Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Rozhodly jste se od ledna hubnout? Co začít jednou správně? Tak si dejte si pozor na poradny, změny váhy a tyto další škůdce!

Téměř každá žena touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout, jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů, kterou platí za drastické shazování kilogramů nebo nepochopené hubnoucí praktiky, je ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou pro vždy správně? Poradíme vám, jak na to!
Při hubnutí si nedávejte striktní zákazy!
zdroj: 123RF.com

Metod, jak zhubnout, je celá řada. Předem je třeba nalít si čistého vína – zaručený výsledek neslibuje ani ta nejlepší dieta. Přesto existují obecné rady, jak si dopomoci k lepší kondici a nižší váze, aniž byste si ničily zdraví nebo se musely obávat návratu váhy na původní hodnotu. První radou je přijmout fakt, že hubnete. Nastavit se tak v hlavě a věřit tomu, že to dokážete. Hned pak přichází na řadu uvědomění a sledování vlastního těla, co chce a co potřebuje. Neřiďte se striktními zákazy a chvalte se i za malé úspěchy. 

Při hubnutí se neřiďte poradnami

Ačkoli poradny slouží k lepší informovanosti o způsobu a návodu na hubnutí, mohou vám způsobit více problémů, než si myslíte. Kromě toho, že co poradna, to jiný názor, o odbornících ani nemluvě, každý člověk je jiný. Aby odborník mohl fundovaně odpovědět na vaše dotazy, měl by znát vaši celkovou anamnézu. Co pro jednoho platí, druhému může uškodit. A tak striktní dodržování rad odborníků vám vysněnou váhu nemusí přinést. Dalším důvodem je vaše vůle. Za neúspěchem nemusí nutně stát jen špatná rada odborníka na hubnutí, ale vaše špatná následná interpretace nebo dokonce nedůsledná realizace těchto rad.

Rada: Místo poradny raději navštivte odborníka, který vám připraví dietní jídelníček na míru a vezme v patrnost váš konkrétní zdravotní stav a váhovou situaci. Řada problémů s váhou souvisí s psychikou, a v těchto případech nemusí být dieta, ani pravidelný pohyb, východiskem ze svízelné situace. Komplexní lékařská prohlídka zahrnuje klasické interní vyšetření, ale i biochemické, metabolické, případně psychologické apod. Po vyhodnocení výsledků odborník stanoví vhodný redukční program, který zahrnuje i doporučené pohybové aktivity. Nepodceňujte proto osobní návštěvu nutričního poradce, dietologa nebo praktického lékaře.

K TÉMATU  Střevní potíže při cestování: Jak se jim vyhnout obloukem?

Pozor na prudké změny váhy

Velkým zabijákem ideální postavy jsou rychlé změny váhy. Zaručeně platí varování: Hubnete-li rychle, kila se vám rychle vrátí zpět. Chce to tedy trpělivost. Čím pomaleji budete hubnout, tím déle a jistěji si kilogramy následně udržíte.

Rada: Ideální rychlost hubnutí je zhruba do 1 kilogramu za týden.

Zbavte se tuků a ne svalů!

Je zásadní soustředit se na hubnutí tuků, nikoli svalové hmoty. Řada žen hubne tak, že se nejprve „odvodňuje“. Mají radost, že váha jde rychle dolů, ale přitom jim poměr tuku v těle zůstává stejný. 

Rada: Aby tělo hublo tuky, je třeba mít sestavený vyvážený jídelníček na míru. Rozhodně nepomohou přípravky na hubnutí a jiné reklamní chytáky. To jsou jen berličky a často přispějí k jojo efektu. Hubnout bez námahy nelze, a proto vás čeká i nějaké to odříkání a pěstování tvrdé vůle. Výsledek ovšem bude stát za to.

Motivujte se, spolubojovnice!

Vůle hraje v hubnutí zásadní roli. Proto, aby se vám ji podařilo zlomit, je dobré vyzbrojit se stejně odhodlanými spolubojovnicemi, které chtějí také zhubnout nebo ozdravit svůj životní styl. Domácí a jiní odpůrci mohou naopak vaši snahu snadno překazit.

Rada: Zdržujte se ve společnosti stejně motivovaných lidí. Seznamte se s novou kamarádkou na nějaké cvičební hodině nebo v posilovně. Najděte si hubnoucí společníky na sociálních sítích, nebo do svého nového zdravého životního stylu zapojte celou svou rodinu, a motivujte se navzájem.

Než začnete s hubnutím, stanovte si nějaký reálný cíl. Pokud to opravdu myslíte se svou postavou a zdravím dobře, pak vězte, že tohle nebude dieta, ale doživotní styl! Jen tak se vám totiž podaří dosáhnout toho, co jste si vytyčily, a váhu si udržet.

K TÉMATU  Deset neuvěřitelných hlasů v britské talentové show The Voice 2019

Tak držíme pěsti!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
Silvestr je čas oslav, radosti a společenských setkání, a otázka alkoholu a jeho role ve společenském kontextu může vyvolat rozporuplné pocity. V dnešním článku na Dámské Lize se zamýšlíme nad tématem pití alkoholu během silvestrovských oslav, zejména v pracovním prostředí. Přinášíme vám přehled možností, etikety a důležitých aspektů, které byste měli vzít v úvahu, abyste si mohli s kolegy připít k novému roku s respektem a uvědoměním.
Ekologie se v současné době klade na první místo. Svůj podíl na tom má zjištění, že stojíme za rychle se oteplující planetou nebo že naším přičiněním mořští živočichové nežijí tak dlouho, jak by mohli, neboť se zamotají do plastových odpadků. Kromě toho, že se spustila řada kampaní bojujících proti plastům a proti nadměrné konzumaci masa, dostaly se také do popředí přírodní úklidové prostředky. Jinými slovy jsme se opět navrátily do minulosti.
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Ten pocit, když na pásu ne a ne se objevit vaše zavazadlo. Nepotěší nikoho. A dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Každý rok se ztratí až 25 milionů kufrů. Co máte dělat, když se tato nepříjemná situace stane vám?
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme jen citlivější na určité podněty. V každém případě je pravdou, že čím dál víc přibývá lidí trpících úzkostí bez ohledu na věk či pohlaví. Právě z toho důvodu se prakticky neustále objevují různé způsoby, které mají příznaky úzkosti o něco zmírnit. Asi tak jako novinka v podání šperků proti úzkosti, které se v posledních měsících staly trendem. Vážně ale fungují? To zkusíme rozlousknout.
Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu

Výběr článků

Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Proti chřipce se můžete dát očkovat a v případě, že nemoc propukne, lze vsadit na běžně prodávaná syntetická léčiva. Zkusit ale můžete bylinky i sílu přírody.
Špatný odhad, spěch anebo úplně nová sůl, to jsou důvody, kdy nejčastěji přesolíme jídlo a ruku na srdce, stalo se nám to asi všem. Než vyhodíte jídlo do koše přečtěte si těchto našich 5 rad, jak pokrm zachránit.

Nepřehlédněte

Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek