Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Mrkev a zrak, 3 litry vody denně a další omyly a mýty, kterým stále věříme. Pojďme si v tom udělat jednou provždy jasno!

Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Jaké jsou časté omyly a mýty, kterým věříme?
zdroj: 123RF.com

16. 01. 2019

Špenát má spoustu železa

Dnes už se ví, že tomu tak není, ale tento mýtus je starý více než 150 let. A i když byl v 30. letech minulého století vyvrácen, špenátománie trvala, i díky kreslené postavičce Pepka námořníka, až do 90. let.

Mrkev bystří zrak

Traduje se, že dokonce zabraňuje vzniku šerosleposti, a protože obsahuje beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, můžete pravidelnou konzumací ovlivnit kvalitu vašeho zraku. Není tomu tak.  Mrkev je sice zdravá, ale více vitaminu A mají například špenát, zelí nebo hlávkový salát.

Vypijte alespoň tři litry vody denně

Pitný režim takto nefunguje.  MUDr. Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu uvádí, že člověk denně v průměru vyloučí asi 2,5 litru vody. Organismus si zpětně vytvoří třetinu litru v těle metabolickou činností a vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) musíme do těla dodat přímo ve formě tekutin. Jiní odborníci udávají, že příjem má být 0,5 l na každých 15 kg hmotnosti. A pozor – mýtem také je, že do spotřeby se nepočítá káva, čaj, víno a podobné tekutiny. Každá tekutina se počítá.

Zdravé stravování znamená jíst pětkrát denně

Také tento mýtus už je překonaný. Výživoví specialisté, jako například ing. Petr Havlíček, konstatuje, že jíst pětkrát denně je nepřirozené. Normální člověk jedl dříve dvakrát až třikrát denně a rozhodně nekonzumoval bohatou snídani a chudší večeři, protože by umřel. Dříve byly snídaně menší a rychlejší, protože člověk odcházel na pole pracovat. V poledne si dal namazaný chleba a večer, po těžké manuální práci, snědl polévku s hlavním jídlem. Nevýhodou častého jídla je přetěžování trávení a slinivky.

Poslední denní jídlo v 17 hodin

Večeřet v 17 hodin je také další „dietní“ mýtus. Pokud chodíte spát například krátce před půlnocí, určitě vám bude při cestě do postele kručet v břiše, a to kvalitnímu spánku nepomůže. Odborníci se shodují, že večeře by měla být asi 3 hodiny před spaním.

K TÉMATU  Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Jeden psí rok je sedm lidských

A nakonec něco o našich zvířecích přátelích: výpočet jeden rok člověčí krát sedm je velmi zjednodušený a neodpovídá jednotlivým stadiím života psa. Odborníci počítají první rok života psa za 16 lidských, druhý rok se připočte osm let a potom je možné počítat, že každý rok psa vydají za čtyři roky lidského života. Přitom čím větší pes, tím rychle stárne. Takže náš bišonek, kterému je dvanáct let, by jako člověk byl přibližně sedmdesátiletý, ale kamarádova bordeauxská doga by ve stejném věku už byla více než stoletá.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!
Období prázdnin a letních dovolených je už definitivně za námi. Přestože meteorologové slibují poměrně slušný podzim, sychravé dny spolu s deštivým počasím už nedočkavě klepou na dveře. Pokud vám zbývá ještě pár dnů dovolené nebo prostě máte chuť vyrazit někam na teplem, rozhodně se vám budou hodit naše tipy na hřejivou podzimní dovolenou.
Peníze nerostou na stromech, ale i kdyby rostly, bylo by hloupé odmítat příležitosti k výhodnému nákupu. Pokud rádi utrácíte v e-shopech, následující tipy uleví vašemu rozpočtu. Prozradíme vám, jak v e-shopech šetřit a nemuset přitom slevit z kvality zboží. Internet je neuvěřitelně spletité bludiště a najít tu nejlepší nabídku je mnohdy velmi náročné. Někdy člověk stráví celé hodiny prolézáním virtuálních regálů, než se objeví ta správná. Zdaleka nejhorší jsou však tzv. impulzivní nákupy, právě mohou peněženku řádně provětrat. Naštěstí se můžete řídit poměrně jednoduchými pravidly, díky kterým se vlk nažere a koza zůstane celá – nakoupíte ke své spokojenosti, ale nebude lamentovat nad extrémní útratou. Jdeme na to!
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Existuje tolik různých způsobů, jak si s rodinou vyrobit vlastní ozdoby. A při jejich tvorbě můžete využít spoustu různých materiálů! Každý jistě máme doma třeba nějaký přebytečný papír, že ano? Máme pro vás jednoduché vánoční ozdoby, které si dnes večer můžete s dětmi vytvořit.

Výběr článků

Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.
Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Dnes a denně je naše pleť zatěžovaná nepříznivými vlivy. Ať už se jedná o nánosy make-upu nebo nečistoty z ovzduší, to vše naší pokožce příliš neprospívá. A to nejen v jejím jádru, ale i zvenčí. Dost často pak dochází ke zhrubění pokožky, která získává našedlý tón, ovšem nechybí ani vydatně ucpané póry.

Nepřehlédněte

Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek