Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Viróza a chřipka. Poznáte mezi nimi rozdíl? Každá je trochu jiná. Jak se účinně léčit v konkrétním případě?

Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Viróza nebo chřipka?
zdroj: 123RF.com

14. 01. 2019

Rozeznat jedno od druhého je důležité. Zatímco při nachlazení, respektive viróze, se můžete cítit pár dní hůře, léčba chřipky může trvat i několik týdnů. K chřipce se mohou přidat také další komplikace, jako je zápal plic, takže je někdy nutná i hospitalizace.

Lehčí viróza

Viróza je obecný název pro infekci v těle, způsobenou virem. Jednoho rána se probudíte, hlavu máte jako střep a celé tělo vás bolí. Když se k tomu přidá rýma, pálení v krku nebo zvýšená teplota, neměly byste pár dnů vycházet z domova a zůstat v klidu, dokud příznaky nepominou.

Chřipka

Projevuje se náhle a rychle vysokou teplotou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů, malátností a suchým kašlem. Chřipkové viry se nejčastěji přenášejí vzduchem formou kapénkové nákazy, takže zdravý životní styl vám může pomoci, ale nikdy vás naprosto neochrání.

Jak se nejlépe léčit?

Zpočátku se může zdát, že návštěva lékaře není nutná, a může to tak být. S lehčí formou virózy se tělo umí vypořádat samo, když mu trochu pomůžete. Při zvýšené teplotě užijte léky na snížení teploty, vařte si bylinkové a ovocné čaje, například z lípy, jitrocele, šalvěje nebo šípku. Na škrábání v krku přidejte med. Tělo mobilizujte k boji potnou kúrou, teplou koupelí s tymiánovým nebo šalvějovým výtažkem. Zahleněné průdušky uvolníte obličejovou napářkou s heřmánkem nebo tymiánem. Jezte lehká jídla, zvyšte konzumaci ovoce, doplňte vitamíny.

Pokud však vysoké teploty přetrvávají více než tři dny, nerozvine se rýma, která je u virózy běžná, ale přidá se suchý kašel, půjde zřejmě o jeden z chřipkových virů, nebo nastoupila na oslabený organismus infekce bakteriemi. V tom případě se nestyďte navštívit lékaře, který může stav zvládnout nasazením antibiotik.

Nesnažte se být hrdinky a virózu přechodit!

Některé z nás se zvláště v práci a mezi přáteli chlubí, že virózu přechodily. Jsou přece v zaměstnání nepostradatelné. Vůbec si neuvědomují, že viry jsou vysoce infekční, s takřka 100% přenosem na další osobu. A tak za dobu svého hrdinného pobytu v zaměstnání zřejmě nakazily své (oslabené) spolupracovníky, lidi v obchodech, v restauraci nebo hromadné dopravě.

K TÉMATU  Mít teď větší hlad neznamená něco špatného. Je třeba jen zvolit jiný druh stravy! Vyměňte letní jídelníček za podzimní. Proč a jak?

Navíc, neléčená viróza nebo chřipka může způsobit závažnější onemocnění, které může skončit i smrtí. V ČR si virus chřipky vyžádá ročně cca 2000 lidských životů, jak následkem samotné infekce, tak v důsledku infekce, k níž se přidá další onemocnění, nebo se pacientovi zhorší jeho chronická nemoc, například cukrovka, astma, hypertenze a další.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Spa Hotel Děvín uprostřed Slavkovského lesa nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou.
Agresivita zahrnuje komplex jednání, které patří do lidské společnosti. Nelze ji ze života vyloučit, protože má nejen své negativní, ale také pozitivní stránky. Pomáhá nám přežít i překonat různé překážky. Pokud se však projevuje ve formě destrukce a násilí, do společnosti nepatří.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?
Tu a tam každý z nás dostane chuť na dobrý koktejl. Jenže… Když se snažíte nějaké to kilo shodit nebo si chcete udržet štíhlou linii, máte logicky trochu zábrany. Nebo výčitky. Ostatně alkohol zrovna patří k nápojům, kterým bychom se pro štěstí své váhy měli vyhýbat. Ovšem naštěstí ne tak docela.
Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.
Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!

Výběr článků

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.

Nepřehlédněte

Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek