Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pojídání placenty po porodu. Proč před tímto trendem odborníci varují?

Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!

17. 05. 2018

17. 05. 2018

Všem nastávajícím matkám i těm, které mají už své mateřské povinnosti dávno splněné, jistě neuniklo, že se poslední dobou hodně mluví o placentě. Konkrétně tedy o jejím pojídání, což se označuje termínem placentofágie. Tahle „móda“ totiž svět rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že jde o krajně nechutnou záležitost, druzí zase předhazují údajná zdravotní pozitiva, jež v sobě placenta skrývá. Na čí straně je pravda?

Jíst či nejíst. Toť otázka

Předně by se nejspíš slušelo říct, jak celá záležitost vlastně funguje. Každá novopečená matka si může ve specializovaném podniku nechat ze svého mateřského lůžka vyrobit to, co uzná za vhodné. V nabídce jsou koktejly, kapsle i tinktury. Některé ženy jako doplňkový sortiment vítají i různé krémy. Ačkoli se říká, že tahle „medicína“ je báječným zdrojem železa a přispívá k produkci mléka i duševní pohodě během šestinedělí, zatímco urychluje hojení porodních cest, možná je to jen mnoho povyku pro nic. Nebo spíš slibně výdělečný business?

Zdroj železa? To sotva

Američtí antropologové z Nevadské univerzity provedli zajímavý výzkum, během něhož monitorovali 30 prvorodiček. První polovina užívala placentové kapsle, druhé výzkumníci „naordinovali“ tablety obsahující sušené hovězí maso. Po měsíci trvání pokusu a krevních testech respondentek vyšlo najevo, že obě skupiny jsou na tom s obsahem železa v krvi skoro stejně. Jako bohatá zásobárna tohoto minerálu tedy placenta ani náhodou neobstála. Navíc se prokázalo, že kapsle z ní tvořené poskytují pouze 25 % denní doporučené dávky, což není žádná sláva.

Nechte si zdát i o duševní pohodě a klidu

Stejný tým vědeckých výzkumníků se zaměřil i na možnou souvislost mezi pojídáním placenty a slibovaným pocitem pohody během šestinedělí. Podle nich však bohužel a ke vší smůle neexistuje jediný důkaz, jenž by potvrdil, že konzumace plodového lůžka v jakékoli formě mírní depresivní příznaky, pomáhá s kojením a navyšuje energetickou hladinu. Místo domnělých pozitiv se naopak našla vážná negativa, která nelze smést jen tak ze stolu. O co jde?

K TÉMATU  Když vás honí mlsná! Jak zkrotit chuť na nezdravé jídlo a co tím tělo říká?

„Zatím nejsou žádné oficiální standardy na to, jak by placenta měla být správně zpracována. Když není zahřátá na dostatečně vysokou teplotu, nezlikvidují se škodlivé bakterie a infekční patogeny. Ženy, které pak konzumují tyto kontaminované placentové tablety, mohou snadno předat infekce sobě i svým dětem,“ varuje spoluautor studie a antropolog Daniel Benyshek.

A co si o trendu pojídání placenty myslíte vy? Jste pro, nebo vám to přijde podivné?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stres v těhotenství. Jak moc ovlivňuje vaše nenarozené dítě?

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Opálená pokožka s rovnoměrným bronzovým tónem je již několik let na vrcholu popularity. Zejména v létě, když na sobě nosíme jen několik kousků oblečení, se chceme pochlubit krásně opálenou pokožkou. Zkrátka jako bychom se právě vrátili z dovolené strávenou na exotickém ostrově! Jenomže mnoho z nás se sluníčku vyhýbá, často kvůli škodlivému vlivu ultrafialového záření. Jak tedy docílit opálené pokožky bez opalování?
Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?
Eva Urbaníková představuje nový film podle své knihy. Příliš osobní známost je o životní houpačce. Jednou jsi dole a jednou nahoře. Co se dělo při natáčení a co dalšího autorka veleúspěšné knihy ještě prozradila?
Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.

Výběr článků

Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?

Nepřehlédněte

„Už to mezi námi není takové, jako dřív. Chybí mi chvíle, kdy jsme neřešili jen pleny, očkovaní, hlídání, opruzeniny, růst zoubků. Náš sexuální život je po narození dítěte na bodu mrazu. Všechno se točí kolem prcka a nemáme na sebe s partnerem už vůbec žádný čas. Jsem uvázaná doma a můj svět je jen pračka, pleny a sporák. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy měla čas umýt si vlasy nebo si udělat nehty. Co máme mimino, jsem pro svou ženu druhé kolo u vozu. Všechno mám na krku já a partner mi s ničím nepomáhá. Moje žena o sebe přestala pečovat.“ Tohle je výčet těch nejčastějších příčin sporů, které vyvstávají po narození dítěte. Poznáváte se v některém z uvedených příkladů? Dnešní článek vás provede nejčastějšími příčinami partnerské poporodní nebo chcete-li rodičovské krize.
Zvažujete, že svému dítěti začnete dávat kapesné a nevíte, kdy je nejlepší čas? Jak začít a co všechno dopředu promyslet?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek