Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Chcete si pořídit malé kotě? Víte, jak se o něj nejlépe postarat? Dejte na rady odborníka!

Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Jak se nejlépe postarat o malé kotě?
zdroj: Pixabay

22. 08. 2018

Kdy si ho pořídit?

Kotě se zpravidla pořizuje od 13. týdne jeho života, to je doba, kdy přechází od kojení k pevné stravě. Pokud kotě oddělíte od matky dříve, hrozí při přechodu na jinou stravu, než je mateřské mléko, závažné žaludeční potíže. Buďte trpěliví a také se ptejte po přesném narození.

Ve dvou se to lépe táhne

Pořizujete-li si kotě do osmi měsíců věku, je dobré zvážit, zda si nevzít rovnou dvě. Pes se dokáže dobře zabavit se svým pánem např. aportem. Kočky ale mají trochu jiný svět a při hře si nejlépe rozumí s další kočkou. Ideální je pořizovat rovnou sourozence. Dopřejete mu tak dalšího člena smečky, zatímco budete v práci.

Krmte několikrát denně

Ze začátku je důležité kotě krmit až 6x denně. Má malý žaludek, takže aby do sebe dostalo optimální dávku všech živin, musíte mu podávat stravu několikrát za den.  „Vhodné jsou kapsičky s vysokým obsahem masa nebo speciální mléko pro kočky. Později přidávejte granulovanou stravu. „Dobré je granule změkčit trochou vody, popřípadě masovým vývarem, dostanete tak do kočky více tekutin,“ dodává odborník Martin Pučálka.

Mléko není pro kočky

Rozhodně se vyvarujte krmení klasickým mlékem. To obsahuje laktózu, která je pro kočky špatně stravitelná. Od šesti měsíců stačí krmit pouze třikrát denně. Dospělou kočku pak dvakrát denně. Dodržujte pevný režim a krmte vždy ve stejnou dobu. Kočky jsou rituální zvířata a nepravidelnost nemají rády. Důležité je také naučit koťata dodržovat pitný režim. Misky s vodou na začátku nechávejte v bytě na více místech. Dávejte je jinam než misky s jídlem, kočky nerady pijí hned vedle místa, kde jedí. Praktická je speciální fontánka na vodu.

K TÉMATU  Do kin míří nová pohádka Hodinářův učeň. Pojďte se do kina pobavit

Vhodné vitamíny

Koťata rostou až 10x rychleji než děti, je tedy důležité v prvních měsících věnovat výživě a složení stravy maximální pozornost. Strava musí být bohatá na vitamíny a minerály. Nezbytný je vitamín A, taurin a polynenasycené mastné kyseliny. Krmivo by mělo mít vysoký obsah živočišných bílkovin a málo uhlohydrátů. Rozhodně nejsou vhodné produkty s obsahem jater, které jsou pro kočky moc energeticky vydatné. Vaši péči vám koťata vrátí příjemným vrněním a tulením…

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Stává se vám, že se čas od času v ložnici už nudíte? Hledáte způsob, jak v sobě probudit vášnivou dračici a ve svém partnerovi toho divokého milence, kterého jste poznala na začátku vztahu? Vezměte iniciativu do svých rukou a rozpoutejte v ložnici takovou sexuální bouři, že na ni ani jeden z vás jen tak nezapomene – a budete na ni rádi nejen vzpomínat, ale především si ji pravidelně opakovat!
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.
Vánoce se stejně jako každý rok nesou ve znamení jídla a pití. Přejídání je na denním pořádku a střevní problémy jakbysmet. Kromě jídla se však kouzelné svátky na konci roku nesou i ve znamení pohádek a tradičních zvyků. Víte, jaké vánoční tradice dodržujeme u nás, v České republice?
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.

Výběr článků

Aktuální trendy bydlení pro podzim 2019, které představil Hornbach. Pokud hledáte inspiraci na nové nápady pro váš interiér, stačí si vybrat svůj styl.
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.
Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.

Nepřehlédněte

Prázdniny a dovolené jsou za dveřmi. Ovšem letos budou pro mnohé z nás jiné. Místo koupání v teplém moři nás čeká ráchání v bazénech, studených řekách a ne vždy zrovna čistých rybnících či přehradách. Následkem pak může být řezání a pálení, které mnohé z nás tak důvěrně znají. Typické letní záněty totiž dokážou pořádně potrápit a zkazit volno.
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek