Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Překvapivé zdroje omega-3 mastných kyselin. Jen rybami to nekončí!

Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Taky aby ne, vždyť prospívají mozku i paměti. Zároveň snižují riziko obezity a cukrovky. Víte, že je můžete čerpat třeba z vajec, listové zeleniny, mandlí nebo chia semínek?

20. 07. 2018

20. 07. 2018

Vzhledem k tomu, že populační volání po zdravé výživě se poslední dobou ozývá stále hlasitěji, se hodně mluví i o omega-3 mastných kyselinách. Stále trochu tápete v tom, co jsou vlastně zač a k čemu je tak nutně potřebujete? Máme pro vás pár zajímavých informací, které do situace vnesou trochu světla…

Dobro, které čeká na talíři? Jednoznačně ano

Omega-3 mastné kyseliny si vaše tělo nedokáže vytvořit samo, tudíž se musíte spolehnout výhradně na potravinové zdroje. Podceňovat příjem těchto látek by se nemuselo dvakrát vyplatit, neboť mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a prospívají paměti. Zároveň snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob a předchází obezitě. Je o nich také známo, že výrazně omezují pravděpodobnost vzniku diabetu. Tedy alespoň takhle to sdělují závěry studie amerických vědců z Harvardovy univerzity.

Podmíra? Z té plynou nemalá rizika

Tamní odborníci se dokonce netají názorem, že nedostatek těchto kyselin je jednou z deseti nejčastějších světových příčin úmrtí. Odkud je tedy můžete čerpat? Pokud jste slyšela o tom, že jejich bohatým zdrojem jsou pouze tučné ryby typu tuňák, losos, halibut, sardinky nebo makrela, nevěřte tomu. V případě, že vám tahle „mořská strava“ jednoduše nechutná, omega-3 mastné kyseliny hledejte v těchto potravinách. Některé vás možná trochu překvapí!

Vejce. Na ně můžete vsadit

Celá léta byla vejce označována za gastronomického nepřítele číslo jedna, protože jejich vysoký obsah cholesterolu prý škodí srdci. Nedávno však lékaři na základě několika výzkumů naprosto změnili názor s tím, že jsou naopak prospěšná, jelikož chrání před rakovinou, slepotou i duševními chorobami. Buď jak buď, jedno se jim odepřít nedá – platí za neskromnou zásobárnu jmenovaných kyselin.

Lněná i chia semínka. Velké schopnosti v malém balení

Chcete-li mít hladinku omega-3 mastných kyselin pod kontrolou, vezměte na milost semínka. Ať už zvolíte chia nebo ta lněná, obě varianty vám dodají, co potřebujete. Kromě toho malí a chutní přátelé také pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu a zefektivňují činnost celého trávicího systému.

K TÉMATU  Jóga. Odkud se vzala? Od asketické praktiky indických světců po celosvětový trend, který je právě in! Motivujte se a začněte

Nezapomínejte ani na mandle

Že jsou mandle tučné a škodlivé? Ale kdeže! Americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu prokázala, že pravidelní konzumenti těchto ořechů mají nižší index tělesné hmotnosti – tedy pochopitelně oproti jejich odpůrcům. Tak si tuto pochoutku klidně dopřávejte pravidelně! Kromě toho, že vás obohatí o omega-3 mastné kyseliny, vám také dodá energii a díky obsahu fosforu posílí kosti.

Co dalšího připsat na nákupní seznam?

Dvakrát vás nenadchla ani jedna ze zmíněných potravin? Pak se jako náhradní řešení přímo nabízí vlašské ořechy, fazole, hořčičný olej nebo listová zelenina. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny se skrývají také v dýni, mléčných výrobcích, sóje nebo divoké rýži.

A co vy, dodržujete pravidla zdravé výživy, nebo vás tenhle trend naprosto minul? Napište nám o tom.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Že kondicionér svede divy jenom na hlavě? Co vás nemá! Rychlostí blesku „opraví“ ucpaný odpad, naleští kožené boty a pohodlně nahradí pěnu na holení. Ovšem pozor, dokáže vrátit do původní velikosti i sražené oblečení!
Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.

Výběr článků

Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.

Nepřehlédněte

Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek