Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Kdy je zpracování zeleniny ještě vhodnější pro vaše zdraví?
zdroj: 123RF.com

28. 01. 2019

Podle odborníků vám tělo odpoví spíše sníženou imunitou, která může vést k různým typům chřipkových onemocnění. Navíc, látky obsažené v některé zelenině se více rozvinou teprve po tepelné úpravě. Takže nebojte se a zeleninu vařte, duste, pečte.

Italští vědci i čínská medicína přinesli zajímavé zjištění

Již před více než deseti lety proběhl na univerzitě v Parmě výzkum zabývající se maximální využitelností živin ze zeleniny. Vědci zjistili, že vaření ve vodě a páře udržuje obsah antioxidantů v zelenině stejně vysoký, jako v zelenině syrové. U brokolice dokonce vaření v páře zvýšilo obsah rostlinných sloučenin, které mají protirakovinné účinky. V čínské medicíně se učí, že jídlo má na náš organismus termický efekt. Takže když je zima, měli bychom tělo spíše zahřívat. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém. A to platí i pro zeleninu. V létě si dosyta dopřejte listové saláty, nebo saláty z čerstvých okurek, paprik, rajčat a další sezónní zeleniny. V zimě se zaměřte na jinou zeleninu, a nebo tu svou oblíbenou využijte jiným způsobem.

Salát a okurku syrovou, mrkev a brokolici jako teplou přílohu

Mnoho druhů zeleniny využije vaše tělo více, když je tepelně upravíte. Nejen že je stravitelnější, ale také dojde k uvolnění některých vitaminů a antioxidantů, například lykopenu, který chrání lidské buňky, tkáně a orgány. Lykopen obsahují například rajčata a papriky a po uvaření je až pětkrát využitelnější, než v syrovém stavu. Lepší tepelně upravená je také prakticky veškerá kořenová zelenina, mrkev, zelí, brokolice, cibule, špenát nebo červená řepa, která je přímo elixírem zdraví.

Vařená, dušená, grilovaná

Úprava zeleniny by měla být šetrná, aby vám na talíři neskončila rozvařená hmota. Nejlepší je vaření v páře, krátké podušení, pečení, restování nebo grilování. Nebojte se využívat zmrazenou zeleninu. Někteří mají tendenci považovat ji za náhražku čerstvé, ovšem když je zmrazená okamžitě po sklizni až na -18 °C, zůstane jí její typická chuť a dostatek vitaminu C. U některých druhů navíc získáváte jen čistou zeleninu bez odpadu. To platí například pro brokolici či květák, kde košťál, který z čerstvého plodu odstraníte, často tvoří i třetinu obsahu.

K TÉMATU  Hledáte inspiraci pro vaši kuchyni? Zkuste čtyři zdravé a jednoduché veganské recepty, vhodné i do diety!

Fermentovaná zelenina je v zimě ideálním doplňkem

Jestliže budete mít chuť na něco syrového, dejte přednost tzv. pickles, neboli kysané, či fermentované zelenině. V poslední době je velmi populární například korejské kimči, ovšem bohatou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek je obyčejné kysané zelí.

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Leoš Mareš v rámci akce DobroDen opět prokázal svou štědrost a dobrou vůli k pomoci. Tato dobročinná akce, kterou moderátor zahájil v roce 2015, spočívá v tom, že Leoš Mareš přispěje jednou korunou na charitu za každého svého sledujícího na sociální síti Instagram.
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.
Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?
Letos se konal již osmadvacátý ročník hudebních Cen Anděl. Uděluje se celkem čtrnáct ocenění ve čtrnácti kategoriích. Hned tři interpreti získali každý po dvou soškách, takže letošní ročník nemá jasného vítěze.
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?

Výběr článků

I když svou matraci pravidelně udržujete v dobrém stavu, je nutné ji občas i hloubkově vyčistit. Je známo, že spánkem trávíme třetinu svého života, takže byste měli svůj spací prostor udržovat opravdu čistý a voňavý, abyste si dopřáli skvělou noc. Přinášíme vám tipy, jak svou matraci opravdu skvěle vyčistit krok za krokem.
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!

Nepřehlédněte

Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek