Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Mít teď větší hlad neznamená něco špatného. Je třeba jen zvolit jiný druh stravy! Vyměňte letní jídelníček za podzimní. Proč a jak?

Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
podzimní jídelníček
Zdroj: 123RF.com

08. 10. 2018

Proč podzimní jídelníček?

Nebojte, není to nic nenormálního mít teď víc hlad než jste měly během teplých dnů. Teploty venku zkrátka velí trochu víc jíst a hlavně jinak. Co vyměnit tedy za co, abyste se cítily dobře?

Čerstvé za teplé

Díváte se v obchodě na rajčata a říkáte si, že na ně ale vlastně nemáte chuť? Už totiž tolik ani nevoní, stejně jako okurka, paprika… Sáhněte proto po sezónních záležitostech: dýni, řepě, celeru, petrželi, batátům apod. Duste, pečte, zapékejte. Přidávejte více i cibule, česneku. Dostaňte do této zeleniny teplo, které pak bude díky tomu i ve vašem těle.

Více kořeňte

“Zatímco v létě je koření spíš nežádoucí, protože zvyšuje tělesnou teplotu, v chladných je to naopak,” uvádí expertka na výživu Lada Nosková. Takže šup přidat do jídla trochu víc kari, zázvoru, skořice, kardamonu… Skvěle působí i při nachlazení, zaženou viry a bakterie z těla.

Méně chlazených

Jogurty, cottage, sýry – tedy mléčné výrobky tělo hodně zachlazují, proto je raději kombinujte s něčím teplým, třeba palačinkou, tousty, brambory. A jezte je trochu méně, spíš zkuste třeba fazolové pomazánky, křenové, z řepy, mrkve…Chleby nahřívejte, opékejte, toustujte. Nové chutě, nové zážitky.

Místo limonád čaje

I pitný režim uvítá změny, jestli jste v létě frčely ve fresh šťávách, chlazených limonádách i drincích, je čas na dobré čaje, kořeněné kávy, červená vína. A led nechte zase na léto.

Přidejte tuk

Ano, je potřeba, protože tělo se nějak musí chránit. Jezte více ořechů (ráno, ne večer), sáhněte po lososovi či hovězím, přidávejte na kvalitním tuku – olivový, sezamový…, nikoli tučných sýrech či salámech, pochutinách. Ať zase po zimě nemáte o pět kilo navíc. Chce to jít na změny chytře, třeba i přes aplikace, které vám řeknou, kolik má být váš energetický příjem.

K TÉMATU  Jedny z nějtěžších písní, které zazněly v The Voice. Chcete cítit husí kůži?

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.
Blíží se váš svatební den? Ten je třeba chystat už od chvíle, kdy řeknete při zásnubách své “ano”. Ta nejkrásnější místa na svatbu jsou totiž brzy rezervována. Teprve po rezervaci termínu a místa přichází čas na tvorbu svatebních oznámení. Kdy je poslat a na co si dát pozor?
Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Bojíte se, že se z vás při vstupu do posilovny stane nasvalená mužatka? Tak klid. Takhle to vážně nefunguje. Ale jestli chcete zpevnit tělo, je to potřeba.
Zastřešené stání pro vůz má několik výhod. Tou hlavní je ochrana vozu před deštěm, kroupami nebo sněhem. Odpadá tak i ranní škrábání skla. Garážový přístřešek ale umožní i vaše suché a pohodlné vysednutí a naopak, stejně jako vyložení kufru. Přístřešek lze obvykle sladit s exteriérem domu, a nejčastější variantou na materiál jsou dřevěné trámy. Krytina může být stejná, jako na střeše domu, z tašek, ale používá se taktéž plech nebo světlopropustný plast či sklolaminát.
Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.

Výběr článků

Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Tato unikátní chata má skleněnou střechu i stěny, takže usínáte v teple, a přitom přímo pod hvězdnou oblohou a polární září. Panorama Glass Lodge se nachází 30 minut jízdy od Reykjavíku k pobřeží Grónského moře. Hned u chaty stojí vířivka, ze které se můžete kochat islandskou krajinou. V malé komfortní chatě najdete pohodlnou koupelnu i kuchyňku s jídelním stolem. Za noc pro dva v tomto islandském obydlí zaplatíte téměř 9000 korun, a mají tu i internet. Tenhle útulný úkryt vám ale může posloužit jak inspirace pro vaši vlastní chatu v přírodě. I s takto malým prostorem se dá pracovat a vytvořit něco kouzelného.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?

Nepřehlédněte

Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek