všude dá zavzpomínat na romantickou historii

Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Výlet parním vlakem
zdroj: facebook/ČD Nostalgie

26. 06. 2019

26. 06. 2019

Vlaky jsou nejstarším dopravním prostředkem vůbec. Dnes se po železnici dostaneme rychle kamkoliv velice rychle, a přestože jezdíme na výlety s rodinou často autem, romantiku nemůžeme cestování po kolejích upřít. Vlaky k sobě od pradávna přitahovaly pozornost kluků, kteří si často lásku k nim budovali celý život. A právě díky těmto nadšencům si dnes můžeme vychutnat cestování parním vlakem, tak, jak to zažívaly naše prababičky. Historie to vlastně není až tak nedávná, přesto působí mocná parní lokomotiva na kolejích jako zjevení. A za to vděčíme zapáleným fanouškům, kteří tyhle krásné stroje udržují v chodu do dnešních dnů.

Kam vyrazit na výlet parním vlakem?

Na výlet parním vlakem se můžete vydat třeba právě do nejznámějšího muzea historických lokomotiv u nás. To se nachází v Lužné u Rakovníka, a přestože můžete zvolit klasický spoj nebo cestovat vozem, není nic stylovějšího, než se tam nechat dopravit jedním z exponátů. V muzeu v Lužné se zabývají údržbou historických kolejových vozidel od roku 1999 a areál spadá pod České dráhy. Najdete zde historické parní i motorové lokomotivy a z plných plic nasajete atmosféru železnice v jejím zlatém věku. Krásný slunný den je ideální na výlet ve dvou nebo s celou rodinou.

Plnou parou vpřed!

V hlavní sezóně, která probíhá právě teď, pořádají dráhy takzvané nostalgické jízdy. Ty mají často za cíl právě Muzeum v Lužné u Rakovníka. Na webových stránkách muzea najdete i kalendář akcí, a skvělým pomocníkem je i facebookový účet ČD Nostalgie, který pravidelně informuje o konání všech plánovaných jízd. A nejen to, vždy dostanete podrobné informace o tom, odkud vlak jede, jaká je cílová stanice, kde cestou staví a také číslo lokomotivy, která spoj potáhne. To je cenná informace pro fanoušky železnice, kteří dobře znají jednotlivé legendární lokomotivy, jenž slouží na našich drahách už dlouhé desítky let. Historické vlaky jezdí do Lužné z Prahy, z Berouna nebo z Rakovníka, ale možností je mnohem víc. Parním vlakem se můžete projet po různých koutech republiky. Takové akce se konají každou chvíli. Pravidelně ve svátky i Dětský den, ale v létě téměř každý víkend.

Spokojenost zaručena

Ať už patříte mezi obdivovatelky vlaků nebo ne, děti si je zamilují. Romantická atmosféra zaručena, ale to není všechno. Parní lokomotivy, které vždy táhnou vagóny plné nadšených výletníků, totiž v lidech kolem dráhy vyvolávají vždy jen radost. Až budete koukat ven staženým oknem a mávat, nebude nikdo, kdo vám neoplatí stejnou mincí. Oblaka dýmu prozrazují blížící se lokomotivu už z dálky, a za houkajícím vlakem se všichni otáčejí a na tváři mají široký úsměv.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
Jaro je ideální doba pro obnovení a osvěžení všech aspektů života, včetně vašeho vztahu. V tomto článku se dozvíte, jak může jarní detox vztahů oživit váš partnerský život, posílit vaši vzájemnou komunikaci a prohloubit spojení. Představíme vám strategie a cvičení pro odstranění rutiny a negativní energie, které se mohou v průběhu času ve vztahu nahromadit. Objevte, jak společně strávený čas, otevřenost v komunikaci a sdílení nových zážitků mohou vašemu vztahu vrátit jiskru.
V nejnovějším dílu Výměny manželek došlo k nečekanému zvratu, když Martina nevydržela ani týden a opustila náhradní rodinu plnou špíny, chaosu a neposlušných dětí. Přečtěte si, jaké šoky a překážky ji přiměly k předčasnému odchodu z domácnosti, která ji přivítala do svého středu. Drama, emoce a nevídané situace – to vše v nejnovějším dílu, který rozvířil divácké diskuse.
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Ačkoli se může zdát, že si svobodu plnými doušky užívají spíše muži, pravda je úplně někde jinde. Protože si doma nemají s kým povídat, existence bez partnerky je pro ně těžkým oříškem i náročnou zkouškou. Jako vážně?!
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.
Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.

Výběr článků

Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?

Nepřehlédněte

Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.
Působí váš domov neosobním dojmem? Necítíte se doma příjemně? Je načase se pustit do zútulnění! Nemusíte investovat do příliš rozsáhlé a finančně náročné rekonstrukce. Stačí vsadit na drobnosti, které však mají na konečném vzhledu domácnosti obrovský vliv. Čím začnete nejdříve?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek