Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Stop plýtvání v kuchyni: 13 tipů, jak využít zbytky a vytvořit z nich dobroty

Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
zbytky
Minimalizujte odpad v kuchyni a využijte suroviny na max.

12. 06. 2023

Stačí opravdu málo, jen dále zpracovat to, co už vám přijde na vyhození. Zbytky přetvořit v další skvělou pochoutku. Tak šetříte nejenom přírodu, ale hlavně i svou peněženku. Které potraviny – tedy spíš části potravin – vůbec do koše nepatří?

Bramborové slupky

Že slupky z oloupaných brambor vyhazujete? Ale kdepak, tohle se rozhodně nedělá. Vždyť si z nich můžete připravit skvělé chipsy, které budou chutnat ještě lépe než ty z klasických brambor. Jednoduše slupky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem, osolte je, opepřete (použít ale můžete jakékoliv jiné koření, které máte rádi, třeba sušený česnek nebo provensálské bylinky) a dejte je péct do trouby přibližně na sto osmdesát stupňů. Za dvacet minut budou slupky krásně křupavé. K nakousnutí.

Kedlubnové listy

Kedlubna je skvělou a zdravou zeleninou, z níž se připravuje třeba kedlubnové zelí. Ale lze ji použít například i jako přílohu místo brambor. Kedlubnové listy se dají využít obdobně jako například listy zelné, třeba tak, že do nich zabalíte mleté maso a uvaříte je na páře. Ale klidně se dají jíst i syrové. To znamená, že si je můžete rozkrájet i do studených salátů.

Slupky z kořenové zeleniny

Slupky z mrkve nebo třeba petržele či celeru se skvěle hodí na vývar, ale můžete je klidně také zmrazit a použít až za několik týdnů (třeba i jako základ omáčky, například svíčkové). Navíc obdobně jako brambory se z nich dají připravit i zdravé zeleninové chipsy. Slupky lze rovněž usušit na sluníčku a pak rozemlít, takto vám vznikne v kuchyni hojně využívané koření zvané vegeta.

kedluben
Kedluben se dá využít úplně celý, včetně listů.

Vydlabaná dýně

V kuchyni jsme většinou zvyklí zpracovávat pouze vydlabanou dýni (se slupkou nebo bez), ale dají se zpracovat i vlákna a samotná semínka. Vlákna se nejlépe hodí do zeleninového nebo kuřecího vývaru, semínka si můžete omýt a blanšírovat je deset až patnáct minut v osolené vodě. Pak je sceďte, osušte a ochuťte dle svých preferencí solí, pepřem a olivovým olejem. Opět můžete přidat i další koření, například i kari, provensálské bylinky, sušený česnek, medvědí česnek nebo třeba mletou sladkou či pálivou papriku. Semínka rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut zhruba na 200 stupňů.

K TÉMATU  Podpořte zdraví svých kloubů a uvařte si skvělou domácí huspeninu!

Odšťavněná zelenina

Často odšťavňujete zeleninu a zbyde po vás hromada odpadu? Připravte si zeleninové krekry anebo karbanátky. Zbytky zeleniny jednoduše dochutíte vybraným kořením, třeba solí, majoránkou a pepřem a vytvoříte z nich menší placičky, které si upečete v troubě na pečicím papíru. Odšťavněná zelenina se rovněž hodí jako základ do vývaru. Jen ji lehce osmažte na másle nebo na rozpáleném oleji, zvýrazníte tím chuť.

Citronová nebo pomerančová kůra

Nejenom čerstvá, ale i sušená citrónová kůra se dá zapracovat do nejrůznějších dezertů, ať pečených nebo nepečených. Kůru z pomerančů, mandarinek, citronů nebo limetek opláchněte ve studené a pak v teplé vodě a ještě jednou ve studené. Případně ji můžete naložit do vody s trochou jablečného octa. Poté kůru najemno namelte a nechte sušit tak dlouho, jak bude potřeba.

Ohryzky z jablek

Ohryzky z jablka si zase můžete přendat do zavařovací sklenice a zalít je převařenou, ale vychladlou vodou. Sklenici uzavřete a uložte ji na temné a teplé místo. Za deset dnů budete mít výborný domácí jablečný ocet.

Košťály z brokolice a květáku

Ano, i ty se dají použít a kupodivu nejenom na zahušťování omáček a polévek, ale třeba si je můžete upéct i v troubě. Syrové košťály můžete i nastrouhat, třeba do polévky nebo nákypu.

vaření
Košťály skvěle uplatníte třeba v polévce.

Staré pečivo

To můžete dát buď králíčkům, jestli nějaké máte, anebo si ho nakrájejte na menší kostky a opečte je nasucho nebo na másle na pánvi. Pečivo osolte, opečte a přidejte trochu provensálského koření. Krutonky nejlépe chutnají v dýňové, mrkvové nebo hráškové polévce.

Zbytky rýže

I ty se dají zpracovat. Zbytky uvařené rýže, kterou nesníte, je možné použít jako zavářku do masových nebo zeleninových polévek. Hodí se i do plněných paprik. Rýži také můžete namlít do karbanátků nebo do sekané.

K TÉMATU  Zadržování vody v těle je problém. Má jednoduché řešení

Rozklepnuté vejce

Co s načatým vejcem? Nebo vám zbyly jen bílky či naopak žloutky? V tom případě je klidně s čistým svědomím můžete zamrazit. Vejce vyndáte až ho budete potřebovat a necháte rozmrazit. Bude jako čerstvé.

Příliš měkká rajčata

Příliš měkká rajčata se také dají tepelně zpracovat. Připravte si z nich studenou polévku zvanou gazpacho. K rajčatům pak můžete přidat kteroukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce. Okořeňte ji solí, pepřem a například i čerstvými bylinkami. Výborný je například tymián.

Kůrky z tvrdých sýrů

Rádi si dopřáváte parmazán nebo například grana padano, ale štve vás, že tvrdé kůrky se nedají nijak zpracovat? Ale dají. Uchovejte si je v lednici nebo v mrazáku a až budete vařit například těstoviny se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, vhoďte kůrky přímo do ní. Tak omáčka dostane ještě sýrovější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza

Zdroje článku:
https://blog.rohlik.cz/2021/05/24/10-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-zbytky-potravin-i-unavenou-zeleninu/, https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/, https://fresh.iprima.cz/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/super-napady-jak-vyuzit-v-kuchyni-zbytky-ktere-vetsinou-konci-v-kosi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Zesnulý psycholog Radek Ptáček (✝48) byl známý svým odporem k fyzickým trestům a podporou respektující výchovy. Jeho 12 zásad rodičům ukazuje, jak vychovat psychicky stabilní děti bez použití nátlaku a trestů.
Arganový olej, známý jako "marocké zlato", je tajemstvím krásy mnoha úspěšných žen. Tento přírodní elixír je klíčem k zdravé pokožce, lesklým vlasům i silnému sebevědomí.
Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.
Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!

Výběr článků

Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
V létě je čas cestování, a to bývá mnohdy pro lidi s dětmi noční můrou. Jedním z řešení je jezdit na výlety v noci, ale například cesta k moři zabere i více času, než jsou děti ochotné spát. Proto bychom vám rádi doporučili některé hry, které děti stoprocentně při jízdě v autě zaujmou a zabaví.

Nepřehlédněte

Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek