Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Manuál kojení: které potraviny zlepšují produkci mléka? A jak je správně načasovat, abyste vy i miminko dostali to nejlepší?

Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!

15. 08. 2018

15. 08. 2018

Kojení je nejpřirozenějším a nejlepším způsobem výživy novorozence. Mateřské mléko obsahuje vše důležité pro nastartování imunity dítěte během prvních měsíců života, přičemž se podílí i na jeho správném vývoji a růstu. Co když ale jeho produkce poněkud vázne? Řešením mohou být tyto potraviny, jež podle odborníků značně přispívají ke zlepšení laktace. O kterých přesně je řeč?

Ovesné vločky jako parádní snídaně. Pro oba

Zatím jste vločkám nepřišla na chuť? Tento obilný výrobek je vřele doporučován těm, které se během těhotenství potýkaly s cukrovkou. Kromě toho, že vločky podporují „výrobu“ mateřského mléka, obsahují také spoustu vlákniny. Ta se vaším prostřednictvím dostane do stravy vašeho maličkého a pozitivně ovlivní jeho trávení.

I bylinky lze považovat za své spojence

Slyšela jste, že během kojení jsou bylinky tabu? To rozhodně neplatí pro všechny. Na tvorbu a kvalitu mléka působí výborně třeba kmín, fenykl a anýz. Čaj si připravíte tak, že smícháte zmíněné přírodní poklady v poměru 1:1:1. Jednu lžíci směsi následně přelijte půllitrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Pak už zbývá jen scedit a popíjet po doušcích. Nutno podotknout, že tento nálev je vhodné připravovat čerstvý každý den.

Mrkev není dobrá jen pro oči

Syrová, dušená nebo vařená? Ať už si na mrkvi pochutnáte v jakékoli podobě, vaše kojení to ovlivní jen pozitivně. Tento druh zeleniny je doslova napěchován vitaminem A, který stimuluje laktaci a podporuje zdraví pokožky, což může urychlit hojení popraskaných bradavek. Pokud preferujete raději mrkvovou šťávu, i ta se samozřejmě počítá.

Hnědá rýže jako trefa do černého

O hnědé rýži je známo, že urychluje metabolismus a tím i spalování tuků – to je dobré vědět, až se vrhnete na shazování poporodních kil. Ovšem určitě si ji dopřávejte i do té doby! Podle závěrů americké studie publikovaných v magazínu World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences totiž obsahuje hormonální stimulanty zvyšující produkci mateřského mléka. Navíc prý dodává energii a zlepšuje chuť k jídlu, což novopečené maminky přiměje jíst více výživných potravin. Tedy alespoň podle vědců!

K TÉMATU  Jednoduchý mrkvový dort s medem a vlašskými ořechy

Máte vyzkoušené i jiné „kojící zlepšováky“? Podělte se o ně s námi a pomozte tak těm, které mají v tomhle směru potíže…

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?

Výběr článků

Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Rozvodové řízení je jedním z nejobtížnějších milníků v životě. Zvláště když obě strany zažívají vztek nebo bolest a jsou do toho zapojeny děti. Jak můžete přistupovat k rozvodu z rozumnějšího a informovanějšího hlediska, abyste usnadnili rozchod sobě i své rodině?
Máte rádi, když je každá vaše dovolená tak trochu jiná? Co kdyby vaše příští dny volna byly ve znamení luxusu a dobrodružství? Vydejte se na plavbu jachtou s kapitánem po překrásném Jaderském moři. Objevíte krásy chorvatského pobřeží a ostrovů ze zcela jiného úhlu. Takováto dovolená nemusí být ani extrémně předražená, jak si mnozí myslí. Domluvte se s přáteli a náklady za pronájem jachty si rozdělte.

Nepřehlédněte

Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek