Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Konečná stanice trombóza. Odborník radí, jak této vážné nemoci předejít. Rizikovým faktorem je i sedavé zaměstnání a stres!

Trombóza je název onemocnění, při kterém se v krvi utvoří sraženina a ucpe žílu. Jedná se třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, jehož příznaky nebývají nápadné, ale následky mohou být fatální.

Jak trombóza vzniká?

Trombóza nejčastěji vzniká na lýtkách. U těhotných je vyšší riziko postižení pánevních a stehenních žil. Její příčinou je kombinace genetických předpokladů a vlivu okolního prostředí ve smyslu nezdravého životního stylu, stresu či nedostatku pohybu spojeného se sedavým zaměstnáním, dlouhým cestováním nebo pobytem na lůžku. Následkem jsou chorobné pochody a změny v těle jako poškození výstelky cév, porucha toku krve a vyšší krevní srážlivost.

Trombóza může probíhat i bez dramatických příznaků

Bolest, otok lýtka nebo barevné změny pokožky, to jsou klinické příznaky, které mohou signalizovat, že se vaše tělo potýká s trombózou. V některých případech je spojená s výraznou bolestivostí a otokem celé dolní končetiny. Ale pozor, trombóza je záludná a může probíhat i bezpříznakově, proto i při sebemenším podezření vyhledejte co nejdříve cévního lékaře.

Nejohroženější jsou starší lidé nebo lidé se sedavým zaměstnáním

Mezi rizikové faktory patří především nedostatek pohybu, proto jsou nejvíce ohrožení pacienti se sedavým zaměstnáním a starší pacienti (nad 70 let). „Mezi další ohrožené pacienty patří obézní, omezeně pohybliví, po úrazech, dále s aktivním onkologickým onemocněním, již s předchozí anamnézou hluboké žilní trombózy, hematologickou malignitou, s akutním infekčním onemocněním, či hormonální léčbou. Specifickou skupinou jsou mladé ženy kuřačky s hormonální kontracepcí,“ doplňuje výčet pacientů ohrožených trombózu cévní chirurg Asklepionu MUDr. Radek Vyšohlíd.

Jak se můžeme trombóze vyhnout?

Obecně platí, že zdravý životní styl bez kouření, stresu a s dostatkem pohybu je nejlepší způsob, jak předcházet nejen trombóze, ale i dalším kardiovaskulárním a civilizačním onemocněním. Preventivní používání kompresivních punčoch na dlouhé lety, stání a sezení má také svůj význam. V neposlední řadě je to pak preventivní podávání léků na ředění krve u indikovaných skupin pacientů, například po chirurgických a ortopedických výkonech.

Jak probíhá léčba?

„Léčba hluboké žilní trombózy je založena na zevní kompresi pomocí kompresivní punčochy a na ředění krve. Dříve používané perorální preparáty bylo nutné pravidelně kontrolovat a přinášely řadu negativních účinků, aplikace pomocí injekcí byla zase nepraktická, nepohodlná a bolestivá. Aktuálně jsou na trhu nové typy preparátů, které jsou podávány v tabletách a bez nutnosti pravidelných kontrol účinných hladin léku. Léčba probíhá 3-6 měsíců, v podložených případech i déle,“ vysvětluje Dr. Vyšohlíd.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?
Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Špatný odhad, spěch anebo úplně nová sůl, to jsou důvody, kdy nejčastěji přesolíme jídlo a ruku na srdce, stalo se nám to asi všem. Než vyhodíte jídlo do koše přečtěte si těchto našich 5 rad, jak pokrm zachránit.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Sobota bude ve znamení očisty. Věnujte proto chvíli sobě samotné. Očista duše je základem pro váš klid. A víkend k tomu přímo vybízí. Co ještě byste všechno měly zvládnout?
Při plánování dovolené je jedním z klíčových rozhodnutí výběr mezi all inclusive balíčkem a pobytem na vlastní stravování (self-catering). Každá možnost nabízí odlišný zážitek z dovolené, odpovídající různým preferencím a stylům cestování. Ať už si vyberete hotel, airbnb nebo jiný typ ubytování, budete moci najít řešení, které vám bude nejlépe vyhovovat.
Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.

Výběr článků

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?

Nepřehlédněte

Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek