Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Plánujeme prázdniny. Kam dát děti na léto, když máte jen dva týdny dovolené

Plánování prázdnin s dětmi školou povinnými se často rovná složité manažerské práci. Prázdniny jsou pro všechny děti radostí a úlevou od školních povinností, ale ne tak pro rodiče. Ti musí velmi pečlivě plánovat, kam se školáky. Volných dnů je totiž podstatně víc, než mají dospělí dovolené.
Prázdniny jsou pro děti radostí, ne tak pro rodiče. Volných dnů je totiž víc, než mají dovolené.
zdroj: 123RF.com

23. 04. 2019

Školní prázdniny mají celkem 60 dnů

Hlavní letní prázdniny trvají letos 44 pracovních dnů. Ostatní, tj. pololetní, jarní, velikonoční, podzimní a vánoční, nasčítáme do 16 pracovních dnů. Během roku mají ještě ředitelé škol pravomoc vypsat tzv. ředitelské volno. A to až na pět dní ve školním roce. Celkem se tedy dopočítáme 65 pracovních dnů, po které je třeba, abyste dětem obstaraly zábavu nebo hlídání. Přitom běžná dovolená dospělých je 20, maximálně 25 pracovních dnů. Co tedy po zbylých 40 pracovních dnů s dětmi, které se těší na zážitky?

V hlavní roli čas a peníze

Letní prázdniny jsou nejnáročnější na organizaci a čas. Možnosti využití volného času jsou velmi různorodé a je jich poměrně dost. Tematické tábory, jazykové, filmové, s koňmi, sportovní, taneční. Často pořádají tábory sportovní a zájmové kluby a oddíly, které dítě navštěvuje během roku. Nejčastěji tábor trvá 8-14 kalendářních dnů, příměstský pět. Dítě tak může být maximálně 10 pracovních dnů na běžném táboře a dalších pět na příměstském. Pak si vezmete 10 dnů dovolené. Stále ještě vám zbude zhruba dvacet volných dnů. Druhým kritériem je finanční náročnost a ta je pro mnoho rodičů značná, někdy až nedostupná. Běžné tábory stojí průměrně 4000 Kč/8 dnů. Příměstské můžete najít i o tisícovku levněji, ovšem jsou jen na pět dnů. Teď to vynásobte počtem dětí.

Budou se podílet i prarodiče?

Eventualitou je prožít spolu jako rodina pouze týden. Další týden si rozdělit tak, že o dítě bude pečovat vždy jeden z rodičů. Pokud máte vícero dědečků a babiček, kteří mají navíc třeba chalupu, máte vyhráno. V opačném případě musíte počítat buď s většími výdaji, nebo třeba s tím, že dítě bude část prázdnin trávit doma. To není vůbec na škodu, pokud bydlíte na vesnici či v malém městě, kde máte přírodu takřka za zády. V městském bytě či u mladšího školního dítěte je to větší problém.

K TÉMATU  Legrační reakce dětí na zvířata v zoo. Žirafy, opice, lev nebo bobr umí pobavit, ale i vyděsit

Další možností je upravit si pracovní dobu. Pokud vám to zaměstnavatel umožní, můžete ráno jít do práce dřív a část odpoledne pak strávit s dětmi na plovárně, v lese, na krátkém výletě. Nebo využít home office, pokud ho vaše firma nabízí. Tvůrčí práce má v tomto případě výhodu, pracovat se dá odkudkoli a kdykoli.

Můžete tak sledovat nabídky dovolené last minute a vyrazit s dětmi třeba na poslední chvíli za výhodnou cenu k moři. Vy můžete pracovat, zatímco děti si budou užívat u bazénu.

Začněte plánovat už na jaře

Nejvíce se osvědčuje rodinný plánovací kalendář, nebo starý dobrý excel. Pro každé dítě i pro vás udělejte jeden řádek a nahoru napište dny podle kalendáře a barevně rozdělte na týdny. Nezapomeňte na řádky pro sebe, případně pro další členy rodiny, kteří budou prázdniny s dětmi trávit. Možná najdete speciální plánovací aplikaci, která bude flexibilnější a data z ní pošlete všem zainteresovaným členům rodiny. Nutné je zadat dobře data příjezdů a odjezdů. Nezapomeňte na mezičas. Někdy totiž musíte vybalit, vyprat a zase zabalit. Výhodou jsou odjezdy k babičkám. Tam se dá po domluvě jet třeba rovnou z tábora nebo z dovolené a prádlo vyprat na místě.

Často se stává, že dítě každého věku bude v druhé polovině prázdnin z různých přejezdů a změn prostředí unavené. Dopřejte mu proto alespoň jednou za prázdniny pár dnů v domácím prostředí.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
Připravit vše potřebné pro dítě na dva týdny do malého kufříku je velmi složitá věc. Proto bychom se měli při balení snažit, aby dítěti nic nechybělo, ale aby v kufru nemělo ani zbytečně moc nepotřebných věcí. Existují seznamy věcí, které si na letní tábor má dítě vzít, ale co opravdu potřebuje a bez čeho se neobejde? Vezměte si papír a tužku a sepište si seznam.
Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.
Pozorujete okolo sebe generaci teenegarů a říkáte si, co je to vlastně teď za módu? Pojďte se s ní seznámit a uvidíte, že vám hned přiroste k srdci. Urban fashion se totiž jednoduše zapracuje do každého stylu!
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Rozvod, rozchod, nevěra, výpověď z práce, smrt blízké osoby, nemoc, to vše bychom mohli označit jako životní krize. A nejen to, důvodů životních krizí je mnoho. Životní krize potkají během života každého člověka a některým z nich se nelze vyhnout.
Pořádáte večírek pro svoje blízké nebo kolegy? Dáme vám pár tipů, jak naplánovat jedinečnou party, která zaručí všem zúčastněným nezapomenutelný zážitek.
Co navodí Štědrovečerní náladu více než vánoční dekorace? Tyhle překrásné kousky si jednoduše vyrobíte doma a výsledek je úžasný. Hodí se i jako dárek!

Výběr článků

Ještě v botníku nemáte bílé tenisky? Pak byste tuhle chybu měly rychle napravit. Tenisky se totiž hodí ke všemu – k sukni, džínům a třeba i k šatům. Podívejte se, jak můžete tenisky kombinovat.
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.

Nepřehlédněte

Vaše dcera nebo syn jsou v klidu, zatímco vy už čtrnáct dní před nástupem do školy vůbec nespíte? Nejspíš z toho máte větší stres než oni sami. A není divu. Zatímco jejich úkolem je jen včas vstávat a dobře se učit, vaše práce čítá, aby měli prostředí, v němž se budou cítit dobře a ve kterém se budou učit jedna radost.
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek