Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

První těhotenství? Tohle vás na něm možná překvapí

Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!

01. 08. 2018

01. 08. 2018

Říká se, že těhotenství je požehnaný stav. Já osobně s tím můžu jenom souhlasit, protože ho zatím prožívám bez jediné ranní nevolnosti, zažívacích problémů, oteklých kotníků, nezřízených chutí, výkyvů nálad, pálení žáhy i probděných nocí. Takhle „na pohodu“ jsem hupsla už do třetího trimestru a soucítím s ostatními, které takové štěstí nemají. I tak se ale moje „těhu premiéra“ neobešla bez několika překvapení. Například?

Rychlý spád událostí ohledně početí

Tak znáte to, na internetu si přečtete spoustu informací o tom, že po vysazení antikoncepce je tělo rozhozené po letitých dávkách hormonů. Ve virtuálním světě se taky snadno vyděsíte prognózami, že vás čekají menstruační poruchy a další trable, které schopnost reprodukce na nějakou dobu zadupou do země. Co se mě týká, „ta doba“ byla přesně tři týdny od polknutí poslední pilulky. Jako jo, myslela jsem, že mám víc času…

Ach, ty počty

Jako člověk neznalý gravidních poměrů jsem si celý život myslela, že proces kompletního vývinu nového nájemníka v děloze trvá devět měsíců. Koneckonců, takhle nás to učili ve škole v hodinách biologie, takže je to přece „hotová věc“. Právě, že není… Lékaři určují stáří plodu podle tzv. lunárních měsíců – je jich 10 a každý má 28 dní, takže celé těhotenství probíhá 40 týdnů. A když už jsme u toho, počítat ukončené týdny plus dny z toho následujícího je pro amatéra taky oříšek. Ale pokud chcete doktorovi při prohlídce rozumět, musíte tuhle gynekologickou hantýrku pochopit. U mě to mozkové závity pobraly asi až za 14 dní – nesuďte mě.

Problematika ohledně přibírání

Jasně, že když vidíte na testu dvě čárky, hned si uděláte jasný plán – nebude den, co by neproběhla nějaká fyzická aktivita. Taky je třeba striktně dodržovat vyvážený, zdravý a „light“ jídelníček, abyste na porodním sále neměla metrák – zkrátka té nadváze nepůjdete naproti ani náhodou. Já ze svého plánu neustoupila ani o píď, přesto mám nahoře 15 kilo – a bude hůř. Smiřte se s tím, že celulitida se prostě objeví. A i když se necpete jako zřízená, denně plavete a chodíte na desetikilometrové procházky se psem, prostě tloustnete. Je to o tom, že něco váží větší prsa, zvětšující se bříško, plodová voda, placenta, děloha i samotné miminko. Jde to prostě mimo vás…

K TÉMATU  Prožijte speciální události v pohodlí: Nejlepší prádlo pro období menstruace, těhotenství i mateřství

A co při prvním těhotenství překvapilo vás? Pojďte to v diskuzi rozebrat, možná tak pomůžete těm, které se na roli matky zatím jen pečlivě připravují!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná závidíte mužům, o kterých se říká, že zrají jako víno. Herci, zpěváci nebo třeba sportovci, kteří po dvacítce vypadali tak nějak nedospěle a rozhodně ve vás neprobouzeli vášně, vám možná po čtyřicítce či padesátce začínají připadat přitažliví. Co na tom, že mají prošedivělé skráně, které se většinou ani nesnaží zakrývat barvou.
Napadlo vás někdy, že když partnerovi řeknete, jak roztomile vypadá třeba při opravě sekačky, že mu vlastně nelichotíte? Ba naopak, že mu to může velmi vadit? Prozradíme vám 10 komplimentů, po kterých váš partner opravdu netouží.
Upevnit do stojanu, vytáhnout krabice s ozdobami a pustit se do díla. První jdou na řadu světýlka! Někdo si ale na stromku postaví Betlém a vláček. Podívejte se na video.
Nákup obleku nepodceňujte. Musí vám padnout jako ulitý, jinak působí nevkusně. Na co si při nákupu dávat pozor? Připravili jsme pro vás 6 tipů. Svému muži dejte ty nejlepší rady.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.
Při výběru spodního prádla zaměřujeme svou pozornost předně na design. Myslíme si, že to, jak kalhotky vypadají, je hlavní. Jenže hlavní by měla být jejich zdravotní nezávadnost. Jen hrstka žen si uvědomuje, jak moc ovlivňuje spodní prádlo naše zdraví. Jen málokterá z žen má na paměti, že nevhodné spodní prádlo může stát za bolestivými mykózami nebo svědivými a nepříjemnými ekzémy.
Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
Mladých a talentovaných autorů nebo autorek není nikdy dost. Jednou z nich je i Kristýna Freiová, která je absolventkou Literární akademie. Ta na sebe nedávno upozornila vydáním své již druhé knihy. Ta se jmenuje Nesmrtelný hrabě a je volným pokračováním jejího debutu knihy Galilejec. Kniha je plná fantastických příběhů, ale zamýšlí se také nad podstatnými životními otázkami.
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.

Výběr článků

Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.

Nepřehlédněte

Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek