Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Když naše děti berou drogy. Co všechno se může stát i dobré mámě?

Zdroj:123RF.com

18. 09. 2017

Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.

Kde to začalo

Má sestra má dceru Martinu a v té době jsme bydleli všichni v jednom domě. Bylo to krásné dítě, sluníčko, které všichni zbožňovali. Sestra byla vdaná za muže, který byl dost svérázný, někdy si agresivně vynucoval pozornost, a když se napil, bylo peklo. Takový dr. Jekyl a pan Hyde. Uměl být i pozorný a dobrý táta, alkohol, pokud se do toho pustil to, však vše zkazil. Sestra v rámci zachování rodiny a ovlivněna radami okolí stále čekala na zázrak, že to bude vše dobré. Malá Martina to samozřejmě vnímala a tady se asi postavil základ její drogové závislosti. Matka v rámci toho, že ji chtěla ušetřit, jí lhala. Vše je v pořádku, tátovi je špatně, táta má nějaké problémy v práci, bolí ho hlava…. Tak vlastně to malé dítě nemělo dostatek ochrany, matka ho nechránila, matka byla slabá. Co se týká praktických věcí, nic Martině nechybělo, jezdili k moři, na hory, chodila na různé kroužky, měla dostatek kamarádů, ale? Kde se stala chyba?

Vše začalo, když Martině bylo 13 let. Chodila za školu, zkusila první cigarety a krabicové víno. Ano, řeknete si, to potká každého puberťáka. Bylo jí tak špatně, že jsme byli všichni rádi, že to má za sebou a poučila se. Ve škole dostala důtku a chvilku byl klid. Pak přišla na řadu marihuana, bylo jí 14let a už byla takový ten vzdorovitý človíček, který ví vše nejlíp. Školní výsledky a docházka šly rapidně dolů, lhala tak, že by jí mohli naši politici závidět.

K TÉMATU  Erika (40): Vzala jsem zpět bývalého muže, ale jen kvůli dětem. Teď lituji

Pak utekla z domova

První šok nastal, když po prvé utekla z domova. Hledali jsme jí všude, nahlásili jsme policii, co se stalo a strašně jsme se o ni všichni báli. Našla se druhý den, v parku na lavičce, promrzlá a hladová. Bylo to první volání o pomoc, které jsme podcenili. Chvilku byl klid, zlepšila se docházka, opravila si známky a byli jsme všichni ukolébaní pocitem, že je vše v pořádku. Oslavila 15 narozeniny a začalo peklo. Její první láska byl narkoman. Přišla o panenství a poprvé zkusila drogu. Přítel ji poradil, jak má účinně mlžit, abychom to nepoznali. Lidé na pervitinu nemají potřebu spánku, nemají chuť k jídlu, nadměrně mluví a gestikulují, a když přijde absťák,  jsou útoční.

Všechno se to dá svést na pubertu. Nespavost – mami já se musím učit, mě to jde nejlépe v noci. Nechuť k jídlu – mami, já jsem příšerně tlustá, chci zhubnout. Hádavost – pohádala jsem se s kamarádkou. Nadměrné mluvení – dítě se hledá, vyjadřuje názory, jsem ráda, že spolu konečně komunikujeme. Snadno se toto vše přehlédne, ale podle mě už je zle. Na Martině to práskla kamarádka, ale už bylo pozdě. Stěží dodělala základku, sestra jí zaplatila soukromou školu zahradnickou. Chodila tam půl roku, pak ji vyloučili. Bylo jí ne celých 16 let, když kompletně vykradla spolu s přítelem celý dům, tenkrát nechala na stole dopis, že nás všechny miluje, ale je to silnější, že je jí to vše moc líto a nemáme ji hledat.

Začalo šílené období

Policie, kurátoři, vyšetřování, Martina v celostátním pátrání. Našli ji za měsíc, přítel se na ni vykašlal, neměla už žádné peníze, ani zlato, které vzali. Byla pod zákonem a vlastně pro něho nepohodlná. Za tu dobu zhubla, zestárla o několik let, začala si píchat drogu do žil a dokonale ztratila iluze o lásce. Narkoman nemiluje, narkoman pouze potřebuje, to byla tvrdá realita. Putovala na dětský detox, a pak do léčebny. Téměř vojenský dril, jak pro ni, tak pro rodinu. Žádné vycházky, návštěvy za odměnu a pravidelný přísný režim. Pro tuto věkovou kategorii dětí existuje pouze jedno oddělení, kde jsou děti s různými potížemi. Poruchy chování, oběti trestných činů, schizofrenici, pachatelé trestných činů, narkomani a děti psychicky nemocné.

K TÉMATU  Práce snů

Víkendy v léčebně

Pozor, mluvím o dětském oddělení! Místo nějakého adekvátního léčení nastalo peklo č. 2, Martině se stalo, že ji napadla dívka, která měla schizofrenii, oblíbil si ji mladý násilník, který skoro ubil svou babičku, jedna z dívek ji pravidelně házela oblečení do WC, protože měla potřebu stále prát. Víkendy jsme všichni trávili na lavici léčebny a všechny jsme je proplakali. Nesměla domů a toto byla jediná možnost, jak ji vidět a obejmout. Pak utekla, v županu a v pantoflích a vše nastalo na novo.

Pátrání, strach, výčitky, dopadení, léčebna. Takhle to šlo celé 3 roky, měla v kartě červenou fixou napsáno – notorický útěkář. Přidaly se trestné činy, přidala se žloutenka, krádeže doma, přidaly se šoky, kdy sestru přivedli lékaři na oddělení a Martina byla za plentou, nedávali jí už šanci. Do 18 let mohla sestra zasahovat, násilím ji umisťovat do léčeben, pomáhat, i když to Martina nechtěla.

Jak vaše dítě dosáhne plnoletosti, je všemu konec. Nic nezmůžete. Pouze dítě ujistit, že ho milujete a jste tu pro něho, až bude připraveno na život bez drog.  Dnes Martina žije s přítelem, narkomanem a drogou. S matkou se vídá, mají svá pravidla, respektují se a vycházejí spolu možná lépe, než dříve. Já jen vidím tu nesmírnou bolest a zoufalství, když sestra přijde a vypráví mi o setkání s dcerou. I když se vztahy mezi nimi zlepšily, cítí obrovské výčitky a vinu, za to, co se stalo. Bohužel se to nedá vrátit, ale pokusit se krůček po krůčku napravit, co se dá. Věřím, že se to holkám povede a držím jim moc palce.

Máte podobný příběh nebo zkušenost?

Autor: Adéla R.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Je zřejmé, že vnímání krásy a dokonalosti je hodně subjektivní záležitost. To, co je pro někoho úchvatné, je pro druhého nezajímavé a naopak. I přes odlišnosti vnímání jsme ale vlivem doby uvízli v bublině, která rozděluje společnost na krásné a ošklivé, asi tak jako v pohádkách, na které jsme se dívali odmalička.
Někdy se práce v našich životech stane natolik hektickou, že začneme opomíjet vše ostatní jako je například láska a vztahy. Prioritou se pro většinu z nás stane kariéra. U těchto 10 prací byste ale měli být obezřetní, pokud nechcete zůstat sami!
Výběrem svatebních šatů stráví mnoho nevěst i několik týdnů. Patříte k těm, které se nemohou rozhodnout? Nechte se inspirovat módními trendy roku 2022 a možná najdete, co hledáte.
Ženské představy o tom, jestli jsme dobré v posteli (v sexu) nebo nikoli, se od těch mužských diametrálně liší. Jestli jste si dosud myslela, že to dokážete při intimních chvilkách pořádně roztočit a partner o vás pěje mezi svými kamarády jen samé chvály, možná že to nebude až tak horké. Probádaly jsem terén a došly k zajímavým závěrům.
Mít dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležité. Díky tomu se vaše tělo cítí lépe a mozek správně funguje. Mnoho z nás má ale s usínáním problém. A nejenom s usínáním, ale i s udržením kvalitního spánku po celou noc. Pokud spíme špatně, negativně to ovlivňuje možnost učení, snižuje kapacitu paměti, máme špatnou náladu a naše emoce jsou negativní. Co tedy pomáhá k lepšímu spánku?
Začít žít zdravěji - cíl, který si stanovila celá spousta z nás po zjištění, že jsme během doby covidové v průměru přibrali sedm kilogramů. Do svého jídelníčku proto přidáváme vícero zeleniny, hodně ovoce, naopak omezujeme sladkosti a snažíme se vyhnout se smaženému. Když už olej, tak pouze ten olivový, který je mnohými nutričními specialisty schválený. Mimochodem, věděli jste, že by se měl pít na lačný žaludek?
Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.

Výběr článků

Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.

Nepřehlédněte

Kandolhu Island se nachází v severním Ari Atolu jako součást souostroví Maledivy, kde je věčně krásné počasí. Teplotní průměr je tady po celý rok lehce nad 30 °C. Stejné je to i s teplotou vody okolního Indického oceánu, kde se ostrov nachází - 27 až 29 °C v průběhu celého roku. Tohle je pro mnohé dovolená snů. A doprava? Kvůli mělké hloubce ji zajišťuje hydroplán. V nabídce zážitků je šnorchlování, potápění, rybaření, katamarány, SPA centrum, fitness nebo čtyři restaurace.
Opravdu to není problém jen nás, obyčejných smrtelníků. I celebrity mají občas problémy s váhovými výkyvy, jen mají tu smůlu, že jsou všem na očích. A tak se musejí vypořádat nejen se změnou velikosti oblečení, ale i s komentáři fanoušků. A ne vždy je to příjemné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek