Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak se udržet v kondici, i když jste celý den zavřené v kanceláři. Pěstovat dobré zdraví se dá všude

Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
zdravi v kancelari
Zdroj: 123RF.com

Energie z rostlin

Asi vám nemusíme připomínat, že pohled na zeleň je příjemný a uklidňující. To znáte samy z procházky z lesa. První, co můžete udělat, je upravit si pracovní prostředí tak, aby vás nabíjelo a uklidňovalo. A tak si přineste přírodu doslova k pracovnímu stolu. Jen pozor na to, jaké rostliny si vyberete, ne všechny kancelářské prostředí snesou. Chce to volit odolné rostliny, neboť v práci snadno zapomenete na zalévání a také ne všem pokojovkám vyhovuje vzduch upravený klimatizací. Jaké tedy vybrat? Ideální jsou sukulenty, jako třeba tlustice, nebo dnes tolik populární tillandsie. Ty nepotřebují dokonce ani půdu, krásně prospívají v jakékoliv skleničce nebo prostě na kousku dřeva!

Pohyb a pauzy v kanceláři

Teď se zaměříme na vás samotné. Víte, že sezení je snad horší než kouření? Zní to hodně nadneseně, ale dlouhodobé sezení na židli opravdu negativně ovlivňuje cévní systém podobným způsobem, jako vdechování tabákového kouře – čili zužuje cévy. Stejně trpí i náš pohybový aparát. A tak si dopřejte pravidelné protažení několikrát za den. Pomůže uvolnit svaly a snáze se tak začnete opět soustředit na pracovní úkony. Určitě každá z vás ví, že při dlouhodobém sezení se začnou hlásit i záda o pozornost. Můžete jim ihned pomoci. Je snadné uvolnit je i na židli. Jednoduše přitáhněte rukama kolena na hruď, doslova se v sedě na židli sbalte do „vajíčka“. S hlubokým nádechem pak ucítíte, jak se vám rozšiřují záda, můžete je tedy prodýchat a tím protáhnout a uvolnit. Toto opakujte několikrát.

Jak chránit oči

Dalším orgánem, který v kanceláři trpí, jsou oči. Dlouhé zaostření v jedné vzdálenosti jim rozhodně neprospívá. Je typické pro koukání do monitoru počítače. Oči jsou při něm totiž namáhané jednostranně. Je prokázáno, že při pohledu na monitor mrkáme několikanásobně méně než při běžném dívání, což se na stavu zraku může také časem projevit. 

K TÉMATU  Budujete kariéru a zapomínáte na lásku a vztahy. U těchto povolání buďte obezřetní, pokud nechcete zůstat sami

„Nejjednodušší je pravidelně oči od monitoru zvednout a zaměřit zrak do dálky. Alespoň jednou za půl hodiny dopřát očím pohled z okna, vyjít na chvíli z kanceláře ven nebo si s očima zacvičit: zamrkat, zakoulet, zavřít, otevřít, podívat se doprava a doleva. Dobré je také mít po ruce zvlhčující přípravek, tzv. umělé slzy bez konzervačních látek a občas si do očí nakapat. Případně vědomě mrkat,“ doporučuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky.

Mentální zdraví

Existuje přímá souvislost mezi úrovní stresu, který zažíváme, a celkovým zdravím. Pokud jsme v pracovním prostředí, které je emočně náročné a výrazně nás stresuje, je téměř jisté, že se to z dlouhodobého hlediska odrazí na našem zdraví. To samozřejmě ovlivňuje i naše pracovní výkony. Představte si, že podle Karlovy Univerzity 34 % Čechů cítí syndrom vyhoření. Další průzkumy poukazují na to, že  48 % zaměstnanců v práci brečí a 37 % má tendenci pustit se do konfliktu s kolegy! Jak takový stres zmírnit? Udělejte si čas na dechová cvičení nebo krátké meditace pomáhající s konkrétními emocemi. Pokud nevíte, jak začít, poohlédněte se na internetu.

Klidně si zdříměte

Tzv. „power nap“, je už dnes běžný ve větších společnostech, kde mají dokonce i odpočinkové zóny. Zaměstnavatelé dobře vědí, proč tyto odpočívárny svým zaměstnancům zřizují. Jestli něco podobného v práci nemáte, ale máte v blízkosti kanceláře park, můžete si (zejména v létě) udělat pohodu tam. Vemte si deku a dopřejte si dvacetiminutový spánek. Britští vědci Horne a Reyner už v roce 1996 přišli na to, že účinky power napu se ještě násobí, když těsně před ním vypijete kávu nebo čaj. Zajímavé že? Kofein totiž potřebuje několik desítek minut, než začne zcela působit. Když tento čas využijete ke šlofíku, budete ještě odpočatější – takovému fíglu se říká „nappuccino“.

K TÉMATU  Práce snů

Pravidelně čistěte vzduch

Čistý vzduch v kanceláři je základ. Kromě toho kancelářské prostředí může být doslova rájem alergenů. Dovnitř se pyly a prach dostávají z venkovního prostředí nejen přes vzduchotechniku s nedokonalou filtrací, ale také na oblečení pracovníků. Usazují se pak v kobercích a čalounění a rozviřují se veškerým pohybem lidí po kanceláři. Zdrojem jsou také řezané květiny na stolech kolegyň. K tomu si přičtěte výpary ze všudypřítomné kosmetiky a parfémů a máte kolem sebe koktejl z ingrediencí, které způsobují nepříjemné kýchání, pálení očí a celkově zatěžují organismus. Ideálním řešením jsou moderní čističky vzduchu. Mnohé z nich fungují jako ventilátor i přímotop, takže mají další využití. 

Vpouštějte raději přirozené světlo

Světlo je jedním z klíčových faktorů pro dobré zdraví. Je přirozené být přes den na denním světle a pokud trávíte den uvnitř, chybí vám jeho blahodárné účinky. Světlo z umělých zdrojů sice umožní vidět, ale tím krátký výčet jeho pozitiv také končí, protože nám nepomůže ani s produkcí vitaminu D, ani s rovnováhou hormonů odpovědných za kvalitní bdělost ve dne a spánek v noci. Na to je potřeba jít ven, a to co nejčastěji. Využijte třeba procházky na poštu apod. Odteď budete jistě chodit s tímto vědomím rády. 

Máte-li další osobní tipy, klidně se o ně s námi podělte v diskusi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak si zařídit dokonalou pracovnu

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Další články o práci z domova

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Čtvrtek bude podle astrologie dnem určeným zkráslujícím procedurám. Věnovat péči pokožce se vám dvakrát vyplatí. Kromě toho se ale držte v klidu. Čtvrtek nebude příznivý den na hádky a snadno k nim dojde.
Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Možná, že vás nikdy nenapadlo, jaký vliv na váš spánek může mít právě výběr prostěradla. Kromě toho, že jeho barva dokáže ovlivnit atmosféru v místnosti, jeho materiál zase může mít na svědomí to, jakým způsobem se vám bude spát a čerpat síly na následující den. Na co všechno je při výběru prostěradla třeba brát zřetel a jak může prostěradlo ovlivnit vaše spaní? Přečtěte si, z jakých možností můžete prostěradlo vybírat a co od jakého materiálu očekávat.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Patříte mezi milovníky filmových novinek, nebo jste naopak v kině nebyli ani nepamatujete? Letos na jaře má premiérů celá řada báječných filmů a to je skvělá příležitost vyrazit za kulturou. Jaké filmy patří mezi ty nejočekávanější v dubnu a květnu? Možná, že vylákají do nejbližšího kina za zážitkem i vás.
Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.

Výběr článků

Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.

Nepřehlédněte

V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.
Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek