Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Zemřel vám muž nebo někdo blízký? Jak takovou osobní ztrátu lépe překonat? Co vás nemine a kdy poznáte, že jste z nejhoršího venku?

Ztráta blízkého člověka je jednou z nejbolestivějších životních zkušeností. Bezprostředně po úmrtí vámi může zmítat zmatek, chaos a šok. Nebudete tomu věřit. Přichází velký žal a truchlení. Je možné se s tím vůbec vyrovnat? A jak? Co přesně dělat a kdy?
Ztráta blízkého člověka je nejbolestivější životní zkušeností.
zdroj: 123RF.com

04. 03. 2019

Bezprostředně po úmrtí

Nejprve projdete touto první fází. Můžete být ohlušena a nechápat, že váš blízký už nežije. Postupně s ověřováním reality přichází hluboký smutek. Truchlení je přirozená reakce potřebná k tomu, abyste se vyrovnala se ztrátou. Hluboký žal, kdy člověk neustále pláče, cítí se bezradný, až dezorientovaný, většinou trvá šest až osm týdnů. V té době vás mohou „držet nad vodou“ povinnosti, které musíte vykonat v souvislosti s úmrtím. Je dobré si zvolit kvalitní pohřební službu, která vám se vším pomůže a celý proces vám co nejvíce usnadní.

Ty skončí, ale žal trvá dál. Přichází další fáze – truchlení. I to je naprosto přirozené.

Žal a truchlení je přirozená reakce, nesnažte se ji potlačovat

Každý reaguje na otřes ze smrti blízkého člověka odlišně. Někomu pomáhá zapojit se intenzivně do práce, jiný toho nebude schopen. Truchlení je ale úplně přirozenou reakcí, kterou se člověk snaží vyrovnat s bolestnou událostí. Tento čas odborníci  přirov­návají k horské dráze. V člověku se mohou rychle střídat protikladné pocity: neklid, strach, prázdnota, bezradnost, ale i hněv, vina, zlost, sebelítost, zoufalství nebo pocit nepochopení. Truchlení se může projevit i na tělesné úrovni, svíráním v prsou, bušením srdce, poruchami spánku, nechutenstvím či svalovou slabostí.
Nesnažte se takové projevy násilně popírat, ale ani se v nich utápět. Jen tak se jednoho dne stanou méně intenzivními. Dejte si na čas. Tohle je velmi individuální.

Truchlení má svou úlohu

Hovoří se o čtyřech úlohách truchlení: přijmutí ztráty, prožití zármutku, adaptace ve světě, ve kterém zesnulý schází, citové odpoutání od zemřelého a přijmutí nového vztahu. Jsou-li tyto úlohy zvládnuty, truchlení je u konce. To ale samozřejmě neznamená, že končí smutek nad ztrátou blízkého člověka.

Mlčet nebo mluvit?

Lidé opakovaně dosvědčují, jak podstatná pro ně byla možnost se vypovídat. Pokud zjistíte, že ve vašem okolí není nikdo, komu byste se mohli svěřovat, vyhledejte lidi, kteří prožívají po­dobný zármutek jako vy a třeba si i vyslechnout povzbuzení, jak se z podobné situace dostali jiní. Pokud se svěříte jinému člověku, je dobré, aby vás dotyčný nechal mluvit a nezasahoval do toho. Pokud tahle osoba není ve vaší blízkosti a hledat se vám ji ani nechce, můžete také sáhnout po bloku a tužce a psát si, co cítíte. I tak ze sebe dostáváte to, co je třeba si říct. Co dělat, když truchlení končí? Jít dál!

K TÉMATU  Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Kdy jste z nejhoršího venku?

Cesta zármutkem může být nesmírně dlouhá a těžká. Zpravidla takový proces trvá jeden rok, ale i to je individuální. Za jisté známky konce truchlení se považuje, když vám vzpomínky na zemřelého nepůsobí bolest a nevyvolávají slzy či pocit tlaku na hrudi. Co však přetrvá, jsou vaše vzpomínky a váš vnitřní vztah k zemře­lému. Pocit vděčnosti za to, že druhý byl přítomen ve vašem životě a šel s vámi společný kus životní cesty. Pustit se znovu do života potřebuje čas a je třeba si jej dopřát. Takže nikam nespěchejte…

Máte podobou zkušenost? Chcete poradit druhým nebo je podpořit? Napište nám do diskuze pod článkem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Obyvatelé hlavního města mají nyní další možnost využít přelomového tréninku pomocí elektrické stimulace svalů (EMS), který umožňuje náležitě procvičit 90 procent svalů v těle za pouhých 20 minut. Společnost BodyBody, která tuto unikátní formu péče o tělo nabízí, otevřela v Praze na Karlově náměstí své šesté pražské studio. V České republice je celkem dvanáct BodyBody studií.
Říká se: "jaká matka, taká Katka!" Každý z nás má ve své DNA gen, který ovlivňuje naše vztahy a je jedno jestli přátelské, pracovní nebo vztahové. Jestli vaši předci se často hádali a byli si nevěrní, je velká pravděpodobnost, že to čeká i vás.
Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.
Na české filmové scéně se tato filmová trilogie drží již několik let. Jistě znáte filmy Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a film Homolka a tobolka.
Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.

Výběr článků

Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
„Už to mezi námi není takové, jako dřív. Chybí mi chvíle, kdy jsme neřešili jen pleny, očkovaní, hlídání, opruzeniny, růst zoubků. Náš sexuální život je po narození dítěte na bodu mrazu. Všechno se točí kolem prcka a nemáme na sebe s partnerem už vůbec žádný čas. Jsem uvázaná doma a můj svět je jen pračka, pleny a sporák. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy měla čas umýt si vlasy nebo si udělat nehty. Co máme mimino, jsem pro svou ženu druhé kolo u vozu. Všechno mám na krku já a partner mi s ničím nepomáhá. Moje žena o sebe přestala pečovat.“ Tohle je výčet těch nejčastějších příčin sporů, které vyvstávají po narození dítěte. Poznáváte se v některém z uvedených příkladů? Dnešní článek vás provede nejčastějšími příčinami partnerské poporodní nebo chcete-li rodičovské krize.
Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.

Nepřehlédněte

Co dnes velí hvězdy? Začněte hubnout nebo ozdravovat jídelníček. Dejte si také pozor na uši a krk a chraňte svá záda. Co ještě říkají pro dnešek hvězdy?
Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek