Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Léčivé bylinky příznivě ovlivní váš organismus. Hlavně je nemíchejte! Které se teď vyplatí sbírat a jak pomohou?

Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?
Léčivé bylinky
zdroj: 123RF.com

26. 09. 2018

Kostival lékařský – kořen

Je vynikající při hojení zlomenin, zánětech kostí, vaziva a žil, natržených svalech, sraženinách a krevních podlitinách, zkrátka při bolestech kloubů, kostí, šlach a svalů a tzv.hlubokých zánětech.
“Kostival používejte vždy na noc ve formě masti – potřebuje na práci klid,” radí bylinkářka Kateřina Bílková, která pro vás uvedené bylinky vybrala.

Jeřáb ptačí – plody

Vysoký obsah vitamínu C a proto jej využívejte při léčbě chřipkových onemocnění. Plody jsou mírně močopudné, působí velice dobře na mírnění bolestí kloubů, při revmatických nemocech a dně, také při zahlenění a zánětu průdušek. Syrové plody se užívají jako projímadlo, ale tepelnou úpravou a sušením se tato schopnost ztrácí.

Náš tip: Recept na jeřabinové víno
Čerstvé trochu rozmačkané jeřabinky dejte do vhodné nádoby a zalijte přibližně objemově dvojnásobným množstvím čistého bílého vína. Nechte macerovat 2-3 týdny, občas protřeste. Přeceďte, pijte ráno a večer po 1 dcl.

Růže šípková – plody

Šípek je přímo přírodní celaskon. Zásobárna vitamínu C. Na co funguje? Na chřipku, nachlazení, onemocnění cév a celkové posílení organismu. Vysoký obsah vitamínu C se rychle ztrácí, a proto sbírejte každý rok čerstvé.

Jak správně připravit čaj ze šípku? Dávku sušených šípků namočte do studené vody a nechte přes noc macerovat, ráno pouze zahřejte těsně před bod varu a přeceďte do šálku. Čaj bude velmi chutný, zlatavé barvy a plný vitamínů.

Dobromysl obecná – nať s květem

Jedinečná bylina, která čistí zahleněné plíce, pomáhá při suchém kašli, uklidňuje, posiluje organismus a zlepšuje krevní oběh atd. Je to bylinka, která povzbuzuje a všeobecně zlepšuje náladu. Ve středověku selky přidávaly dobromysl sekáčům do jídla během žatvy, aby je chránila před uštknutím hadem a aby si uchovali dobrou mysl, ale hlavně chuť do práce.

K TÉMATU  Jak předejít krizi, když svou práci vykonáváte práci z domova

Vřes obecný – nať s květem

Sbírejte horní polovinu natě s květem. Poskládejte do svazečků a sušte co nejrychleji na stinném místě. Čaj pijeme při zánětech močového měchýře a při zvětšené prostatě, dále při onemocnění ledvin, při revmatismu a při horečce.

Jak s bylinami zacházet?

Rozhodně je dobré je nemíchat,” radí Kateřina Bílková a dodává, že je dobré vždy zůstat u jedné, protože třeba některé mají tak široký záběr účinků, že umí pomoci ve všech směrech. Není třeba proto dělat čaj z 15 bylin, stačí jedna.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Ani letošní léto se neobejde bez tradičních vln veder. Pro letošek meteorologové navíc předpovídají, že teploty mohou být extrémní. A ne každý si může nainstalovat klimatizaci, která by proti vedrům účinně pomohla. Jak si tedy poradit i bez klimatizace a náročných investic? Jak správně větrat v horkém bytě a čím nejlépe stínit?
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Je skvělé, že máme v dnešní době možnost koupit dětem vše, co jim na očích vidíme. Až si ale zkusíte společně s nimi vyrobit nějakou tu vychytávku do pokojíčku z obyčejného kartonu, uvidíte, jak si takovou tvořivou chvilku opravdově vychutnáte. Vyrobte si společně hračky!
Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.

Výběr článků

Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Střelci, jakožto jedno z ohnivých znamení, dokáží být neuvěřitelně spontánní a jsou to právě oni, kteří vám bez obalu řeknou naprosto vše, ať se vám to líbí či nikoliv. Oni věci nefiltrují. Se Střelci bývá velká zábava, často jsou proto obklopeni hromadou lidí a přátel. Mají nadstandardní konverzační schopnosti a své okolí umí vysoce zaujmout a inspirovat, aby žili svůj nejlepší možný život.
Správné řízení energie může být klíčem k dosažení osobního i profesního úspěchu. Tento článek vás provede zásadami energy managementu, které vám pomohou efektivně využívat vaši energii, zvyšovat produktivitu a udržet si duševní i tělesné zdraví. Naučíte se, jak rozpoznat momenty, kdy je vaše energie na vrcholu, a jak je využít pro vaše nejdůležitější činnosti, zatímco se zároveň naučíte, jak doplňovat své zásoby energie pro udržitelný výkon bez vyhoření.

Nepřehlédněte

Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek