Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Aromalampa nebo difuzér? Co je lepší? A jak si jednoduše vyrobit osvěžovače s vůní vašeho domova? Dáme vám návod!

Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.
Vyrobte si své vlastní osvěžovače a vůně s pomocí éterických olejů!
zdroj: 123RF.com

25. 01. 2019

Přírodní éterické oleje jsou základem vůní. Zkombinujte je s dětským olejem!

Stoprocentní přírodní éterické oleje jsou nejkvalitnějším základem většiny osvěžovačů pro váš domov. Můžete vybírat z nepřeberného množství vůní a také třeba podle sezóny. Kdykoli se hodí eukalyptus, borovice, smrk a podobná vůně, která osvěží vzduch. V zimě je doplňte například skořicí, badyánem, citrusy, vanilkou či muškátovým oříškem.  Na jaře sáhněte po bergamotu, jasmínu nebo myrtě. V létě se osvědčí svěží vůně limetky, máty, levandule či růže. Na podzim to může být například rozmarýn, tymián nebo mateřídouška.

Jsou prospěšné vašemu zdraví i psychice

Éterické oleje můžeme různě kombinovat. Vyzkoušejte si dohromady například vanilku, pomeranč, koriandr, kardamom, nebo třeba levanduli, citron a majoránku. Pokud si přečtete o účincích jednotlivých rostlin na lidské zdraví, můžete prostřednictvím vlastních osvěžovačů ovlivnit tělesné funkce, psychiku i emoce členů domácnosti. Éterické oleje působí především preventivně, navozují dušení pohodu a obnovují rovnováhu těla. Předejdete tak stresu, pomůžete dobrému spánku a odpočinku po náročném dni.

Je lepší aromalampa nebo difuzér?

Vyzkoušejte několik jednoduchých způsobů, jak si domácí vůni vyrobit. Nejprve si zakupte ve speciální prodejně olejíčky, které vám voní, a které se dají  vzájemně kombinovat. Jednoduché je pořídit si aromalampu a nad tepelný zdroj (svíčku) nakapat do mističky několik kapek vybraného oleje. Ale lampu nemůžete nechat hořet, pokud nejste doma, tak si vyrobte takové, které mohou vonět celý den. Na difuzér použijte užší skleničku nebo vázičku. Nakapejte 40 kapek vybraného olejíčku a dolijte neparfemovaným dětským olejem. Vložte bambusové nebo ratanové tyčinky, aby byly do poloviny ponořené v oleji.

Skleničky plné vůní!

Do menší zavařovací skleničky nasypte půl sáčku sody a nakapejte asi deset kapek vybraného olejíčku. Na skleničku dejte víko, v němž uděláte hřebíkem několik otvorů. Jednou za čas jen přidejte pár kapek, aby se vůně oživila, a jednou za měsíc vyměňte sodu za novou. Ve skleničce si můžete vyrobit také gelový osvěžovač. Na dno sklenice nakapejte asi 35-40 kapek éterického oleje. Svařte čtvrt litru vody, do které vmícháte v množství podle návodu neochucenou želatinu. Přilijte čtvrt litru studené vody a lžičku soli. Směs nalijte do připravených sklenic a promíchejte. Můžete také použít potravinářské barvivo, kterým želatinu obarvíte, nebo do směsi přimíchat koření, které bude zároveň zdobit – například kousek skořice, sušený pomeranč, hřebíček, badyán.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Není žádným tajemstvím, že poslední roky jsou pro každého z nás náročné, což se podepsalo jak na zdraví fyzickém a psychickém, tak i na partnerských vztazích. Mnoho párů prožilo „křest ohněm“, některým vztah vydržel, jiným ne. Dopady pandemie se nevyhnuly ani hereckým hvězdám.
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?
Zdravá a svěží pleť, to je bezpochyby priorita Francouzek. Chcete se naučit pár jejich jednoduchých triků a mít pleť krásnou a svěží?
Letní měsíce svádí k tomu oblékat se poněkud spořeji. Muži oblékají kraťasy a tílka, ženy zase sukně, topy, nebo šaty na ramínka. Pokud se trápíte s nepříjemnými a nevzhlednými tukovými polštáři v oblasti podpaží a zad, pak můžete pociťovat při odhalování stud. Abyste si opět věřili a byli hrdí na svou postavu, zacvičte si pár těchto cviků, které podpoří redukci tuku ve výše zmíněných partiích.
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Když se pleťové póry ucpou nečistotami a přebytečným kožním mazem, začnou se černé tečky objevovat rychleji než houby po dešti. Co na ně platí? Zapomeňte na drahou kosmetiku, pár účinných zbraní máte doma! A ke všemu jsou za hubičku…
Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.
Agáta Hanychová opět sklízí sladké plody lásky! Po bouřlivých vztazích se vrací do manželského klubu, tentokrát s bývalým partnerem Miroslavem Dopitou. Jejich tajemná svatba rozproudila vlnu spekulací a gratulací. Co vedlo k tomuto překvapivému obratu a jaké tajemství ukrývá nový začátek Agáty? Je Agáta opět těhotná?
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Rozchod může být komplikovaný a emotivní proces, avšak někdy přesto zůstává láska mezi lidmi i po konci vztahu. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje této citlivé situaci, kdy i přes rozhodnutí o rozchodu zůstává mezi bývalými partnery láska. Prozkoumáváme možnosti, jak s tímto paradoxem pracovat, jak najít rovnováhu mezi uzavřením minulosti a udržením vzájemného respektu a lásky.

Výběr článků

Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Stres a neustálý tlak na výkon v práci, strach ze selhání a z toho, že nebudete schopna dostát požadavkům okolí. To jsou některé z faktorů, které vedou u mnoha dříve výkonných a schopných lidí ke stresové poruše, známé jako syndrom vyhoření. Jak ho poznat a jak jej řešit?

Nepřehlédněte

Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.
Připravit vše potřebné pro dítě na dva týdny do malého kufříku je velmi složitá věc. Proto bychom se měli při balení snažit, aby dítěti nic nechybělo, ale aby v kufru nemělo ani zbytečně moc nepotřebných věcí. Existují seznamy věcí, které si na letní tábor má dítě vzít, ale co opravdu potřebuje a bez čeho se neobejde? Vezměte si papír a tužku a sepište si seznam.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek