Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Seriálová nostalgie. Televizní seriály z doby totality se stále vysílají, a dokonce jsou v oblibě mladších diváků! Jak to?

Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
České televizní seriály z období totality jsou fenomén
zdroj: 123RF.com

21. 01. 2019

Příběhy lidí, profesí a událostí nikdy nezevšední

Televizní seriály natáčené do poloviny 90. let měly vždy konec v dohledu. Většinou mívaly šest až třináct dílů. Příběhy jednotlivých postav tak nebyly na počátku natáčení jen ve vizích scenáristů, jako v dnešních nekonečných seriálech. Často ani herec neví, zda jeho postava za několik týdnů nebo let „zemře“, „odjede pracovat do daleké země“, nebo prostě jiným způsobem ze seriálu vypadne. Seriál byl uceleným dílem, buď speciálně napsaným pro televizi, nebo na motivy nějaké knihy. Herec se tak hned při angažování dozvěděl celý svůj osud. Měl jednodušší práci, protože mohl svou figuru příslušně vystavět a přemýšlet o ní jako o celku, ne jako o někom, kdo neví, co udělá zítra. To se určitě odrazilo v jeho výkonu. A možná i ta konečnost seriálu a komplexnost postav je něčím, co diváky stále přitahuje.

Renomovaní tvůrci i významní herci

Častými tvůrci scénářů byli významní spisovatelé a dramatici Jaroslav Dietl, Jiří Hubač, Oldřich Daněk či Otto Zelenka. Střídali se režiséři Zdeněk Podskalský, František Filip, Karel Kachyňa, Jaroslav Dudek, ale také Václav Vorlíček a další, kteří se věnovali dětským sériím. Obsazováni byli nejznámější herci, tak můžeme zhlédnout výkony Marie Rosůlkové, Dany Medřické, Zdeňka Řehoře, Jany Štěpánkové, Eduarda Cupáka, Daniely Kolářové, Vladimíra Ráže, Ivy Janžurové, Radoslava Brzobohatého a mnoha dalších. Hudba byla zadávána špičkovým skladatelům, jako byli Jiří Malásek, Jiří Bažant, Petr Hapka, Karel Svoboda, Ladislav Štaidl, Jindřich Brabec nebo Karel Krautgartner.

Ne všechny byly politické

Mnoho seriálu prolínala politika. Pokud se chcete podívat na reálný život za socialismu nebo idealisticky zdůvodněné jednání „správných komunistů“, pusťte si například Muže na radnici nebo ještě lépe Okres na severu. V Třiceti případech majora Zemana najdete od každého něco, bohužel, místo detektivních zápletek převládla jednoznačně politika. Seriál je však dobrým příkladem, jak se dá dobře zkreslit historie, například Mimikry o skutečném únosu letadla do SRN s paralelou na proces se skupinou The Plastic People of the Universe. Jestliže se chcete jen pobavit nebo si filmově připomenout historii, koukněte se na F. L. Věka, Hříšné lidé města pražského, Cirkus Humberto nebo Návštěvníky.

K TÉMATU  Vánoce v práci? 5 rad, jak to zvládnout

Proč se tedy dívat?

Že je takový seriál odrazem své doby, je samozřejmé. I proto mohou být tato díla dobrou školou života, která bystrým divákům odhalí z totalitní éry více, než desítky odborných knih. Na webových stránkách České a slovenské filmové databáze si k nim můžete přečíst komentáře, které to dokumentují. Za všechny jeden z nich k seriálu Zákony pohybu z r. 1978: „…ale proboha – tohle o sobě soudruzi natočili? Vždyť to ukazuje zcela perfektně, jak ten systém fungoval. Alibismus, faleš a neschopnost, nekompetentnost a plánované hospodářství. Když tohle vidí člověk, který v tom žil jenom chvíli, nechápe, jak to, že se ten systém ekonomicky mohl udržet tak dlouho.“

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte potíže s vysokým cholesterolem? Trápí vás kožní vyrážky nebo ekzémy? S tím vám může pomoci strava, která je sice bez barvy, ale to jí na účinnosti vůbec neubírá. Co si tedy servírovat pravidelně?
V Mexiku mají na propagaci svého mléka Alpura osvědčený recept, a tak není pro místní nic neobvyklého, když mezi regály rozjede svojí show tancující kráva. Před obchodem na ulici nebo uvnitř prodejny předvádí svoje kreace a baví nebo udivuje všechny, kteří se ocitnou v dosahu.
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?
Vpravo, vlevo nebo raději zůstat, kde jsem? Umíte se jasně rozhodovat, kudy se v životě vydat? Nebo občas tápete a zvažujete? Jak se naučit rozlišovat vlastní cestu a naslouchat svému srdci?
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.

Výběr článků

Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.

Nepřehlédněte

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek